Geçtiğimiz Perşembe günü Ak Süt Birliği Başkanı Sayın Esad Zengin sabah kahvaltısında basın mensupları ile bir araya gelerek Antalya’da süt üreticileri birliğinin tamamının katıldığı toplantıdan bilgiler vererek, ülke genelinde küçük üreticilerin desteklenmesini istedi. Süt üreticisinin ürettiği sütü alan firmalar aldığı sütü iki kat fazlasına sattığını dile getirerek, bu yanlışlığın ve emek vermeden havadan kazanılan haksız kazancın önüne geçilerek, küçük üreticiler desteklenmelidir dedi.
Zengin yaptığı açıklamada, “ birlik başkanlarının yüzde sekseninin katılımı ve Tarım Bakanlığı yetkililerinin katılımı ve ilgili kurumların katılımı ile bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantının ana gayesi yaşanan sıkıntılara çözüm bulmak, üreticilerimizin sıkıntılarını gidermek için bir eğitim programı gerçekleştirdik.
Tüm birliklerimizin katıldığı toplantıda üreticilerimizin problemini masaya yatırdık. Toplantı sonunda süt üreticilerini korumak adına bir protesto yapmaya karar verdik. Yüzde doksan dokuz birlik başkanlarımızın kararı ile sembolik olarak süt dökme kararı alarak bir kilo süt döktük. Bunu sembol olarak gerçekleştirdik.
Bu tepki Bakanlığa ve yetkili yerlere ulaşmıştır. Tabi burada sanayicilerimizin de bulunduğu ortamda tepkimizi ortaya koyduk. Üretilen sütün sonucunda kırmızı çizgilerimiz var, bir kilo sütle bir kilo yem alacak durumda değiliz. Bir kilo süt ile 800 gram yem alacak duruma düşmüş bulunmaktayız. Toplama sütte üreticinin eline geçen 296 lira iken yem de ise 386 lira, üreticinin mağduriyetini tüm kamuoyu ile paylaşmak isterim.
Burada şunu belirtmek isterim ki süt konseyi başkanı süt sanayi başkanı bir arkadaş. Diğer üye ise süt fabrikası Fransız birisidir. Süt konseyi üyesi ise üç tane, bakanlık ve Üniversite temsilcileri bulunmaktadır. Burada en büyük görev gıda komitesine düşmektedir. Onlara sesleniyorum altınız oyulmak isteniyor altınızı oydurmayınız.
Şu anda sütün fiyatı 4.78 kuruş olması gerekir. Bunun altındaki fiyatlar üreticimizi korumamaktadır. Yoksa üretici ya hayvanını kesime verecek, yada isyana teşvik edilecektir. Buradan gıda komitesine sesleniyorum üreticilerimizi korusunlar” dedi.
Buradan şunu anlamış bulunmaktayım, üreticiden 2.96 liraya alınan süt AVM lerde nasıl oluyor da 3 katına 9 ile 10 lira arasında satılıyor? Bunun bir denetim mekanizması yokmudur? Elbette süt üreticisi bir kilo süt karşılığında 4 liranın üzerinde yem alırsa isyan etmekte haksız mı? mutlaka küçük üreticiler desteklenmeli. Aşağıdaki çalışıp yukarıdakiler ceplerini doldurmamalı.
Burada gördüğüm konu ise ülkede bir denetimsizlik ve denetim eksikliği var. Fransız bir firmanın yetkilisini süt komitesi başkanı yaparsan elbette Fransız olur, ekonomi çöker. Diğer yerli mal ve üretimlerde de aynı oyunlar oynanmıyor mu? Sebze ve gıda fiyatları üreticiden nerede ise bedavaya alınırken vitrinlere beş kat farkla gelmiyor mu?
Sen devletsen ağlama merkezi değilsin, aracıları ve beleşcileri aradan çıkart kardeşim. Hadi ithal mal Dolarla geliyor, ama kendi üreticimizin malı Dolardan fazla vitrine konuyor. Üretici ise elbette mağduru oynayacak, hemde mağdur olacak.
Bunların çözümü elbette devletin yetkili organları tarafından çözülmelidir. Koltukta oturanlar oraya süs boncuğu olsun diye oturtulmuyor. Devletin tepesine bu konular düzgün bir şekilde iletilirse mutlaka çözüm bulunacaktır. Bunları bizler görüyoruz da yetkililer görmüyor mu? Düşmanlık değil kardeşim bu vandallara el koyup gerekeni yapın diyoruz, bunu istiyoruz yapın her şey daha iyi olacak.

 


26.11.2021 17:31:00

Erdogan Kaya

Zengin “ küçük üreticiler desteklenmeli”

Zengin “ küçük üreticiler desteklenmeli”