Kısa adı DSİ olan Devlet Su İşleri kamuoyunda genel olarak baraj ve göletleri yapan kurum olarak bilinir. 

   Bilinen doğru olmasına rağmen kurum aslında bilinenin ötesinde ülkemizin istikbali olan bir çok projeyi de yürüten, devam eden projeleri denetleyen, yer üstü sularıyla, yer altı su kaynaklarını bulan, mevcut kaynakların tarımda birim başına daha çok verimin alınması, ülkemizdeki büyük ve küçük baş ile kanatlı hayvanların içme su ihtiyacının en iyi şekilde karşılanmasının yanında şehirlerin ve ilçelerin sağlıklı suya kavuşturulmasını sağlamasıyla kaynakların kirlenmesini de önleyerek gelecek nesillere temiz suyun bırakılması için çalışan ülkemizin yüz akı olan kurumu. 

ÜLKEMİZİN EN KURAK YERİ OLAN İLİMİZİN SULARI DSİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNÜN KORUMASINDA! 

   Mesleğim gereği 45 yıldır çeşitli vesilelerle DSİ 44. Şube Müdürlüğünü ziyaret eden, hizmetlerini yazan olarak kurumun görev sahasına giren çalışmaları bilmeme rağmen ilimiz genelinde yapılan hizmetleri kalem, kalem olarak bende, benim gibi toplantıya katılan meslektaşlarımızda bilmiyorlardı. 

  Basın toplantısında anlatılanlardan ilk öğrendiğimiz bilgi ilimiz genelindeki yer altı ve üstü sularının İl Özel İdaresinin hizmet alanına girenlerin dışındaki genel, hatta ezici ekseri sinin korumun korumasında olduğuydu. 

DSİ 44. ŞUBE MÜDÜRÜ BÜLBÜL BİLGİDEN GELEN ÖZ GÜVENLE KURUMUNU VE ÇALIŞMALARI ANLATTI 

   Geçen hafta bugün yapılan fakat aktüel gelişmeler nedeniyle anca bugün yazabildiğim basını bilgilendirme toplantısında kürsüye gelen kurum müdürü İbrahim Bülbül görseller eşliğinde yaptığı açıklamada; 

     Mamasun barajından açık kanallarla verilen sulama suyunun buharlaşma ve kanallardaki sızıntıdan dolayı  oluşan kaybın  ortadan kaldırılması için bu suyun ulaşacağı yere kadar çelik borlarla götürülmesi için yapılan çalışmada şimdiye kadar 10 kilometrelik hattın döşendiğini ve bu çalışmanın planlanan şebekenin tamamın bitirilmesine kadar devam edeceğini. 

  Kurum tarafından bu sene yürütülen çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. 

2022 YILININ SONUNDA AKSARAYDA MUSLUKLARDAN DAMACANA KALİTESİNDE SU AKACAK! 

    DSİ tarafından devam eden Aksaray içme suyu çalışmaları hakkında bilgi veren Bülbül Bağlı kaya mevki sindeki 6 kuyudan Aksaray’ın içme suyu için çıkartılan suyun damacana kalitesine getirecek arıtma tesisin bittiğini, diğer çalışmalarında yüklenici firmalar tarafından hızlı bir şekilde yürütüldüğünü, suyun akıtılacağı bazı depoların bittiğini bazıların ise inşaatının devam ettiğini. 

   Yapılan planlamaya göre çalışmaların gelecek yılsonunda tamamlanarak işletmesinin Aksaray Belediyesine devredileceğini. 

     Aksaray Belediyesine devredilecek tesislerden ev ve iş yerlerine verilecek suyun damacana kalitesinde musluklardan akıtılacağını. 

 SU KAYBINI ÖNLEMEK İÇİN YAPILAN YER ALTI BARAJLARININ 2 Sİ DE AKSARAY’DA !!! 

   Aksaray'daki 13 adet gölettin Şube Müdürlüğü tarafından gerekli bakımlarının aralıksız olarak periyodik şekilde yapıldığını ,ilimizde biri Cerran, diğeri Ekecik Tol köyünde olmak üzere 2 yer altı barajının yapıldığını. 

   Bu barajlarla suyun buharlaşma veya  açık barajlardaki kaybın milimize edileceğinden bu barajlarda biriken su ile daha fazla alanın sulanabileceğini. 

 Kurum tarafından 60 kilometrelik tahliye kanalı ile 130 kilometrede drenaj kanallarının her yıl düzenli olarak temizlendiğini. 

   İlimiz genelinde bulunan tüm yer üstü ve altı sularının çıkartılması ile kirlenmesini önleme çerçevesinde Uluırmak’ı oluşturan 2 su kaynağından beyaz suyun Melendiz ilçesinden itibaren alınan tedbirlerle kirliğinin bertaraf edilmesinin yanında kurumun sel ve taşkın tedbirlerini de aldığı belirtildi. 

   Sunum esnasında ve sunumdan sonra meslektaşlarımız tarafından iletilen sorulara da Şube müdürü İbrahim Bülbül verdiği kısa ve net cevaplarla konusuna ne kadar hakim olduğunu ortaya koydu. 

    İlimiz yer altı ve üstü sularının en iyi şekilde korunması, var olanlardan en verimli şekilde faydalanılması için gerekenlerin aralıksız olarak devam etmesi dileğiyle İbrahim Bülbül bey ve mesai arkadaşlarına samimi çalışmalarından dolayı tebrik ederim. Cuma’mız mübarek olsun. 

    Rabbim yar ve yardımcımız olsun. 

 

 


Tarih: 19.11.2021 10:50

Ali Genç

TARIM VE HAYVANLARLA İNSANLARIN SU’YUNU KARŞILAYIP TAŞKINLARI ÖNLEYEN KURUM”DSİ!”

TARIM VE HAYVANLARLA İNSANLARIN SU’YUNU KARŞILAYIP TAŞKINLARI ÖNLEYEN KURUM”DSİ!”