MÜSİAD’dan uyarı: Korsan OSGB’lere dikkat!

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Aksaray Şube Başkanı Abdülkadir Karatay,

MÜSİAD'dan uyarı: Korsan OSGB'lere dikkat!
Google'da Abone Ol
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

     Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Aksaray Şube Başkanı Abdülkadir Karatay, son zamanlarda korsan olarak faaliyet gösteren “ Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri (OSGB)” hakkında işletme sahiplerini uyardı.

     Başkan Karatay, yaptığı açıklamada; “OSGB’ler ile ilgili olarak son zamanlarda bilgi kirliliği olarak tanımlayacağımız olaylardan dolayı,  bir çok olumsuz gelişmeler yaşanmıştır. Derneğimizin Sağlık Sektör Kurulunu;  kamuoyu’nu bilgilendirmek ve aydınlatmak adına,  bu konu üzerinde çalışma yapmak üzere görevlendirdik. MÜSİAD Aksaray Şubesi Sağlık Sektör Kurulu üyesi ve MEDESA Grup Şirket Müdürü  Dr. Muhsin Ekinci’nin konuya yönelik açıklamalarını kamu oyunun bilgisine sunarken, tüm işadamlarımızı ve sanayicilerimizi daha  dikkatli olmaya davet ediyoruz” dedi.

     Aksaray Müsiad Sağlık Sektörü Kurulu üyesi ve MEDESA Grup Şirket Müdürü Dr. Muhsin Ekinci,  iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerine yönelik kamuoyu’na yaptığı açıklamada;

     “ Son çıkan 6552 sayılı Torba Kanunda iş sağlığı ve güvenliğine yönelik köklü değişlikler olmaktadır.  Buna göre az tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan tüm işyerlerinde, işyeri hemşiresi çalıştırma zorunluluğu kaldırılmış, sadece 10 ve üzeri çalışanı olan çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde yükümlülük devam etmektedir. Ayrıca 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlığı hizmetleri alması gereken az tehlikeli sınıftaki işyerlerinden, 10’dan az çalışanı olan işyerleri için bu zorunluluk ortadan kaldırılmıştır.” dedi.

     İlimizde yapılan çalışmalara da değinen Dr.Ekinci; “ İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri sunan kurumlara kısaca OSGB denilmektedir. Bir çok şehir de OSGB’ler kırmızı ve yeşil olarak adlandırılmış,  kırmızı OSGB’lere karşı dikkatli olunması istenmiştir.  Çünkü görevlendirilmeler yapılmamakta, düşük ücret politikası ile işverenler kandırılmaktadır. İlimizde de hem bu tarz OSGB’ler bulunmakta, hem de OSGB yetkisi olmadığı halde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri verdiğini iddia eden bir çok kişi veya firma bulunmaktadır.  Oldukça önem arz eden iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri; bu kişi veya firmalarca itibarsızlaştırılmakta, iş kazaları oranlarında düşüş yaşanmamaktadır. 2013 yılında yükümlülüğü olmadığı halde bir çok küçük işletme; idari para cezaları gerekçe gösterilerek korkutulmuş, bilgi kirliliği içinde işverenler aldatılmıştır. 2014 yılında ise; mevzuatta var olan boşluk değerlendirilerek OSGB yetkisi olmadığı halde, piyasada OSGB gibi iş yapmaya çalışan kişi ve firmalar türemiştir. Bu şekilde çalışan firmalara ülkemizin her yerinde rastlanılmakta ve bunlara “Korsan OSGB” denilmektedir. İşverenlerimizin bu tarz kırmızı ve korsan OSGB’lere karşı uyanık olması, kanun ve ilgili yönetmelikleri bilmesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yaptığı çalışmaları ve değişiklikleri takip etmesi gerekmektedir.

     Sektörün bir rant kapısı olamayacak kadar önem arz ettiği bilinmeli, konuya yasal zorunluluktan öte,  vicdani olarak da yaklaşılmalı ve herkes üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeli ” diyerek sözlerini bitirdi.

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Sabah Bülteni 24 Ekim 2026 sabah Haber Bülteni
Giriş Yap

Aksaray Haberci ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Aksaray Haber Yapay Zeka ile Sohbet Et

AksarayAi ile Haber Hakkında Sohbet

Yapay zeka asistanı

Merhaba, Ziyaretçi 👋

Bugün nasıl yardımcı olabilirim?

Ekonomi MÜSİAD’dan uyarı: Korsan OSGB’lere dikkat!

Yapay zeka yanlış bilgi üretebilir