Başsağlığı ziyaretlerinin, evlerde ve çadırlarda, değil yapılacak taziye evlerinde olma zamanı gelmiştir. Bu projeyi başkan Dr. Evren Dinçer başlatırsa, halka hizmetlerden birini daha devreye almış olur. Cenaze evleri ve çadırlar günün ihtiyaçlarına cevap veremiyor. Taziye evleri, cenaze sahiplerini acı günlerinde ciddi sıkıntıdan kurtarır. Bu evlerin yapımının belediyeye yük olmayacaktır. Durumu müsait olan hemşerilerimizin taziye evlerini yaptıracağından eminim.         

 Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu, milletvekili Cengiz Aydoğdu, Ramazan Kaşlı, Hüseyin Altınsoy, Turan Yaldır, Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, bütün Sivil Toplum Örgütleri, hayırseverler ve halk projeyi sahiplenip, destek vereceklerinden hiç kimse şüphe edilmemelidir. Yeter ki projeyi Başkanı Dinçer, ‘’Sosyal Belediyecilik’’ kapsamına alsın ve yer temini konusunu hayırsever vatandaşlarla birlikte halletsin. Gerisi gelir. 

     Cenaze, aile ve yakınlar için en mühim en kederli ve sıkıntılı bir durumdur. O kederli gün artısıyla eksisiyle hafızalara öyle kazınır ki ölene kadar hiç kimse unutmaz. Gözler, yürekler orada eşi dostu arar. Olanlarla, olmayanlar asla hatırdan çıkmaz. Cenaze günü ailenin bütün fertlerini bir durgunluk, şaşkınlık, çaresizlik, hüzün kapsar. Bu yüzden cenaze için yapılacak görevleri belediye, eş dost akraba ve komşular yapar. Dinimizin emride böyle. Aile, acı içinde olduğundan doğru dürüst hiçbir şey düşünemez. Malum cenazenin birçok işlemi vardır. Hepsinin de eksiksiz yerine getirilmesi gerekir.

   Sosyal Belediyeciliği esas alan Aksaray Belediyesi, cenazenin bütün işlemleri olan yıkama, kefenleme, namaz ve defin işlemlerini bihakkın yerine getiriyor. Şu anda tek ihtiyaç taziye evleridir. Belediye Başkanı, projeyi başlatırsa, iki yıl içinde ilin ihtiyacı olan taziye evleri tamamlanır. Dolaysıyla çadırdan konuta geçilir. Çadır olayı aşırı soğuk ve sıcaklarda epey sıkıntılı oluyor. Özel bir projeyle yapılacak taziye evlerinde karşılama, dini gerekleri yerine getirme daha kolay olacaktır.       

   İl merkezimizde bulunan bütün camı ve mescitler taranarak caminin arsasında yer varsa bu arsaya taziye evi yapılabilir. Bu durumda şehir merkezimizde yüze yakın taziye evi olur. Arsa sahipleri 100 metre kare yeri taziye evi yeri olarak verebilir. Belediye 18. Maddeyi uygularken aldığı arsadan uygun miktarda arsayı taziye evi olarak ayırabilir, Özel İdareden de arsa talep edilir. Böylece İl Merkezine yetecek sayıda taziye evine arsa çıkar.       

   Taziye evlerinin açık bulundurulması ile gereken ikram ve hizmetlerin, yapılmasından Vali, Belediye Başkanı, Muhtar ve semtin ileri gelenleri sorumlu olursa hiç orun çıkmaz. Bu hizmetler için dernek veya vakıf kurulabilir. Vakıf yönetiminde de Vali, Belediye Başkanı, Borsa ve Ticaret Sanayi Odaları başkanları mutlaka görev almalıdır. Bu kişilerden kurulan vakıf ve derneklere  arsa ve nakit bağışı çok fazla olur ki buda taziye evlerinin sıkıntısız devam etmesine yeter.                                 

  HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.                                                      

 


4.10.2024 06:22:00

Rasim Gül

AKSARAY, ÇADIRDAN, TAZİYE EVLERİNE GEÇMELİ

AKSARAY, ÇADIRDAN, TAZİYE EVLERİNE GEÇMELİ