Abdullah Güdendede

Tarih: 13.07.2025 09:41

Skolyozu İhmal Etme

Facebook Twitter Linked-in

Omurganın yana 10° üzerindeki eğriliğine skolyoz denilmektedir. Eğrilik sağa veya sola olabilir, birden fazla eğrilik olabilir. Skolyoz genellikle genç erişkinlikte ortaya çıkmaktadır. Bu yaş Grubunda oluşturacağı kozmetik sosyal psikolojik ve sağlık problemleri düşünüldüğünde skolyoz önemli bir sorundur. Skolyozda erken tanı konulması hastalığın gidişatını değiştirebilmekte önemlidir. Skolyoz da erken tanı konulması ile eğriliğin ilerleyişinin kontrolünü sağlama bilmekte, cerrahi dışı tedavinin başarı şansı artmakta ve cerrahiye gidiş azalmaktadır.

Skolyoz genellikle puberte öncesinde hızlı büyüme döneminde gözlenmektedir. Serebral palsi, kas hastalıkları gibi bazı durumlar da skolyoza neden olabilir. Adolesanların yaklaşık %3’ünde skolyoz mevcuttur. Çoğu skolyoz olgusunda neden olan faktör belirlenememektedir. Skolyoz çoğu kişi de hafif olmakla birlikte bazen büyüme çağında çok şiddetli forma ilerleyebilmektedir. Ciddi skolyoz kişinin yaşantısını olumsuz etkilemekte, solunum kapasitesini etkileyerek akciğerlerin düzgün fonksiyon görmesini zorlaştırabilmektedir. Hafif düzeyde skolyoz olan çocuklar yakinen takip edilmeli ve eğrinin kötüleşmesi izlenmelidir. Eğriliğinde kötüleşme olduğu düşünülen çocuklarda korse kullanımı ile bunun önüne geçilebilmektedir. Ciddi skolyozu olan olgularda erken ameliyat, skolyozun ilerleyişini durdurmak için gerekebilir.

Normalde omurgamıza yandan baktığımızda boyun ve bel bölgesinde içe doğru çukurluk ve sırt bölgemizde ise dışa doğru hafif bir kamburluk görürüz. Omurgamıza önden veya arkadan baktığımızda normalde eğrilik olması gerekir. Şayet bir eğrilik saptıyorsak bunun araştırılması gerekmektedir. Skolyozdan şüphelenilmesine neden olabilecek belirti ve bulgular şunlardır: omuzların ve kürek kemiklerinin asimetrik duruşu, omurganın bir tarafa doğru eğriliği, bir bacağın diğerine göre daha uzun duruyor olması, kalçalardaki asimetrik duruş, öne doğru eğildiğimizde gövdemizin bir tarafındaki kaburgaların diğer taraftan daha yüksekte olması, elbiselerin vücutta asimetrik duruşu. Skolyozlu bireylerin çoğu kısmında genellikle ağrı gözlenmez ve nörolojik muayenede normaldir. Ancak bazı hastalarda bela ağrısı şikâyetine rastlanır.

Skolyozda neden çoğunlukla bilinmemektedir, ancak genetik faktörler, ailedeki bazı hastalıklar skolyoza yatkınlığı artırabilir. Serebral palsi, musküler distrofi gibi nöromuskuler sistem hastalıkları, omurganın kemiklerinin gelişimini etkileyen doğumsal anomaliler, omurgadaki yaralanmalar veya enfeksiyonlar skolyoza neden olabilen durumlardandır. En yaygın skolyoz tipinin gelişmesindeki risk faktörlerinden biri yaştır. Tipik olarak belirti ve bulgular pubertenin hemen öncesinde hızlı gelişme sırasında başlar. Diğer bir risk faktörü cinsiyettir. Kızlar ve erkeklerde hafif skolyoz gelişiminde farklılık olmamakla beraber, kızlarda eğrilikte ilerleme riski daha fazladır ve tedavi gerekliliği oranı da daha yüksektir. Skolyozda ailesel yatkınlıkta olmaktadır. Ancak skolyozu olan çocukların çoğunda aile hikâyesi yoktur. Boy uzaması tamamlandıktan sonra skolyozun ilerlemesi azalmaktadır. Skolyozun ilerlediği dönem özellikle yaşamın ilk beş yılı ve ergenlik döneminde hızlı boy uzamasının olduğu süreçtir.

Skolyoz pek çok kişi de hafif formda giden bir hastalıktır, ancak bazen ileri formlarında neden olduğu komplikasyonlar söz konusudur. Bunlar arasında akciğer ve kalp ile ilgili problemler, bel problemleri, dış görünüşle ilgili sıkıntılar yer almaktadır. Ciddi skolyoz da göğüs kafesinde akciğer ve kalbin sıkışması neticesinde nefes alma zorluğu ve kalpten kanın pompalamasında zorluk oluşabilir. Skolyoz olan çocuklar ergenlikte genel topluma göre daha fazla oranda kronik bel ağrısı yaşamaktadırlar. Skolyozun ilerlemesi dışardan bakıldığında fark edilebilen değişikliklere yol açmaktadır. Kalçalardaki eşitsizlik, omurgadaki eşitsizlik, kaburgaların belirgin olması, belin ve gövdenin bir tarafa doğru kayması gibi.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —