YANYURT’TA 1.5 ASIR ÖNCE YAŞANAN “ÇARIK ÇIKARTMAZ” CORONA VİRÜSÜMÜYDÜ?!

Mevla’mıza hamdı senalar olsun ki Hükümet tarafından işin sıkı tutulmasıyla başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere deniz, hava ile kara hudutlarımızda alınan sıkı tedbirlerle bu virüsün ülkemize girmesi engellendi.!!!

  Çin’e özel olarak gönderilen uçakla getirilen vatandaşlarımızda da bu illet çıkmadı.

  Türkiye’deki bilim insanlarımız tarafından bulunan bu illeti en çabuk tespit eden laboratuvar kiti de şu anda dünya bizden talep ediliyor!!!

  Alınan sıkı tedbirlerle ülkemizin bu illetten korunması taktire şayandır.

 VİRÜSÜ KAPANLARIN AYAKTA DURANLARININ YERE YIĞILMALARI”ÇARIK ÇIKARTMAZ’I” HATIRLATTI!

    TV kanallarında hastalıkla ilgili verilen yürüyen veya ayakta çalışan kişilerin aniden yere düşmesi görüntülerini seyrettiğimde bir buçuk asır veya belki biraz eski veya biraz yakın zamanda kendi köyüm olan Aksaray merkez ilçeye bağlı Yanyurt’ta  yaşanan büyüklerimiz tarafından bize anlatılan bir lokal salgını hatırladım.

  Olay köyümüzle Ortaköy ilçemizin Cumali köyü arasında bulunan “Aşağı öz veya Kürdün özü” olarak tabir edilen ek serisi bizim  Sarı Resul oğulları kabilesinin eski köyü olan Yeni kışla nın kabristanlığının altında şimdilerde yol üstünde kalan kabirlere gömülenlerin başından geçiyor.

BİR YERE GİDEN KAFİLENİN TAMAMI YAKALANDIKLARI HASTALIK NEDENİYLE ÇARIKLARINI ÇIKARTMAK İÇİN EĞİLEMEDEN VEFAT ETTİKLERİNDEN” ÇARIK ÇIKARTMAZ”İSMİ KONMUŞ!

      Dedelerimizin dedelerinden evlatlarına onların nesilleri olan dedelerimiz ve babam merhum kalaycı Hacı Şammas tarafından bizlere anlatılanlara göre etnise veya milliyetleri bilinmese de Müslüman oldukları kesin olan bir yerden gelip buradan geçen kafilede ani bir hastalık oluşmuş ve hastalığa yakalananlar çarığını çıkartamaya eğilirken daha çıkartamadan can veriyorlarmış.

   “KEŞKE EN SONA İMAM KALSADA HEPİMİZİ DEFNETSE” DİYE DUA ETMİŞLER

   Yine büyüklerimizden nakledildiğine göre hastalananlardan vefat edeni ardında kalanlar kafilede bulunan imamında yardımıyla defnederlerken giderek sayıları azalanlar  bir tevekkülle ölüm korkusunu yendiklerinden ölüm yerine imamın kendilerinden önce ölmesiyle kendilerini İslam a göre defnedilmeme korkusu sarmış ve bunun olmaması için Allah(c.c.)’a dua etmişler.

   Ezel ve Ebet Olan Mabudumuz tarafından duaları kabul olmuş olacak ki tamamı imamdan önce Hakka yürümüş ve imam tarafından dinimizin emirlerine göre defnedilmişler.

   İmam ise can çekişirken buradan geçen bir veya birkaç kişide gelip olanları kendisinden dinlemelerinden sonra onunda Hakka yürümesiyle Yüce dinimizin emirlerine göre kendisini defnetmişler.

 ÇARIK ÇIKARTMAZLAR ÜLKEMİZ TIP’PININ TARİH ARŞİVİNE KATKI İÇİN İNCELENMELİ!

  Ülkemiz tıp tarihi ve bu tarih boyunca meydana gelen salgınlar veri tabanına katkı ve ilim adamları tarafından” Çarık çıkartmaz” olayının incelenmesinden ülkemizde geliştirilecek ilaçlar veya başkaca gelişmelere katkı sağlanacağından merhumların naaşlarının kalıntılarının incelenmesi bu katkıyı sağlayacaksa gerekenlerin yapılması ve bu yazıyı okuyan tüm din kardeşlerimizin 3 İhlas ve 1 Fatiha okuyarak tüm geçmişleriyle birlikte bu salgınla çok kısa zamanda vefat edenlerle birlikte tarih boyunca oluşan salgınlarda da hayatlarını kaybedenlerin ruhlarına hediye etmeleri dileğiyle.

   Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

 


19.02.2020 10:28:00

Ali Genç

Yanyurt'ta 1,5 Asır Önce