Bırakın bu çekmezliği, kini, nefreti?

Hasetlik, gıybet, dedikodu, iftira etmeyi?

(Birbirinizin kusurunu araştırmayın, arkasından çekiştirmeyin, gıybet etmeyin. Kim ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır? Bu tiksindiricidir. O halde Allah´tan korkun.) [Hucurat 12]

Adamın biri Halid bin Velid´e gelerek "Falan kişi sana sövdü" dedi. Ve Halid b Velid: 
"O onun sayfasıdır ve istediği şekilde doldursun." diye cevap verdi.

Adamın biri Vehb bin Münebbih´e "Falan kişi sana sövdü" dedi. Vehb bin Münebbih o kişiye 
"Şeytan senden başka postacı bulamadı mı?!" diye cevap verdi.

Adamın biri Ali bin Elhüseyin´e "Falan kişi senin hakkında kötü sözler söyledi" diyince, 
Ali bin Elhüseyin: "Eğer onun söylediği şey doğruysa ve bende varsa Allah beni affetsin. Yok eğer yalansa ve bende yoksa Allah onu affetsin." dedi.
Adamın birine "falanca sana hakaret etti" denilince " O bana isabet etmeyen bir ok attı, sen neden o oku alıp benim kalbime saplıyorsun?!" dedi.

Salihlerden biri, yanında dedikodu yapan kişiye şöyle söyledi: "Şu an Üç suç işledin; benimle kardeşimin arasını açtın, saf kalbimi meşgul ettirdin ve bendeki sana ait kendi konumunu düşürdün ?dedi.

Adamın biri İmam Şafii´ye gelerek "Falanca senin hakkında kötü konuştu" deyince İmam Şafii: "Eğer doğru söylüyorsan sen dedikoducusun, yok eğer doğru konuşmuyorsan sen yalancısın." dedi ve adam utanıp gitti.

Allah cc hepimizi dedikodudan, gıybetten, yalandan ve iftiradan muhafaza eylesin. Sorun olarak algıladığımız şeyler  bizzat konuşarak doğru olup olmadığı hakkında karar verelim. Zanla hareket etmeyelim. Küseceksek araya mesafe koyacaksak mahana aramayalım açık ve net tav rumuzu koyalım. Düşmanında mert olanı iyidir. Kalbimizi rahatsız edecek durumlardan kaçalım. Varsa vicdanımız onu rahata erdirelim. Bilelim ki dünya kimseye kalmaz.
Selam ve dua ile. 

 


20.01.2017 12:13:19

İshak Pekgöz

Sözüm onlara?

Sözüm onlara?