Babalık kolay değil,onca evlada bakarsın ama bazen birisi olsun sana bakmaz. Hafta sonu Naci Karaköy ağabeyle uzun soluklu bir sohbet yaptık, tabi konunun bir kısmı ise evlat idi. Evladı büyütürsün, evlendirirsin, iş ve güç sahibi yaparsın, bu zamana kadar yükü üzerinden hiç gitmez. Üstüne üstlük birde torunların meseleleri ile ilgilenirsin, kabir kapısına kadar sırtında taşırsın, ama bazen lazım olduklarında bulamazsın. Dedik ki, evladım yok diyenler boş yere sızlanmasınlar olanlar sıkıntılarında başka ne yapıyor dedik.
Baba hep verir, senin cebine dahi el atmaz, ama verdiklerini geri almayan tek banka baba olsa gerek. Zaten evlat da babadan aldığını borç olarak görmez. Ne kadar verirsen ver almam demediği gibi senin de ihtiyacın var mı diye sormaz.
Sonra ertesi gün köye gitmiştim, rahmetli babamın odasının oturduğu köşeye oturdum. Birden aklıma geldi, sağ iken her hafta veya iki haftada bir mutlaka ziyaret ederdim. O dönem pek emekli sayısı bu kadar değildi, kendisi emekli memurdu.
20 gün öncesi harçlığı bitmiş benden o dönem 100 lira borç istedi. Bende çıkarıp kendisine 150 lira verdim. 20 gün sonra vardığım parayı maaş almış çıkarıp bana 150 lirayı geri vermek istedi, bende almadım.
Çok ısrar etti ama parayı bana veremedi, dedim bunca zaman sen bize harcadın, bir seferde ben sana verdim bunda ne var dedim. Tabi bu sözü duyunca şöyle düşündü uzun uzun gözüme bakarak bana dedi ki;
“ oğlum baba evlada borçlu gibi verir ama ondan bir kuruş isteyemez. İstese de başkasına borçlu gibi geri vermek ister. Sizler halen bizim gözümüzde çocuksunuz ve büyümezsiniz. Onun için sizden para almak bir baba için çok ağır geliyor dedi.
Tabi bu sözleri onun yaşına gelince anlıyorsunuz, babanız vefat edince baba olduğunuzu anlıyorsunuz. Çünkü babanız sağ iken hiç bir şeyi önemsemiyorsunuz, nasıl olsa önünüzde bir büyüğünüz var yani babanız var. Ama ölünce gariban ve öksüz kalıyorsunuz.
Dolayısı ile babanız ister hayırlı olsun ister hayırsız olsun ölünce kıymetini daha iyi anlıyorsunuz. Baba hiçbir zaman devlet bankası gibi sürekli verir verdiğini geri almayan bir bankadır. Bankanın kapandığını ne zaman görürsünüz, gözleri kapandığı zaman.
Babalarınızın kıymetini bilin ve ona göre ona hürmet edin ve saygı duyun. Belli bir yere geldiğinizde buraya ben kendiliğimden geldim demeyiniz. Kimse kendiliğinden bir yerlere gelemez ve ulaşamaz, mutlaka arkasında baba gibi bir dağ vardır.
Ha önemsemeyebilirsiniz ama bir gün olur onun durumuna gelince onun kıymetini bilir anlarız. Onun için o gün gelmeden babaların kıymetini bilip onlara sımsıkı sarılarak öf bile demeyelim. Gözümüzden kaybolduklarında kıymetleri daha çok artıyor.
 


27.05.2024 18:25:00

Erdogan Kaya

Verdiğini almayan tek banka babadır

Verdiğini almayan tek banka babadır