Kullanılan alfabe, kullanılan DİL kadar önemlidir. Başka bir ulusun alfabesine geçiş, DİLE-ÖZE ve KÜLTÜRE de etki eder. Türklerin, ilk alfabesi olan GÖKTÜRK alfabesini sürdürmek- geliştirmek yerine Arap alfabesine geçişi, dilinde ve özünde bir kırılma noktası olmuştur. O tarihten sonra, dilde ve kültürde Araplaşma gelişmiş, yayıldıkları bölgelere de bu etki taşınmıştır. Dolaysıyla Türkler, dilde ve kültürde ciddi anlamda asimile olmuş, Türkçe gelişememiştir. En belirgin örneği, Türkçe isimleri çok az kullanmalarıdır.

Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan günümüze kadar hiç bitmeyen Harf İnkılabı kavgasıdır. Bütün suçunda Atatürk’e yüklenmesidir. Hâlbuki ‘’Arap harflerinden Latin harflerine geçiş; sadece Atatürk’ün kararı değildi.’’ Osmanlının son dönemlerinde de talep edilen bu yaklaşım, 1926 Bakü 1. Türkoloji Kurultayı’nda Türk devletlerince ortak karara dayanıyor.
Göktürk Alfabesi; Türklerin tarihte kullandıkları ilk alfabedir. Göktürk Alfabesi, Orhun Alfabesi olarak da isimlendirilmektedir. Göktürk Alfabesi 38 harften oluşmaktadır. Göktürk Alfabesiyle yazılmış en eski yazı ORHUN YAZITLARIDIR. Sağdan başlayarak, sola doğru yazılıyordu.

Uygur Türklerinin kullandığı Alfabe 18 harften oluşmaktadır. Uygur yazılarıda sağdan başlayarak sola doğru yazılıyordu. Harf sayısının az olmasından dolayı yazı kültürü pek gelişmemiştir. Göktürkler ve Uygurlar alfabelerine sahip çıkarak gelişmesini sağlayamamışlardır.

Arap Alfabesi, Türklerin İslamiyet’i kabul etmesi ile kullanılmaya başlanmıştır. Karahanlılar bu alfabeyi kullanan ilk Türk devleti olmuştur. Alfabe 28 harften meydana gelmektedir. Daha sonra ilavelerle 31-36 harf kullanılmaktadır. Diğer Alfabelerde olduğu gibi Arap Alfabesi de sağdan sola doğru yazılıyor.

En son Kazakistan 2018 yılında, Kiril Alfabesi yerine Latin harflerinden uyarlama Kazak Alfabesine geçmiştir. Bu Alfabede 38 harften meydana gelmektedir. 1929 yılında Kazaklar, 1927 yılında Kırgızlar, 1928 yılında Türkmenistan, 1929 yılında Özbekler olmak üzere bütün Türk devletleri Latin Alfabesine geçmiştir.

Latin Alfabesini, Türk devletleri arasında ilk Azeri Türkleri kullanmıştır. Türkiye ise 1 Kasım 1928’de Arap Alfabesinden, Latin Alfabesine geçmiştir. Bu Alfabe 29 harften meydana gelmektedir ve soldan sağa doğru yazılmaktadır. Özellikle Rusya, Türklerin aynı alfabeyi kullanmalarını uzun süre çeşitli yollarla engellemiştir.

Çünkü Rusya çok iyi biliyor ki Türk Birliği, Turan ve Kızılelma bütün Türklerin başta dilde ve kültürde anlaşmalarıyla olacaktır. Bu durum Almanya ve İngiltere’nin de işine gelmediğinden dil ve kültür konusunda Türkleri değil Rusya’yı desteklemişler halen de destekliyorlar.

Yeryüzünde kim veya kimler İslam Birliğine ve Türk Birliğine Karşı çıkıyorsa, bilinmelidir ki bunlar dost değillerdir. Yine bilinmelidir ki, IRK gelinen yol, MİLLET ise gidilecek yoldur. Geldiği yolu bilmeyenler gidilecek yoluda bilemezler. Müslümanın ve Türkün başına ne geldiyse, gelinen yol ile gidilecek yolu karıştırmasından gelmiştir.

Her anadil, ana sütü gibi helaldir. Anadilin konuşulmasına ve gelişmesine mani olmaya çalışanlar asla Milletimizin dostu olamazlar. Daha da önemlisi insanımızın bunu bilmemesidir. Türk Dilinin gelişmesi ve zenginleşmesi konularında, Selçuklu ve Osmanlının yaptığı hataları, Türkiye Cumhuriyeti ’de yapmaya devam etmektedir. Acı olan da budur. 
          Hayrola, Muvaffak Ola, Muzaffer Ola.

 


15.02.2021 09:23:00

Rasim Gül

TÜRK’LER, KENDİ ALFABELERİNİ NEDEN KULLANAMADILAR

TÜRK’LER, KENDİ ALFABELERİNİ NEDEN KULLANAMADILAR