Başlıkta, ‘’Esas olan partiler, liderler, başkanlar değil; DAVA ve FİKİR’’ derken amacımız lider ve genel başkan olan hiç kimseyi küçük düşürmek ve tenkit etmek değildir. Türk tarihinde ciddi bir sorunu vurgulamaktır. Toplumların yükselme dönemi, idarecilerin ideal ve fikre inanma ve önem vermeyle olmuştur.

Duraklama ve gerileme dönemleri ise liderlerin, ideal (dava) ve fikirden uzaklaşması, idealle çatışmasından kaynaklanmıştır. Bu çatışmalar devlete ve topluma ciddi zarar verdiği gibi hürriyetten mahrum kalmasına, büyük çapta ekonomik haybe yol açmıştır. Buna en önemli örnek son 200-250 yılın her on yılında yapılan müdahale ve ihtilallerdir.

Amacımız, yanılgıları dile getirerek, halkımızın ideali ve fikri olmayanın veya ne olduğu belli olmayanların arkasından giderek zarar görmesini ve üzülmesini önlemedir. İDEAL ve FİKRİN gizlisi, saklısı olmaz, olursa zaten ideal ve fikir olmaz. İdealde günü, yarını ve partiyi kurtarma yoktur. Milletin geleceği olan YÜZYILLARI kurtarmak ve Devletin kurumsallığını ve bekasını koruma vardır.

İngilizlerde önce lider, genel beşken, parti gelmiyor, önce ideal (dava) ve fikir geliyor. Elbette ülkeye hizmet edenleri de etmeyenleride unutmuyorlar. Ama hepsi bu kadar. Önemli olan ‘’ İngiliz İmparatorluğunun varlığı ve çıkarı geliyor.’’ Dolaysıyla ‘’ Güneş Batmayan İmparatorluk’’ yüz yıllardır varlığını ve gücünü koruyor.

Bizler Osmanlı İmparatorluğunun neden battığında mutabık olamadığımız gibi, Türkiye Cumhuriyeti’nin bekasında da anlaşamıyoruz. Bunun tek nedeni ideal ve fikirden ziyade lider ve genel başkana bağlılıktan kaynaklanıyor. Yıllardır halkımız bunun idrakinde değil.

İdeal ve fikirde; halkı gruplara, parçalara ayırmak, bizden, sizden yoktur. Ehliyet-liyakat, dürüstlük, çalışkanlık, inanç ve azim vardır. Çalmak- çırpmak, Beytü’l- Male yani devlet hazinesine el uzatma ve vakıf malına çökme yoktur. Lider, bu konuları, uyan ve koruyandır. İdeali (davayı), fikri benimseyip konudan taviz vermeyendir.

Lider ve genel başkan kabul edilen bütün insanlar geçici ve ölümlüdür. İdeal (dava) ve Fikir toplum yaşadıkça vardır. Toplumun bir ideali bir fikri oluşmamışsa lider olarak tarif edilenler görevini yapmamış veya lider olamamıştır. Dolaysıyla o toplum pusulası bozuk gemiye benzer. Bu gemi karaya tesadüfen çıkabilir. Ama her an kayaya çarpabilir, azgın dalgalarda deninizin dibinide boylar. Yolcuları boğularak yok olur.

Ne yazık ki Türk toplumu genellikle, ideal ve fikirden ziyade lider ve başkanın arkasından gittiği için ideal ve fikir, millileşemiyor. Dolaysıyla iniş- çıkışlar ve iç çekişmelerden kurtulamıyor. Dolaysıyla Milli Birlik gereken seviyeye ulaşamıyor. Gizli bir el Milli Birliğin oluşmasını önlemek için gereken bütün çabayı gösteriyor, haylıda başarılı oluyor. Durum bütün şehirlere, hatta ilçe-kasaba-köylere kadar iniyor.

Aksaray, tarihi boyunca birlikte zayıf kalmış, bedelini de ödemiştir. Göründüğü kadar son yıllarda birliğin önemini idrak etmiştir, umarım başarır, İç Anadolu da birliğini koruyan Konya ve Kayseri kalkınma, ilerleme ve sanayide hayli ileri gitmiş, şehirleşmeyi de başarmıştır. Darısı Aksaray’ın başına.

Kurban Bayramınızı kutluyor, nice bayramlar diliyor, tüm sevdiklerinize huzur, mutluluk, birlik- beraberlik getirmesini Tanrı’dan niyaz ediyorum.

 HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.


17.06.2024 09:04:00

Rasim Gül

ESAS OLAN, PARTİLER, LİDERLER DEĞİL; İDEAL (DAVA) ve FİKİRDİR

ESAS OLAN, PARTİLER, LİDERLER DEĞİL; İDEAL (DAVA) ve FİKİRDİR