14 Mart 2024 Tıp Bayramı kutlamalarına katılan Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Millet vekili Cengiz Aydoğdu, Turan Yaldır, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş; Tıp Bayramı ve tıbbiyeliler olmanın yani tabip olmanın önemini belirten duygusal konuşmalar yaptı.

Her zaman olduğu gibi Cengiz vekil, tabiplere, tıp öğrencilerine ve ülkenin idarecilerine yönelik konuşmasını yaptı. Özellikle başta tıp öğrencileri olmak üzere bütün öğrencilere hayat boyu rehber olacak veciz bir konuşma yaptı. Vali Beyin ve Turan Vekil’in konuşma metni bizde olmadığı için özetleyemiyoruz. Tabipler Odası Başkanı Dr. Rıfkı Karabatak’ın konuşma metni olduğundan yazımızda yer veriyoruz.  

Dr. Rıfkı Karabatak’ın, 14 Mart Tıp Bayramı konuşmasının tam metni; ‘’ 1827 de Osmanlı da ilk modern tıp eğitimi vermek üzere kurulan Tıphane-ı amire ve Cerrahhane-i amire’nin kuruluş tarihi olan 14 Mart o günden bugüne Tıp Bayramı olarak kullanılmaktadır. Ancak 14 Mart esas anlamını 1919 yılında İstanbul İngiliz işgalindeyken Tıbbiyeli Hikmet liderliğinde Tıp öğrencilerinin görünüşte 14 Mart’ı kutlamak üzere toplanması ancak bu eylemi daha sonra işgale karşı bir protesto eylemine dönüştürmesiyle kazanır.

Tıbbiyeli Hikmet ve arkadaşları Darülfünun saat kuleleri arasına Türk Bayrağı çekerek işgale karşı direnişin fitilini ateşlemiştir. O Tıbbiyeli Hikmet ki Sivas Kongresinde Atatürk’ün gözlerinin içine bakarak ‘’ Manda kabul etmeyiz, siz kabul ederseniz sizi de reddeder, ülkenin kurtarıcısı değil, batırıcısı ilan ederiz demiştir.

Hekimler sadece hastaları tedavi eden bir meslek grubu değildir. Ülkesini ilgilendiren her konuda başat rolü oynayan kanaat önderleridir. Mesela, 1921 yılında Tıp fakülteleri mezun vermemiştir. Çünkü 1915 de kayıt yaptıran tıp öğrencilerinin tamamı Çanakkale’de şehit olmuştur.’’

Bütün dertlerimizde Kapısını çaldığımız tabiplerimizin 14 Mart Tıp Bayramını yürekten kutluyor, derin sevgi ve saygılarımızı sunuyor ve esenlik diliyoruz. Ülkemiz için var olmanızdan gurur duyuyoruz. Aynı gün Profesörlük ve Doçentlik belgesini alan hekimlerimize de hayırlı olsun diyor, tebrik ediyoruz.

  HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.


19.03.2024 05:21:00

Rasim Gül

TABİPLER ODASI BŞK. DR. R. KARABATAK’IN 14 MART KONUŞMASI

TABİPLER ODASI BŞK. DR. R. KARABATAK’IN 14 MART KONUŞMASI