Pazartesi’den devam. 

   Şimdiki yazılarımda “Emanet” kelimesini hele hele de başlıkta bu kelimeyi ya hiç kullanmamışımdır veyahut ta  kullansam da çok, çok nadirattandır.!!! 

   Çünkü emanet ehline teslim edilir. 

   Vali Aydoğdu’nun geçen sene Haziran ayında görevi başlamasından itibaren motive ettiği arkadaşlarıyla birimizin bin olması için canlarını dişlerine takarak canla ve başla 7/24 esasına göre çalışması nedeniyle emaneti kendisine çekinmeden teslim edeceğime olan kanaatim nedeniyle bu başlığı kullandım. 

 Bu konuda Pazartesi günü yazdığım köşemi bitirirken belirttiğim gibi kaldığı yerden devam ediyorum.!!! 

 Aksaray’a gelecek olan yerli ve yabancı  turist isterse ilimiz merkez ilçe Ervah Kabristanlığı girişindeki 

Kanlı Pelit başta olmak üzere onlarca birbirinden ilginç tabiat anıtlarını inceler. 

  İsteyen onlarca bilinen yer altı şehrini gezer, isteyen kayak yapar, isteyen safari veya yamaç paraşütü yapabilir. 

İsteyen her derde dava oldukları yüzlerce yıllık tecrübe ve tedavi olanların  olumlu geri dönüşleriyle şifalı oldukları kanıtlanan içmecelerden sıcak ve soğuk banyolardan faydalanır. 

İsteyen Dünyanın es eski yerleşim yerleri olan Aşıklı, Acem höyük ve Güvercin kayası höyüklerini inceler. 

İsteyenler yeryüzünün meskun olarak bilinen tarihle tabiatın birleştiği yegane an büyük, uzun, geniş ve derin kanyonu olan ve akla gelen envaı çeşit ağaçsıl ve otçul bitkinin bulunduğu Ihlara  Vadisini. 

  Bu vadiyle zincirin halkaları gibi Ulalı olan Ilısu ve ilk dönem Hristiyanlığın yaşandığı Manastır ile Sofular kanyonlarını. 

   Yani hangi din, mezhep ve kültürden olunursa olunsun Dünyanın her yerinden gelecek olan Turistlerle birlikte ülkemizin de tüm illerinden Aksaray’a gelecek turistlerin zevklerine, renklerine, isteklerine, inançlarına, ceplerine uygun aradıkları her şeyi bulabilecekleri ülkemizin değil dünyanın en nadir yeriyiz.! 

  Sahip olup ta sahipsizlik nedeniyle hakkıyla değil hiç değerlendiremediğimiz turizm kollarından biriside meraklıları için ve belki de ülkemiz ve bölgemizde sadece bize mahsus olma ihtimali çok yüksek olan ” Uğur böceği turizmidir.!!!” 

Buna geçmeden önce gelin önce Uğur böceklerini tanıyalım. 

Uğur Böcekleri” Büyük bir kısmı renklidir. 

 Üst kanatları kırmızı ya da sarı üzerine siyah noktalı ya da tersi, yani siyah zemin üzerine kırmızı ya da sarı desenlidir.  

   Tropiklerde mavi ve yeşil renklerine de rastlanır. 

   Boyları yaklaşık 0,5 cm. Olan bu familyaya ait hayvanların yarım küre şeklinde görünen vücutları çok tipiktir. 

    Nadiren hafifçe oval olurlar. Ancak Asya’daki bazı türler 1 cm.’nin üzerine çıkar. Türkiye'de coccinella septumpunctata, adalia bipunctata ve coccinella quinquepunctata en yaygın olanlarıdır. 

   Renkleri ve şekilleri nedeniyle Türk halkınca sevilir ve uğurlu sayılırlar. 

 Epilachninae alt familyası hariç, diğerlerinin hepsi yararlı böceklerdir. Larvaları ve erginleri yaprakbitlerini ve koşnilleri büyük sayıda yediklerinden biyolojik mücadelede kullanılır.  

   Birkaç türü larva iken yaprakbiti, ergin iken öncelikle mantar yerler. 

 İyi uçarlar, rahatsız edildiklerinde yere düşerler ve çok defa bacaklarını vücuda toplayarak ölü taklidi yaparlar. 

   Kışı birçoğu bir arada ergin olarak geçirirler. 

  İlkbaharda yumurtalarını yaprakların altına ya da kabukların yarıklarına bırakırlar. 

   Larvaları yumuşak derili, çok defa renkli desenli, çok hareketlidir.  

  Genellikle dört defa deri değiştirirler.  

Gelişme süreleri 30-60 gündür. Senede iki döl verirler.  

   Yumurtalar çoğunlukla yaprak biti kolonilerinin civarına bırakılır. 

    Larvalarda negatif ve pozitif geotaksi çok iyi gelişmiştir.” şeklinde anlatılan Uğur böceklerinin merkezidir Aksaray.!... 

  Özellikle Büyük Ekecik dağı ile Ekecik sıra dağlarının yükseklik yönünden 3. en yüksek tepesi olan Aksaray merkez ilçemizin Yanyurt köyünün sınırları içinde bulunan Gazi Tepenin zirvesi her yıl milyonlarca Uğur böceğinin merkezi olmasına ve bu böcekleri görmeye her yıl yüz binlerce meraklının gelip onları seyretme imkânına sahibiz.!!! 

 Fakat sahip olduğumuz diğer zenginliklerimizle birlikte Uğur böceklerimizin bulunduğu yerlerde şimdiye kadar ilgili ve yetkililer tarafından tespit edilmediği için bilinmediğinden,. 

    Bilinmediği içinde tabiatıyla tanıtılmadığından diğer tüm sahip olduklarımızın kıymetinin bilinmemesi gibi bu güzel hayvanların görülmesinden de hem kendi insanlarımızı, hem de yeryüzündeki başta meraklıları olmak üzere tüm insanları da mahrum bırakıyoruz.!!! 

   Tüm zenginliklerimizle birlikte bu güzel sevimli hayvanlarında değerlendirilmesi için gerekenin yapılması, yaptırılması dileğiyle. Şeklinde dile getirdim. 

   Bu şekilde  dile getirilen serzenişin gereğinin yapılarak bu sevimli hayvanlarımızın en iyi şekilde değerlendirilmesiyle gereken maddi ve manevi kazancın ilimize sağlanması da Vali Ali Mantı Beye nasip olması dileğiyle. dedim. 

 Dedim demesine de ah birde dile getirdiğim fakat şimdiye kadar gereğini yapan olsa. 

KENDİSİNDEN ÖNCEKİLERE NASİP OLMAYAN DİĞERLERİ GİBİ UĞUR BÖCEĞİ TURİZMİDE VALİ HAMZA AYDOĞDU VE  1 SENEDİR7/24 ESASINA GÖRE ÇALIŞAN ARKADAŞLARINA NASİP OLSUN! 

   Gereğinin yapılması halinde isteyen yerli ve yabancı turistin her inançta olanın ve her zevke göre gezdirilebilecek yerlerimiz için kendisine olan güvenim nedeniyle yüklediğim emanetin gereğini Vali Hamza Aydoğdu ve motive ettiği  mesai arkadaşlarıyla birlikte gereğinin hakkıyla yapılması ve yaptırılması dileğiyle. 

    Rabbim yar ve yardımcımız olsun. 


9.06.2021 05:09:00

Ali Genç

UĞUR BÖCEKLERİYLE HER İNANCA VE ZEVKE UYGUN TURİZMİMİZDE AYDOĞDU’YA EMANET!!!

UĞUR BÖCEKLERİYLE HER İNANCA VE ZEVKE UYGUN TURİZMİMİZDE AYDOĞDU’YA EMANET!!!