İlimizin bazı yerlerdeki vakıflara ait tarlalar ihale usulü ile inşaata açılıyor. Malumunuz vakıflara ait ilimizin bazı mahallelerinde bulunan malları bulunmakta idi. En önemlisi Kılıçaslan mahallesinden Kurtuluş mahallesine çıkan yolun sağında Saadet Güney İlköğretim okulu karşısındaki Vakıflar tarlası olarak bilinen yer 30 bin metrenin 15 bin metre karesi inşaata açılıyor. İnşaata açılması ile gereksiz kişilerin kullanımından da kurtulmuş olacaktır.
Salı günü 68 Gazeteciler Cemiyetini ziyaret eden Konya Vakıflar Bölge müdürü eski daire arkadaşım ve dostum Nurullah Osmanlı Vakıf çalışmaları ve ilimizdeki vakıf eserleri üzerine güzel bir sohbet gerçekleştirerek sorularımıza da cevaplar verdi.
İlimizde 70 adet vakıf eseri olduğunu ve bunlarla ilgili çalışmalar yaptıklarının altını çizen Osmanlı “vakıflara ait eserlerin tamamını Vakıflar tadilat yaparak günümüze kazandırır. Eğer bir başka kurum veya kuruluş ile tadilat konusunda bir sözleşme yapıldı ise o zaman sözleşme yapılan kurum ve kişiler tarafında bizim denetimimizde tadilat yapılabilir” dedi.
Burada Susadı köyümüzdeki Hacı Bektaş veli Camisi bir Selçuklu eseri olması nedeni ile kendisine tarafımdan tadilatı ile ilgili bilgi verdiğimde duyarlılık göstererek gerekli çalışmayı yaparak Vakıflara ait bir yerse gereğini yapacaklarını söyledi.
Burada ayrıca ilimizde Darphane ile ilgili çalışmalar bitmek üzere, bu eseri önemsiyoruz ve çevresi de aynı şekilde bir tarihi mekandır dedi. kendisininde geçmişte 20 yıl kadar Aksaray’da İmar bölümünde yetkili kişi olarak çalışması nedeni ile ilimizi yakından tanıyor.
Burada en önemlisi ise ilimizde bulunan vakıf tarlalarının şehrin içinde kalması nedeni ile bazı kişilerin cüzi miktar kira karşılığında kullanıldığını ve bazı bölümlerinin okul ve kapalı spor alanları için kullanıldığını da biliyoruz.
Bunların en başında Kurtuluş mahallesine çıkan Saadet Güney ilköğretim okulu karşısındaki vakıf tarlası. Burası 30 bin metrekare olan bir yer. Bu arsanın Vakıfların hazırlayacağı bir plan ve proje ile 19 Ekim de ihaleye çıkılacağını beyan etti.
İkinci ihalenin 22 Ekimde yapılacağını söyledi. Ayrıca Tacin mahallesinde yeni hastaneye yakın bir yerdeki 7 dönümlük tarlanın da ihale edilerek inşaata açılacağını söyledi. Bunun içinde Aksaray’lı mütahitlerin ihaleye girmelerini söyledi.
Tabi bu arsaların şahıs malı olmadığını vakıf malı olduğunun altını çizdi. Vakıf mallarının da değerlendirilmesini istediklerini, bunlardan gelen gelirlerin de yine vakıf işlerinde kullanıldığını söyledi.
Tabi ilimizi iyi tanıması ve aynı zamanda ilimizde imar müdürü olarak bulunması bir şanstır. İlimizdeki tüm vakıf eserlerini tanıması da ayrıca bir şanstır. Kendisinin ilimizdeki vakıf eserleri ile ilgili güzel çalışma yapacağını düşünmekteyim.

 


6.10.2021 00:09:00

Erdogan Kaya

Vakıf tarlaları inşaata açılıyor

Vakıf tarlaları inşaata açılıyor