Henüz Lig başlamadan Aksaray sporla ilgili çoğu kişi kulaktan dolma bilgilerle takımın bu sene bir şey yapamayacağı ve Düşmemeye oynayacağı kanaatindeydi. Takımımızın grubumuzda çok rahatlıkla güçlü olduğunu söyleyebiliriz. İlk devreyi lider kapatan Anagold Erzincan spor Türkiye kupasında Beşiktaş ı 2-0 yendi. Turu kıl payı kaçırdı. İşte böyle güçlü rakiplerle karşılaşıyoruz.

Sosyolojik olarak, önemli olanın birliktelik ve örgüt kültürü olduğunu takımımız bize kanıtladı. 2.Devredeki sonuçlar ne olursa olsun, uzun yıllar sonra 3.Liğ e çıkan takımımız bu sene kıt imkânlarla gerekeni yaptı. Takımlarına aidiyetle bağlı olduklarını kanıtladılar.

Spor, “İnsanın doğasında bulunan saldırganlık için sağlıklı ve barışçı bir emniyet supabı, saldırganlık güdüsünü denetim altına alan uygun bir ‘dostça rekabet’ ortamı, savaşın da barışçı ikamesidir.”

Spor Sosyolojisinde hareket noktası sporun, spor olayının bizzat kendisidir ve daha çok bu sektör içindeki durum değerlendirilir. Bu bakış konuya mikro açıdan değerlendirmeler getirmektedir. Sporcu, çalıştırıcı, spor hekimi, sporcu ilişkileri, spor tesislerinin kullanım oranı, sporda alt yapı özellikleri, spor araç ve gereçleri, çeşitli branşlarda eğitici, teknikler, beslenme gibi konular daha çok mikro konulardır.

Sosyolojik Açıdan Spor ise, konuya makro açıdan, geniş bir perspektiften bakıştır. Burada hareket edilen alan bizzat toplumun işleyen bütünü ve sosyo – kültürel yapı içinde, bütünden bir parçaya; spora yaklaşmaktır. Toplum içinde ortaya çıkış özellikleriyle yerine göre bir olay, yerine göre ise olgu niteliği taşıyan spora toplumun bütünü içinde yaklaşmak daha uygun olacaktır.

Liğin 3 büyüklerinin hali ortada. Milyon Eurolara oynayan takımlarda sosyolojik olguların pekiyi olduğu söylenemez. Amatör ruhla oynayan takımımızda ise durum çok farklı. G.Saray ın en son Göztepe mağlubiyeti.

İş kavramını takımımız başardı. Bunda da 2C nin çok katkısı var. Yani, Teknik direktörümüz sn.Cem KAVŞAK ve Kulüp Başkanımız sn, Cem ÇORAKÇI ve ayrıca Belediyemizin, taraftarların örgüt kültürünün önemli özellikleri olarak karşımıza çıkmakta ve başarı kendiliğinden gelmektedir.

Sibernetik_67@hotmail.com

Çoklu Yetenek Kuramı Uzmanı

Avrasya Yazarlar Birliği Üyesi


Tarih: 24.12.2019 11:38

Yusuf Ersin Koç

Sosyolojik Olarak Aksarayspor ve Üç Büyükler