Ticaret'ten simit zammı açıklaması... İzmir'deki zam talepleri onaylanmadı

Ticaret

Ticaret'ten simit zammı açıklaması... İzmir'deki zam talepleri onaylanmadı

Ticaret Bakanlığı, İzmir’de simit fiyatının 15 TL’den 20 TL’ye yükseldiği ve bu zammın Bakanlık onayıyla yapıldığı yönündeki haberleri yalanladı. Bakanlık, fiyatları doğrudan belirleme veya onaylama yetkisi olmadığını, İzmir’deki tüm zam taleplerinin maliyet ve tüketici alım gücü nedeniyle reddedildiğini duyurdu.

ANKARA (İGFA) - Ticaret Bakanlığı, 1 Eylül 2025’te ulusal basında yer alan “İzmir’de Simit Zamlandı” haberine ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, İzmir’de simit fiyatının 15 TL’den 20 TL’ye çıktığı ve bu artışın Bakanlık onayıyla gerçekleştiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Simit fiyat tarifelerinin, Esnaf ve Sanatkârlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmelik çerçevesinde belirlendiğini vurgulayan Bakanlık, yazılı açıklamasında, kendisinin fiyatları doğrudan belirleme veya tek başına onaylama yetkisi olmadığını ifade etti.

Bakanlık, simit fiyat tarifelerinin nasıl belirlendiğine ilişkin de açıklamasında detaylı şekilde yer verirken, fiyatları doğrudan belirleme veya tek başına onaylama yetkisi bulunmadığının altı çizildi.

İZMİR’DEKİ ZAM TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Bakanlık, İzmir’de 2025 yılında yapılan simit fiyatı zam taleplerinin tümünün reddedildiğini duyururken, "8 Ağustos 2025 tarihinde İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin “100 gr simit 20 TL” talebi, 22 Ağustos’ta reddedildi. 27 Ağustos 2025 tarihinde aynı birliğin ikinci başvurusu, 28 Ağustos’ta uygun bulunmadı. 12 Şubat 2025 tarihinde İzmir Ticaret Odası’nın “90 gr simit 15 TL” talebi, 14 Şubat’ta reddedildi. 3 Mart'ta ise aynı odanın ikinci başvurusu, 5 Mart’ta reddedildi" ifadelerini kullandı.

Zam taleplerini maliyet unsurları ile tüketici alım gücü arasında denge kurulamadığı ve fiyat artışlarının vatandaşlara ek yük getireceği gerekçesiyle onaylamadığını belirten Bakanlık, yazılı açıklamasında, İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin uyguladığı tarifeye karşı İzmir Valiliği’nin de mahkemeye itirazda bulunduğunu açıklandı. Açıklamada “Ticaret Bakanlığı zam talebini onayladı” ifadelerinin gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.



Kocaeli’de şehit yakınları ve gazilere psikososyal destek
Bakan Kurum'a Elazığ'dan fahri berat
COF'25 muhteşem defilelerle başladı
FETÖ’ye 21 ilde büyük darbe!
Aliağa Limanı listeye ilk defa girdi... Dünyanın 100 limanında Türk'ün sayısı 5 oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Bahçeli’yi evinde ziyaret etti
Bakan Tunç: Yargıyı daha güçlü ve erişilebilir kılacağız
MSB: Bir haftada 326 şahıs sınırda yakalandı
TB-3 SİHA’lar ve T-70 helikopteri envanterde!
Erzincan’da eğitim ve vefa buluşması... Vali Aydoğdu ve Bakan Yerlikaya’dan o öğretmene övgü
Aksaray Valisi Kumbuzoğlu’ndan Aylık Asayiş Değerlendirmesi: “Suçlulara Geçit Yok”
Erdoğan Bahçeli'yi ziyaret edecek
Erdoğan’dan Sivas Kongresi’nin 106. yıl dönümünde anlamlı mesaj
Hayırsever polis memuru Şahin’den ‘Askıda Kırtasiye’ projesi
6. Ulusal Laboratuvar Hayvanları Bilimi Kongresi Aksaray Üniversitesi’nde Başladı
  • Perşembe 26.3 ° / 19.7 ° Güneşli
  • Cuma 25.7 ° / 20.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 20.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı