Devlet ve hükümet karıştırtılırsa ne olur? Bu sorusunun cevabı açık, curcuna olur, sapla saman karıştırıldığında ne oluyorsa aynısı olur. Daha beteri, devamlı olursa anarşi olur. Halk canından bezer, verimlilik düşer, mutluluk azalır ve milli birlik zayıflar, düzen bozulur. Demokrasiyle yönetilen ülkelerde, iktidarı ilgilendiren konulara; iktidar Meselesi deniyor. Güvenlik, Terör, Dışişleri, Uyuşturucu, fuhuş ve Kaçakçılık gibi meselelere de DEVLET meselesi deniliyor. Hem iktidarı hemde muhalefeti bağlıyor. Birlikte hareket etmeye mecbur kalıyorlar. Devlete bağlılıkta, iktidar ve muhalefetin birleşerek aldığı kararlar halka duyuruluyor. Bizde böyle mi?
Türkiye’de partiler, devlet kurumlarını kullanarak partilerinin çıkarlarını koruma ve iktidarı yakalama ve muhafaza etme hastalığı içine giriyorlar. 1938’den bu yana da maalesef aynı yol takip ediliyor. İşte bu noktada DEVLET, Hükümet’in içinde eritiliyor. Sapla saman karıştırılıyor, curcuna ve anarşi körükleniyor. Bu yanlıştan hiç biriside vaz geçmiyor, bedelini millet ödüyor. Devlet otoritesi de zaafa uğruyor. Bizde böyle değil mi?
Orta büyüklükte il olan Aksaray’a baktığımızda iktidar ve muhalefet, il halkının tamamını ilgilendiren uyuşturucu, fuhuş, hava alanı, yük treni, hızlı tren, eğitim, tarım, hayvancılık, sanayi, kültür ve ahlak konularında iş birliği yaptığını göremiyoruz. 1965’den bu yana geçen 57 yılı biliyorum, 1980’den itibaren geçen 47 yılı çok iyi biliyorum halkı perişan eden hadiseleri ortadan kaldırılmada birlikte olumlu girişim görmedim. İktidar ve muhalefetin sözcüleri bol hamaset yaparak gelip geçip gittiler. Bu günküler de girişim yapmadan gidecekler.
Esas olan, iktidar mensuplarının, Devlet ve hükümetin ayrı olduğunu, Devletin devamlılığını, iktidarın ise en uzun ömürlüsünün dahi, süresinin bir gün biteceğini kabul etmeleridir. Kabul etmeyenlerin hiçbirinin sonu iyi gelmemiştir. En canlı örneği; Büyük Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu’dur. İmparatorluğu yönetenler, Devlet’i şahsi çıkar, düşünce ve zevklerinden üstün tuttukları sürece ihtişamla yaşayıp, aleme düzen verdiler. Ne zaman ki Devleti, şahsi çıkar, düşünce ve zevklerinin gerisine attılar, İmparatorluğu bitirdiler. Ortadoğu’nun yangın içinde olduğu yaşadığımız dönemde, iktidar ve muhalefet mensupları akıllarını başlarına alarak, Milli Siyaset izlerler.
İllerde, siyaset üstü konularda iktidar-muhalefet güç birliği kurarsa, ülkede milli birlik doğal olarak oluşur. Yıllardır merak ederim bizim ilimizde neden bir türlü güç birliği kurulamıyor? Geçim derdinde olan halk mı kabahatli, seçim derdinde olan particiler mı kabahatli, atı-arabası keyfi yerinde olanlar mı kabahatli, Devlet Kurumlarında yönetici olanlar mı kabahatli? Mutlaka hesap sorulmalıdır. HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.