hep söylüyoruz ya, “ nerede o eski Ramazanlar” diye. Hele şu geçen iki yıl içerisinde nerede ise Ramazan ayını unutur vaziyete gelmiştik. Toplum olarak inanç konusunda her ne kadar tatbikatta zayıf olsak da Ramazan ayına karşı büyük bir hürmet ve sadakatle bağlıyız. Geçen bu iki yılın aksine bu sene ekonomik kriz olmasına rağmen çok güzel bir diyalog ve bağlılık içinde Ramazanı yaşamaya başladık. Sayı Aksaray valisi Hamza Aydoğdu işin içerisine girmesi ile daha güzel renklendiğini düşünüyorum.

Osmanlı döneminde uygulanan Zimem Defteri nihayet Sayın Valimiz ile birlikte ortaya çıkmıştır. Bana göre Ramazanın en güzel dayanışması ve yardımlaşması bu olsa gerek. Bakkal borcumu nasıl öderim derdinden kurtulmak kadar güzel bir şey olamaz.

Zimem defteri malumunuz mahalle bakkallarından yapılan alışverişlerin veresiye defterine yazılmasıdır. Ben şahsen mahalle bakkallarından yanayım. Bir markete gitseniz üzerinizde paranız yoksa alışveriş yapamazsınız.

Ama mahalle bakkalları ne zaman gitseniz paranız yoksa sonra ödemek koşulu ile ihtiyacınızı alabilirsiniz. Büyük marketlerin kenar mahallelere yayılması ile küçük esnaflarda nerede ise yok olmaya yüz tuttular, bunlar bizim kültür abidelerimiz.

Bazen duyuyor veya okuyoruz varlıklı insanların mahalle bakkallarında ki garibanların borçlarını kapattıklarını. İnanın ben çok mutlu oluyordum. Ama bunu bir devletin valisinin yapması bir ayrı güzellik ve mutluluktur.

Konuyla ilgili okuduğum haberi sizlerle paylaşmak istiyorum; “Kent merkezinde 48 mahalle ile merkeze bağlı 21 köyde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından desteklenen 103 ihtiyaç sahibi ailenin borçlarını ödenmeye başladığını ifade eden Vali Aydoğdu; “Geçen yıl başlattığımız bir geleneğimiz vardı. Kent merkezinde 48 mahallemizde bulunan ihtiyaç sahibi vatandaşların bakkallara olan borçlarını kapatmıştık. Hayırseverlerimizin destekleri ile bu yılda bu anlamlı uygulamaya devam ediyoruz. Birim amirlerimizle birlikte 48 mahallede 45 bakkal ile merkeze bağlı 21 köyümüzde 58 bakkalda vatandaşlarımızın borçlarını kapatmış olduk. Ramazan ayının en güzel taraflarından biriside dertlilerin ortağı olmak, ihtiyacı olan vatandaşımızın yanında olmak. Aksaraylı hayırseverler vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Destek olan herkesten Allah razı olsun.” dedi.

Tabi yapılan bu desteklerden dolayı 129.578 Liralık garibanların borçları kapandı. Ben ilk defa bir valinin bizzat gezerek veresiye defterlerini kontrol ederek garip gurabanın borçlarının kapatıldığını görme imkanı buldum.

İftar sofraları her bölgede bir yer gezisi ve iftar düzenlemeleri köylere kadar inen bir adetin yanında ayrıca garibanların borçlarının kapatılması kadar duyarlı bir güzellik olamaz. Şu ekonomik kriz esnasında bu davranışı yapmak elbette borç sahiplerini sevindirmiştir.

Eski Ramazanları yaşamak böyle olsa gerek. Lafla değil icraatla yapılan bu davranış çok hoşuma gitti. Hani şu Ramazan iftar ve sofraları yapılıyor ya herkes birbirini ağırlıyor. Yapılan yardımların en makbulu bu olsa gerek.

Sayın valimizin bu güzel örnek davranışı nedeni ile kendisini tebrik ediyorum. Umarım bu güzel davranış bundan sonrada bu güzellikte devam eder. Bizlerde hiç değilse şu eski ramazanları hatırlamış oluruz.


 


23.04.2022 18:57:00

Erdogan Kaya

Zimem defteri ile eski Ramazanlar

Zimem defteri ile eski Ramazanlar