Rasim Gül

Tarih: 19.06.2019 16:34

Mehmet Altınsoy ve Turgut Özal

Facebook Twitter Linked-in

 Mehmet Altınsoy; Cumhuriyetin yetiştirdiği,  Türk-İslam tarihi ve ülküsünü,  Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş değerlerini ve bu değerlerin önemini çok iyi bilen ve yaşayan, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne yürekten inanmış sayılı Aksaraylılardan biriydi.

Mehmet Altınsoy; siyaset adamı, hukukçu, gazeteci, milletvekili, bakan, 1984-1989 Ankara büyükşehir Belediye başkanı, 1961 yılında Kurucu Meclis üyesi, 1965 de devlet bakanı, 1973-1977 de milletvekili olan bu millet ve Devletin ihtiyacı olan mümtaz kişiliğe sahip olan bir Aksaraylı büyüğümüzdü.

Mehmet Altınsoy; 1984 yılında Anavatan Partisi kurucuları arasında yer alarak genel başkan yardımcısı ve teşkilat başkanı, olarak görev almıştır. Hülasa Türk siyaset tarihinde 50 yıl fiilen yer alarak siyasi tarihimize damga vurmuş, sahsına münhasır duruşu olan bir Aksaraylıdır.

Mehmet Altınsoy; Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasasının çıkmasına öncülük ederek çıkmasını sağlamış, bu kanun çerçevesin de bütün imamlar devlet memuru olarak maaşa bağlatmıştır. Dolaysıyla imamlarımızı halkın eline bakmaktan, onun bunun ağzına sakız olmaktan kurtaran bir Aksaraylıdır.

Mehmet Altınsoy; hayatı boyuncu Aksaray’dan asla kopmayan, siyaseten her türlü ezaya, cefaya, eziyete, horlanmaya, akıl almaz iftiralara rağmen, illa da Aksaray diyen bir Aksaraylıdır. Bu gün siyaset yapanlar dikensiz gül bahçesinde siyaset yapıyorlar.

Mehmet Altınsoy; siyasete asla dini ve askeri alet etmemiştir. Hiçbir zaman bürokratla uğraşmamış ve hiçbir zaman iktidar tarafında iken muhalefete, muhalefet tarafında iken iktidara hakaret etmeyerek saygın bir yol izlemiştir. Aksaray’ı vilayet yaptırarak 56 yıllık hasrete son verdirmiş bir Aksaraylıdır.

Bu gün Aksaray’ın dört milletvekili vardır bunların üçü vilayet olmamızdan dolayı Turgut Özal’ ve Mehmet Altınsoy’a minnet borçludurlar. Bizim görüşümüz üç milletvekilinin, ya 15 Temmuz Vilayet olmamızım Resmi Gazete de yayım tarihinde ya da, 15 Ağustosta Aksaray valisinin göreve başlama tarihinde; vilayetin önemini, ÖZAL ve ALTINSOY’u hatırlamaları vefa gereğidir.

Özellikle il belediye başkanımız, Evren Dinçer başta Altınsoy olmak üzere, Mustafa Vehbi Çorakçı, Bayram Ali Gürün, Medeni Berk, Rıfat Gürsoy,  Ahmet Kadıoğlu,  gibi rahmetli olmuş Aksaray a hizmet yapmış isimlerimizin hayat ve vatan hikâyelerini insanlarımıza ve gençliğimize hatırlatmalıdır.

Bayram Ali Gürün CHP Aksaray milletvekili iken Medeni Berk ve Amaratlı Seydali Akın ve diğerlerinin Aksaray’ı vilayet yapmak için, 1959 yılında Bayram Ali Gürünü Demokrat Partiye geçmeye razı ederek 1960 ihtilali ile yassı adaya mahkûm olarak gittiğin her Aksaraylı bilmesine Evren Dinçer aracı olmalıdır.

İş âleminde saygın bir yeri olan, Aksaray’a da sayısız eserler yapan başta Anadolu Holding sahibi Kamil Yazıcı olmak üzere, Kolinsin kurucusu, Nurettin Eroğlu, Asmaksan fabrikası sahibi Ahmet Uğur Arıbaş, İş adamı Fehim Peker olmak üzere tüm Aksaraylılar içinde ayrı özel gündemler düzenleme meselesi yine başkanımız Evren Dinçer’e düşmektedir

Evren Dinçer başkanımız bu gün il belediye başkanı koltuğunda oturuyorsa, lütfen o koltuğu hazırlayanları hatırlamalı ve de hatırlatmalıdır. Bu güne kadar başkanlık görevine gelenler daha önce görev yapmışları pek dile getirmedi, dolaysıyla Aksaray siyasi ve hizmet hafızası oluşmadı.

Aksaray şehrinin kültürel ve siyasi hafızasının oluşturulmamasından doğan boşluklardan fitne fücur üretenler orta da cirit atmaktadır. Ey Aksaray’ı yönetenler sizlerde oralardan gittiğinizde bir hikâyeniz olsun istiyorsanız, evladı iyalinize onur mirası bırakmak istiyorsanız geçmişte namusu ile hizmet edenleri yâd edin lütfen.

Başta valimiz Ali Mantı olmak üzere, milletvekillerimize, belediye başkanımıza yarı kamu kuruluşu olan sivil toplum örgütlerimize halk adına, gelecek kuşaklara örnek olması adına Aksaray’a herhangi bir konuda unutulmayacak hizmet eden hemşerilerimizi hatırlatmaları görevi düşmektedir.

Mehmet Altınsoy ve diğerlerinin anma gününe, Altınsoy’un eşi Latife Altınsoy ve üç kızı, diğer hizmeti geçenlerin yaşayan eşleri ve çocukları da davet edilerek Aksaray’ın vefası gösterilmelidir.

Aksaray’ın geçmişi ile mevcudu arasında köprülerin kurularak önce köklerinden kopmasını önlenmesi,  birlik ve beraberliğinin temini belediye başkanı Evren Dinçer’ düşmektedir.

Mehmet Altınsoy ve Turgut Özal’a gani gani rahmet diliyor, Aksaraylı olarak minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz, makamınız Cennet olur inşallah.

                                                                                                  Hayrola, muvaffak ola, muzaffer ola.

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —