Sevgili okuyucularımız bu hafta sosyal güvenlikle ilgili 4 yeni haberle yazımıza başlamak sonrada yurt dışı borçlanması ile ilgili konumuzun ilk bölümünü sizlerle paylaşmak istiyoruz.  
1-İlk haberimiz  coronovirüs dolayısı ile olumsuz etkilenen işverenlerimizi biraz rahatlatacak bir haber.Nisan Mayıs ve Haziran ayları sosyal güvenlik primleri 6 ay süreyle ertelenmiştir.
2-dosya başı olmak üzere geçen yıl en düşük emekli aylığı 1.000.-TL olmuştu.Şimdi bu tutar 1.500.-TL olacağı açıklandı.Bu durum özellikle düşük gelir grupları için çok önemli,zira aynı ekonomik şartlar da onlarda bu rakamlarla hayatlarını idame ettiriyorlar.
3-Emeklilere ödenen bayram ikramiyeleri mevcut sıkıntılı durum nedeni ile bu kez Nisan ayı başında ödenecek.
4-Kronik hastalığı bulunanlardan rapor süreleri dolanlar bir ay daha sağlık kurulu ilaç raporu çıkarmadan ilaçlarını alabilecekler.Şimdi bu haftaki konumuza geçelim.
Yurtdışı Borçlanma İşlemlerinin Şartları Nelerdir?

Ülkemiz ile Sosyal Güvenlik Antlaşması imzalanmış ülke olsun veya olmasın yurtdışında çalışan Türk vatandaşları ve doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler yurtdışında geçen hizmetlerini ve ev kadınlığı sürelerini ülkemiz sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik, malullük, yaşlılık ve ölüm hallerinde Türkiye’de geçmiş hizmet gibi değerlendirilmesini sağlamak amacıyla borçlanabilirler.

Borçlanma kapsamındaki süreler yurtdışında geçen sigortalılık süreleri, bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri, ev kadını olarak geçen sürelerdir.

Yurtdışı sürelerinin borçlandırılabilmesi için; borçlanma anında Türk vatandaşı olmak ya da doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybetmiş olmak, borçlanma kapsamındaki yurtdışı sürelerini belgelendirmek ve yazılı istekte bulunmak şarttır. Ölen sigortalının hak sahipleri tarafından yapılan borçlanma başvurularında hak sahibinin borçlanma talep tarihinde Türk vatandaşı olması yeterli olup, ayrıca borçlanılmak istenilen sigortalıya ait yurtdışı sürelerinde Türk vatandaşı olma şartı aranmaz.

Türk vatandaşlığı ile birlikte yabancı ülke vatandaşlığı devam edenler de, söz konusu yasa ile getirilen düzenlemeden yararlanabilmektedirler.

Sevgili okuyucularımız gelecek hafta konumuza devam edeceğiz inşallah rabbım ülkemizi ve tüm insanlığı bu coronavirüs illetinden tezden kurtarsın.

Resmi makamların bu virüsle ilgili tüm duyurularını hep birlikte dikkatle takip edelim ve kurallara uyalım.Biz de bu çerçevede A

Yurtdışı hizmet borçlanması için ilk olarak ne yapılmalıdır?

Yurtdışı hizmet borçlanması yapabilmek için öncelikle Yurt dışı sürelerini borçlanma talep dilekçesi doldurulmalıdır.

Bu belge dışında yurtdışı hizmet borçlanması isteğine dair yazılı dilekçe ile yapılan başvurular da kabul edilir. Ancak, dilekçede yer alan bilgiler, borçlanma işlemini sonuçlandırmakta yeterli değil ise borçlanma talebi reddedilir.

Yurtdışı Hizmet Borçlanma talep dilekçesi örnekleri Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri /Sosyal Güvenlik Merkezlerinden temin edilebileceği gibi, başvuru sahiplerince Sosyal Güvenlik Kurumu web sayfasından temin edilebilir.

Sevgili okuyucularımız bu konuya kaldığımız yerden gelecek hafta devam edeceğiz inşallah.Rabbım bu coronavirüs illetinden aziz milletimizi ve tüm insanlığı tezden kurtaesın diye niyaz ediyoruz.Sağlık Bakanlığımızın ve tüm resmi makamların bu konu ile ilgili uyarılarına lütfen titizlikle uyalım.Biz de bu çerçecede Ayvalık yakınlarındaki R. Bağımızdan Aksaray a dönüşümüzü yasaklar kalkana kadar erteledik.

Hepnizesağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.


23.03.2020 00:34:00

Saffet Çalışkan

Yurtdışı Borçlanma İşlemlerinin Şartları Nelerdir?