Bugün 11 ayın Sultanı olan Ramazan’ın son içindeki son Cuma.
     Hak izin verirse ömrü olanlar ve ömrümüz olursa gelecek bu gün hem biz Müslümanların haftalık bayramı olan Cuma, hem de yine yüce dinimizin iki dini bayramından ilki olan ulaşacağımız Ramazan bayramı ile birlikte iki bayramı birden kutlayacağız.
  BEDENİ İBADET ORUCUN YANINDA BİRDE ORUCUN İÇİNDE EMREDİLEN MALİ İBADETTE VAR
     Yani artık 11 ayın sultanına veda etmeye yaklaşıyoruz. 
     Tuttuğumuz Ramazan orucuyla bedeni ibadetimiz yerine getirirken birde bu ayda vücudumuzun zekatı olarak kabul edilen ve Ramazan bitmeden ödenmesi gereken mali birde borcumuz var.
  ZEKAT MALI TEMİZLERKEN, VUCUDUN ZEKATI OLAN RAMAZAN FİTRESİ İSE RUHU ARINDIRANDIR
      Büyüklerimiz tarafından belirtildiği gibi Zekat malın temizlenmesi için gerekirken Vücudun Zekatı olarak belirtilen Fitre ise Farz Oruç tutan Müslümanın aldığı manevi haz ile ve bu hazla kazandığı sevaplarla ruhunu arındırırken vereceği fitre ile de vücudunun zekatını da vererek içinde ruhumuz bulunan vücudunda manevi temizliği yapılmalı.
            HZ KUR’AN’DA FİTRE !
    Yüce kitabımız Hz. Kur’an’ın 51. Suresi olan Zariyat’ta Ezel ve Ahirin yegâne sahibi olan Yüce Yaratanımız” Mallarında (yardım) isteyen ve (iffetinden dolayı isteyemeyip) mahrum olanlar için bir hak vardır.( 19. Ayeti Kerime)” malları olanların bu mallarında ihtiyaç sahiplerinin hakkı olduğunu belirterek bu hakların ihtiyaç sahiplerine verilmesi emredilmektedir.
      Vücudumuzun Zekatı olan Fitrenin öncelikle bu emrin gereğinin yerine getirilip kişinin Rabbimizin rızasına kavuşması için karşısındakini yani fitre vereceği erkek, kadın, yaşlı genç olan kişiyi rencide etmeden hakkının verilmesidir.
    HADİSİ ŞERİFLERDE FİTRE !
    Vacip bir ibadet olarak tabir edilen vücudumuzun zekatı olan Fitre ibadetiyle ilgili olarak Nebiler, Nebisinin sözleri olan Hadisi Şeriflerde şöyle buyurulmuştur ”Abdullah b. Ömer'in rivayetine göre: "Hz. Peygamber(S.A.V.) fıtır sadakasını 1 sâ` (ölçek) hurma ve 1 sâ` arpa olmak üzere köle, erkek, kadın, küçük ve büyüklere farz kılmış ve insanlar bayram Namazından çıkmadan önce verilmesini emretmiştir" (Buhârî, "Zekât", 76; Müslim, "Zekât", 12).
   Türkiye’de bu sene Diyanet tarafından belirlenen fitre miktarı en az 240 lira olup bu en azıdır ve dileyen kendi imkanına göre bunu istediği kadar arttırarak kendisi ve bakmakla yükümlü olduklarının sayısınca en yakın ihtiyaç sahibi akraba ile komşularından başlayarak  vermeli.
  Tüm Müslümanların yoksulun hakkı olan vücutlarının zekatı fitrelerini zamanında vermesiyle fikre verilecek olanlarında bayramdan önce bayram yapmalarını vesile olarak kazanacakları bu sevaplarıyla Ramazan Bayramına borçlarından kurtularak kavuşmaları dileğiyle.
TÜM SAĞLIKÇILARIN HİZMETLERİ KARŞILIĞINDA ALDIKLARINI  KARŞILAYAN VELİNEMETLERİNENE VERECEKLERİ HİZMETLERLE HELAL ETTİRMELERİ DİLEĞİYLE 14 MART TIP BAYRAMI KUTLU OLSUN
     Yarın, yani 14 Mart  2026 Cumartesi Tıp bayramıdır.
   Tüm sağlıkçılarımızın hak ettikleri madde ve manevi imkanlar kavuşmaları ve  tedavi ettikleri ile  verdikleri hizmetleri babalarının hayrına yapmadıkları, hizmetleri karşılığında kendilerine tanınan tüm imkanların velinimetleri tarafından karşılandığı bilinciyle  velinimete hizmette ve hürmette kusur etmeyerek kazançlarının tamamının helal olmasını sağlamaları dileğiyle tüm sağlıkçıların 14  Mart Tıp Bayramını tebrik ederim.
      Cuma’mız mübarek olsun. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.


13.03.2026 22:06:00

Ali Genç

VÜCUDUNUZUN ZEKÂTI RAMAZAN FİTRESİNİ ÖDEDİNİZMİ?

VÜCUDUNUZUN ZEKÂTI RAMAZAN FİTRESİNİ ÖDEDİNİZMİ?