Türk Devletler Teşkilatı, 15. Aksakallılar toplantısı 11-13 Mart 2024 Tarihleri arasında, Türkmenistan’ın başkenti Akçaabat’ta gerçekleştiriliyor. Türk Devletler Teşkilatı Aksakallılar Konseyi’ne eski Başbakanlarımızdan Binali Yıldırım başkanlık etmektedir.

Türk Devletler Teşkilatı üyeleri; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye üye. Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet ve Türkmenistan’ın gözlemci olarak yer aldığı Türk Devletlerinden oluşan bir uluslararası kuruluştur.

Türk Devletler Teşkilatı’nın gelecek perspektifini çizen Türk Dünyası 2040 Vizyonu Belgesi kabul edildi. 2009 yılında kurulan Türk Devletler Teşkilatı; Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın amaç ve ilkelerine bağlılıklarını teyit ederek, Türk Konseyi’nin temel amacının, Türk Dili konuşan devletler arasında kapsamlı iş birliğini derinleştirmek, bölgesel ve küresel barış ile istikrara katkıda bulunmak olarak tanımlanmıştır.

Üye ülkeler, ayrıca demokrasi, insan haklarına saygı temel ilkelere bağlılıklarını ifade ettiler. Örgütün Nahcivan Antlaşması’nın 2. Maddesinde ortaya konulan temel amaç ve görevler şunlardır:

1-Taraflar arasında karşılıklı güvenin korunması;

2-Bölge ve Bölge dışında barışın korunması;

3-Dış politika konularında ortak tutumlar benimsenmesi;

4-Uluslararası terörizm, ayrılıkçılık, aşırılık ve sınır ötesi suçlarla mücadele için eylemlerin koordine edilmesi;

5-Ortak amaçlarla ilgili her alanda etkili bölgesel ve ikili iş birliği geliştirilmesi;

6-Ticaret ve yatırım için uygun koşulların yaratılması;

7-Kaosamlınve dengeli bir ekonomik büyüme, sosyal ve kültürel gelişimin amaçlanması;

8-Hukukun üstünlüğünün sağlanması, iyi yönetim ve insan haklarının korunması konularının tartışılması;

9-Bilim, teknoloji, eğitim ve kültür olaylarında etkileşimin genişletilmesi;

10-Kitle iletişim araçlarıyla, etkileşimin ve daha yoğun bir iletişimin teşvik edilmesi;

11-Hukuki konularda bilgi değişimi ve adli iş birliğinin teşvik edilmesi

Türk Devletler Teşkilatı (TDT), yalnızca üye devletleri birbirine bağlayan ortak vizyon, karşılıklı çıkarlar veya entegrasyondan ibaret değildir. Bu teşkilat ortak tarihimize, dilimize, geleneklerimize ve kültürümüze dayanıyor. Dolaysıyla Türk Devler Teşkilatı’na üye devletler ve halklar arasındaki ilişkiler KARDEŞLİK ilişkileridir. ORTAK HADEF: Küresel alanda bir GÜÇ merkezi olmaktır.

 


13.03.2024 05:56:00

Rasim Gül

TÜRK DEVLETLER TOPLULUĞU

TÜRK DEVLETLER TOPLULUĞU