1990 yılının 15 Haziran’ından başlayapı,21 Haziran ve 15 Ağustos günleri can dostum, kardeşim, meslektaşım ve Vilayet mücadelesindeki yol arkadaşım merhum Çapan Tekeli ile birlikte imkanlarımız nispetinde Aksaray’ımızın Vilayetlik mücadelesini her yıl gündemde tutmamız. 

  Bu yıl dönümlerinde Vilayetlik mücadelemizin nasıl zorlu ve fedakarca bir istikrarlı ve sabırlı bir çalışma sonucu elde edildiğini 1993’e kadar merhum Çapan Tekeli ile birlikte sürdürdük. 

    Onun 24 Aralık 1993 günü geçirdiği elim bir trafik kazasında Mimar Ahmet Taneri ile birlikte vefatından sonra ise tek başıma her yıl dönümlerinde, TV lere çıkıp anlatıyorum, TV kanallarında ki bu konuda düzenlenen veya başka meslektaşlarım tarafından düzenlenen programlara katıldım. 

 TARİHİN TEKERÜR ETMEMESİ İÇİN 2008 YILINA KADAR HER SENE VİLAYETLİK MÜCEDELEMEZİ 3 DEFA YAZDIM  

  Geleneksel hale getirdiğimiz bu TV kanalları, Radyolar ve Gazetede haber yapma ve yıl dönümünde Mücadele ile ilgili aşikar veya bilinmeyen perde arkası çabaları yazma geleneğini 2008’e kadar yılda en az 3 defa il olma kanunumuzun TBMM’sinde kabul edildiği, Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiği ve ilk Valimiz merhum Rıdvan Yenişen’in düzenlenen muhteşem törenle görevine başlamasıyla fiilen 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinden kurtularak il olduğumuz günlerde devam ettirdim. 

2008’İN 13 EKİM’İNDEN İTİBAREN 1. İLÇELİK ESARETİNDEN KURTULMA KANUNUN KABUL EDİLDİĞİ GÜN BU RESMİ GAZETEDE YAYINLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ YIL DÖNÜMLERİNİRİNİN İLAVESİYLE 5’E ÇIKARTTIM! 

  2008’den itibaren ise 1920’ye kadar 75 yıl süren ilk ilçelik esaretinden kurtulmamızla ilgili 40 Numaralı kanunun Büyük Millet Meclisinde 13  Ekim 1920 günü kabul edilmesinin ve kanunun  Mecliste kabul edilmesinden yaklaşık olarak 5 ay sonra 21 Mart 1921 günü resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesinin yıldönümlerini  vilayetlikle ilgili yaptığımız anlamalar ilave ederek sayıyı yıllık olarak 5’e çıkarttım. 

 HER YIL3 DEFADA 1933 YILINDA AKLA ZİYAN ŞEKİLDE YENİDEN İLÇE YAPILMAMIZA SEBEP OLAN KANUNUN TBMM’SİNDE KABUL EDİLMESİ RESMİ GAZETEDE YAYINLANMASI VE YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNİ İLAVE ETTİM 

 1933 senesinde hiç hak etmediğimiz bir uygulamayla yeniden ilçe yapılmamızı sağlayan 2197 sayılı kanunun TBMM’sinde kabul edildiği 20 Mart, Resmi gazetede yayınlandığı 27 Mayıs ve yürürlüğe girdiği 1 Haziran günleri ile 5  gün anma gününe yaptığım 3 ilaveyle 2008’den itibaren  yılda 8 defa şimdiye kadar aralıksız olarak sürdürerek 2 ilçelik esnasında Aksaray’a çektirilen maddi ve manevi sıkıntıları dile getirerek  tarihin tekerrür etmemesi için nelerin yapılması da dahil olup bitenleri ve uğradığımız maddi ile manevi zararlarla da konuyu somutlaştırarak konuyu sürekli olarak zinde  tutmaya çalışıyorum. 

   Benim dışımda da meslektaşlarımızdan vilayetlik  mücadelesini yaşamasa da ,vilayet oluşumuzu  bizlerin anlatımıyla ve  bu mücadele öncesi ile sonrasında bu konuda yaptığımız özel yayınlar ve genel ile mahalli gazetelerde yaptığımız haberleri okuyanlardan bizimde telkinimizle yapılan  bir kaç  haberin dışında bu memleketin ekmeğini yiyip, suyunu içen havasını soluyanlardan maalesef  önem veren yok. 

  Sadece gazeteciler mi konuyu umursamıyor? 

  Umursamazlıkları doğru değil amma keşke sadece o kadar olsaydı! 

  İl olmamızla bir üst makama gelen il teşkilatlarından 2000 yılındaki  ilimizin iki elin parmaklarını geçmeyen efsane siyasetçilerinin içine   gerçekleştirmeye vesile olduğu hizmetleriyle giren Efsane siyasetçi Orhan Aydın ağabey dışında  ilimiz adına Milletvekili seçilen Siyasetçiler ile diğer atanmış ve seçilmişlerden de, Sivil Toplum Kuruluşları tarafından da, Meslek Odaları tarafındanda maalesef 25. yıldaki gerçekleştirenleri figüran yapan ve 2019’dada neredeyse tekrarı olan etkinlik dışında toplam olarak 131 yıl süren iki ilçelik esaretimiz ve bu esaret esnasında çekilen sıkıntılar gündeme getiren yok.  

  Yılda 8 defa aralıksız olarak yıl dönümlerinde gündeme getirdiğim Vilayetlik yıl dönümlerinde Tıpkı Bayram ve kandilmiş gibi kendilerine Cep Telefonu ile Mesaj gönderdiklerim ve bu mesajlarıma karşı tebriklerle mukabelede bulunan dostlarım buldukları her fırsatta “Neden sadece sen ve neden daima sen konuyu gündemde tutuyorsun? Diye bilinçli veya bilinçsiz şekilde sorular soruyorlar. 

  Yerimiz dolmasına rağmen yazacaklarım tamamlanmadığından bu konuda soru soran dostlarıma verdiğim cevap  ile bu konudaki diğer  gelişmeleri ise Mevla’mız izin verirse Cuma günü yazacağım. 

  İl olma nimetleriyle birlikte ilçelik esareti esnasında çekilen sıkıntılarında unutulmaması  tarihin bizim için tekerrür etmemesi için Vali Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Evren Dinçer, Milletvekilleri İnceöz, Aydoğdu, Erel ve  Kaşlı, İGM başkanı Tüzün ile birlikte ilimizin tüm siyasileri, Meslek Odaları ve STK’ları tarafından  gerekenlerin zamanında gerçekleştirilmesini sağlamaları için takip etmeleri ve ettirmeleriyle hiç hak etmediğimiz 1845-1920 ve 1933-89 arasındaki toplam olarak 131 yıl süren ilçelik esaretinin kıyamete kadar bir daha Aksaray’ımıza yaşatılmaması için gerekenlerin yapılması ve yaptırılması dileğiyle. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. 

  Devamı Cuma’ya. 

 

 


20.01.2021 00:44:00

Ali Genç

TARLADA İZİ OLMAYA NIN HARMANDA GÖZÜ OLURMU?!!!

TARLADA İZİ OLMAYA NIN HARMANDA GÖZÜ OLURMU?!!!