Temizlik Şartı Yerine Gelmeden Kılınan Namazın Vebali Kimde?

Merhaba, güzel Aksaray’ımın güzel insanları…

Bugün sizlerle uzun yıllardır içimi kemiren bir meseleyi paylaşmak istiyorum. Yazmazsam, söylemezsem vebal altında kalacağımı düşündüğüm için bu satırları kaleme alıyorum. Çünkü mesele öyle sıradan bir mesele değil; doğrudan namazın 12 şartından biri olan “necasetten taharet” ile, yani temizliğin farziyetiyle ilgilidir.

Hepimizin bildiği gibi namaz, ibadetlerin en büyüğü ve en hassas olanıdır. Bedenimizde, elbisemizde veya namaz kılacağımız yerde pislik olmaması, namazın olmazsa olmaz şartıdır. Bu şart yerine gelmezse, maalesef ibadet de yerine gelmiş sayılmaz.

Somuncu Baba Külliyesi’nde Görmezden Gelinen Temizlik Sorunu

Somuncu Baba Külliyesi’nde, özellikle cuma günleri ve kandil gecelerinde cemaat arttığında dışarıda kılınan namazlar için görevliler plastik hasırlar seriyor. Ancak bu hasırlar, yıllardır defalarca serilip toplanmaktan dolayı:

Üstü altına karışmış,

Temizliği mümkün olmayan bir hâle gelmiştir.

Hâl böyleyken, üzerinde namaz kılan vatandaşın temizlik şartını yerine getirmesi imkânsız hâle geliyor. Ne yazık ki çoğu kişi bunun farkında bile değil.

Bu durum sadece ibadet eden vatandaşın değil, aynı zamanda bu sorunu çözmeyen yetkililerin de vebalidir. Çünkü caminin bahçesine serilen kirli hasırlarda kılınan namazın geçerli olup olmaması, doğrudan dini hükmün konusudur.

Asıl Sorun: Şadırvan Var Ama İşlev Yok

Külliyedeki şadırvanın büyüklüğü ve görünüşü güzel olsa da, orada abdest alan insan görmek neredeyse imkânsız. Çünkü alt kısımda wc ler ve abdest alma alanı mevcut.Birçok kişi, oranın sadece süs amaçlı yapıldığını düşünüyor. Eğer şadırvan işlevsizse, abdest alanı kullanılmıyorsa, dışarıda namaz kılacak alan da sağlıklı planlanmadıysa, o alan kapalı alana çevrilebilir.

Aslında külliye yapılırken de defalarca dile getirildi:

Caminin küçük olduğu,

İleride cemaatin artacağı,

Geniş bir ibadet alanına ihtiyaç olduğu…

Ama ne yazık ki o zaman dinlenmedi. Bugün gelinen nokta ortadadır.

Çözüm Aslında Basit: Açılıp Kapanan Modern Bir Namaz Alanı

Somuncu Baba gibi manevi değeri büyük bir mekânda, dışarıda namaz kılmak zorunda kalan insanlar için:

Yağmurda kapanan,

Güneşte gölge yapan,

Zemini temiz tutulan,

Modern, açılır kapanır bir ibadet alanı yapılması artık zorunludur.

Bu hem dini açıdan temizliği ve ibadetin sahihliğini sağlar,
hem de Aksaray gibi köklü bir şehrin manevi mirasına yakışır.

Burada vebal yalnızca vatandaşa yüklenemez.
Asıl vebal:

İlin yöneticileri ve ilgili tüm kurum yöneticilerindedir.

Çünkü bu sorun göz göre göre devam ederken hiçbir çözüm üretilmemesi, vatandaşın ibadetinin sıhhatini tehlikeye düşürmektedir.

Somuncu Baba Külliyesi, Aksaray’ın gönlünde taht kurmuş bir manevi merkezdir. Burada yapılan her yanlış hem dünyada hem ahirette hesap gerektirir.

Bu nedenle yetkililer bir an önce:

Temizlik sorununu gidermeli,

Modern, sağlıklı bir dış namaz alanı oluşturmalıdır.

Aksi halde orada kılınan namazların temizliğe uygun olmaması, sadece vatandaşı değil, bu şartları yerine getirmeyen yöneticileri de büyük bir vebal altında bırakır.


19.11.2025 10:08:00

Mustafa Avcı

Somuncu Baba Külliyesi’nde Göz Ardı Edilen Bir Hakikat

Somuncu Baba Külliyesi’nde Göz Ardı Edilen Bir Hakikat