Abdullah Güdendede

Tarih: 30.06.2024 21:00

Tendinitler Kabusunuz Olmasın

Facebook Twitter Linked-in

      Kasların kemiklere bağlanmasını sağlayan yapılara tendon denir. Vücudumuzdaki tüm kaslar, tendonlar vasıtasıyla kemiğe bağlanır. Tendonların görevi, kasları kemiğe bağlamak, kaslarda üretilen kuvveti kemiğe aktararak hareketin ortaya çıkmasını sağlamaktır. Tendonlar, yapı olarak küçük farklar içermekle birlikte, büyük oranda benzer özelliklere sahiptirler. Vücudumuzdaki en meşhur tendonların başında ise baldır kaslarını topuğa bağlayan aşil tendonu gelir.

Tendonlar, vücuttaki diğer yapılarda olduğu gibi yaralanabilir. Bu yaralanmalar ise büyük oranda kronik olarak (uzun bir sürecin sonunda) meydana gelir. Tendon yaralanmaların en önemli nedeni, tekrarlı olarak anormal strese maruz kalmalarıdır. Bu bazen, omuzda olduğu gibi mekanik bir sıkışma, bazen de diz ve dirsekte olduğu gibi kaldırabileceğinden daha fazla iş yükünün tekrarlı olarak tendona yüklenmesi nedeniyle olur. Nedeni ne olursa olsun tendonun bu yaralanmaya cevabı, diğer tüm dokularda olduğu gibi inflamasyon adı verilen bir durumun oluşmasıdır.

Yaralanma süreçlerinin tekrarlaması sonucunda ise oluşan inflamasyon kronikleşmeye doğru ilerler. Bu durum ise tendinit olarak isimlendirilir. Özellikle sportif anlamda aktif ancak sporu doğru yapmayan bireylerde, belirli vücut bölgelerini daha fazla kullananlarda (örn: ev hanımlarında omuz ve dirsek eklemleri) tendinit daha sık görülür. Tendinitin en önemli bulguları; hareketle ortaya çıkan veya artan ağrı ve tendon üzerine bastırıldığında oluşan hassasiyettir.

Tendinit tedavi edilmediğinde, oluşan semptomlar artarak devam edebilir ve kişinin günlük yaşam aktivitelerini ve sportif faaliyetlerini önemli oranda bozabilir. Bu nedenle, bu semptomları olan bireylerin ortopedi ve fizyoterapiye giderek tedavi olmaları gerekir.

Tüm bunları göz önünde bulundurarak öncelikli amacımız korumak olmalıdır. Tendonların kemiklere yapışma yerlerindeki sağlamlık ilgili kasın kuvveti için olmazsa olmazdır. Yaşamın anahtarı olan hareket kabiliyetimizi korumak ve devam ettirmek için koruyucu egzersizleri ihmal etmeyelim.

 

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —