Pelvik taban fonksiyon bozukluğunun giderilmesi amacıyla uygulanan pelvik taban egzersizleri, kadın ve erkeklerdeki birçok rahatsızlığın tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Pelvik taban kasları geniş bir şekilde hamak gibi öndeki pubik kemiği ile arkadaki omuriliğin en altında bulunan kuyruk sokumu arasında uzanmaktadır. Pelvik tabanın açılabilme, kapanabilme, destekleme ve cinsellik fonksiyonları vardır. Bu fonksiyonları gerçekleştirmede en önemli rol alan tek aktif yapı pelvik taban kaslardır. Pelvik taban kasları kuvvetli değillerse tam kapanma olmadığından idrarımızı (üriner inkontinans ) ve büyük abdestimizi kaçırma (fekal inkontinans) problemleri, pelvik taban kasları istemli bir şekilde gevşeyemediğinde de tam açılma olmadığından idrarı boşaltamama (retansiyon), kabızlık (konstipasyon) ve cinsel birliktelikte ağrı (disparoni) problemleri gibi problemler görülmektedir. Pelvik tabanın destekleme fonksiyonu bozulduğunda bu yapının desteklediği organlarda sarkmalar ve fıtıklaşmalar (rektosel, sistosel vb.) oluşmaktadır. Zayıf pelvik taban kasları olan kişilerde bu rahatsızlıklar görülür ve bu kaslarında da aşağıya doğru bombeleşme oluşur. Pelvik tabanda sinirler, kaslar ve bağ dokusunda problemler oluştuğunda kadınlarda cinsel birliktelikte ağrı (disparoni) ve orgazm bozuklukları görülmektedir.
Pelvik taban egzersizi; pelvik kemiğin hemen altında yer alan pelvik taban kaslarının fonksiyonel durumuna göre belirli rutinde çalıştırılmasını hedefleyen bir egzersiz yöntemidir. Pelvik taban egzersizleri, pelvik taban kaslarına bağlı birçok rahatsızlığın tedavisinde ilk olarak uygulanması gereken tedavi seçeneğidir. Pelvik taban kasları; rahim, mesane, rektum ve ince bağırsağın kontrolünü sağlayan kaslardır. Bu nedenle pelvik taban egzersizleri, ileride ortaya çıkabilecek birçok rahatsızlığın önlenmesinde de etkili bir rol oynar ve evde, işte, otururken veya yürürken bile yapılabilecek basit bir egzersiz türüdür. Pelvik taban fonksiyon bozukluğunun tipine göre uygulanacak tedavi yöntemleri değişmektedir. Fakat pelvik taban fonksiyon bozukluğunun tipi ne olursa olsun pelvik tabana fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları mutlaka yapılmalıdır. Pelvik taban kaslarına yapılan değerlendirmelerden sonra bu kasların fonksiyonel durumuna karar verilir. Pelvik taban kaslarının fonksiyonel durumuna göre ne tip pelvik taban egzersizler verileceğine karar verilir. Pelvik taban kaslarının durumuna göre kuvvetlendirme, gevşeme, koordinasyon ve endurans egzersizlerinden hasta için uygun olan bir egzersiz reçetesi hazırlanır.
Pelvik taban egzersizleri; öksürme, hapşırma veya gülme esnasında istemsizce meydana gelen idrar kaçırma, dışkı tutamama ya da gaz kaçırma gibi sorunların önüne geçmenin yanı sıra vajina güçlendirme; rahim ameliyatları, doğum ve hamilelik sonrasında toparlanma amacıyla kadınlara sıklıkla tavsiye edilen bir egzersiz türüdür. Pelvik taban egzersizleri kadınlar için olduğu kadar erkekler için de oldukça faydalıdır. Yine kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de idrar kaçırma, gaz çıkarma veya dışkı tutamama gibi mesane sorunlarına karşı pelvik taban kaslarının güçlendirilmesi için tavsiye edilir. Bununla beraber, erken boşalma ve erekte olamama gibi cinsel işlev bozukluklarına bağlı gelişen durumlar için de erkeklere pelvik taban egzersizi yapmaları tavsiye edilir.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…