Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 4,8 büyüdü

Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 4,8 büyüdü

Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 4,8 büyüdü

TÜİK verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2025 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 4,8 büyürken, inşaat sektörü yüzde 10,9’luk artışla dikkat çekti. Milli gelir cari fiyatlarla 14,6 trilyon TL’ye, dolar bazında 377,6 milyar dolara ulaştı.

ANKARA (İGFA) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı ikinci çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı.

Zincirlenmiş hacim endeksine göre GSYH, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4,8, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,6 büyüdü. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH artışı ise yüzde 4,6 oldu. Cari fiyatlarla GSYH, yüzde 43,7 artarak 14 trilyon 578 milyar 556 milyon TL’ye, dolar bazında ise 377 milyar 622 milyon dolara ulaştı.

SEKTÖREL PERFORMANS: İNŞAAT ZİRVEDE

Sektörel bazda, inşaat sektörü yüzde 10,9’luk artışla en yüksek büyümeyi kaydederken, bilgi ve iletişim yüzde 7,1, sanayi yüzde 6,1, ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmetleri yüzde 5,6 büyüdü. Mesleki, idari ve destek hizmetleri yüzde 5,4, finans ve sigorta ile gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,6, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 2,1 artış gösterdi. Ancak tarım sektörü yüzde 3,5, kamu yönetimi, eğitim ve sağlık hizmetleri yüzde 1,2 azaldı.

TÜKETİM VE YATIRIMDA ARTIŞ

Yerleşik hanehalkı nihai tüketim harcamaları yüzde 5,1 artarken, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,2 geriledi.

Gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 8,8’lik artış gösterdi. Mal ve hizmet ihracatı yüzde 1,7, ithalatı ise yüzde 8,8 büyüdü.

İşgücü ödemeleri yüzde 42,0, net işletme artığı/karma gelir yüzde 46,3 arttı. İşgücü ödemelerinin GSYH içindeki payı yüzde 38,8’den yüzde 38,4’e gerilerken, net işletme artığı/karma gelirin payı yüzde 39,5’ten yüzde 40,2’ye yükseldi.



Bakan Tunç: Yargıyı daha güçlü ve erişilebilir kılacağız
MSB: Bir haftada 326 şahıs sınırda yakalandı
TB-3 SİHA’lar ve T-70 helikopteri envanterde!
Erzincan’da eğitim ve vefa buluşması... Vali Aydoğdu ve Bakan Yerlikaya’dan o öğretmene övgü
Aksaray Valisi Kumbuzoğlu’ndan Aylık Asayiş Değerlendirmesi: “Suçlulara Geçit Yok”
Erdoğan Bahçeli'yi ziyaret edecek
Erdoğan’dan Sivas Kongresi’nin 106. yıl dönümünde anlamlı mesaj
Hayırsever polis memuru Şahin’den ‘Askıda Kırtasiye’ projesi
6. Ulusal Laboratuvar Hayvanları Bilimi Kongresi Aksaray Üniversitesi’nde Başladı
KeçiKart ile eğitimde eşitlik ve dayanışma güçleniyor
VALİ KUMBUZOĞLU VE BAŞKAN DİNÇER KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİNİ İNCELEDİ
CHP’den 4 Eylül Açıklaması: “Cumhuriyet Halk Partisi İktidar Zamanıdır”
Ankara Üniversitesi gelecek stratejileri belirliyor
Ticaret'ten simit zammı açıklaması... İzmir'deki zam talepleri onaylanmadı
Google servislerinde Türkiye ve Avrupa’yı etkileyen kesinti!
  • Perşembe 26.3 ° / 19.7 ° Güneşli
  • Cuma 25.7 ° / 20.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 20.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı