Her ikisi de rahmeti Rahmana kavuştu. Medine’de metfun, Şıh Osman Efendi’ye ve Bedir Muhtar mezarlığına defnettiğimiz oğlu Muhammed Efendiye rahmet, maailelerinin bütün fertlerine, müritlerine ve tüm sevenlerine, yürekten başsağlığı diliyoruz. 

Şıh Osman Efendi, Dergâh kurdu ve şehit oluncaya kadar mürşitliğini yaptı. Binlerce insanın hak-hakikat ve Allah yolunda yürümeleri için bütün ömrünü vakfetti. Şıh Osman Efendi’den sonra, emaneti devralan oğlu Muhammed Efendi’de aynı yolda yürüdü.

Muhammed Efendi mevcut yer üzerine, daha rahat ibadet yapılacak DERGÂH binası yaptırdı. Allah dostları olan kadın ve erkeklerin rahatça, zikir ve dua edebilecekleri, daha büyük mescidi, aşhanesi, olan yerleri oldu. Dergâh en güzel şekilde hizmet vermeye başladıktan sonra Muhammed Efendi’de rahmeti Rahmana kavuştu.  

DERGÂH, maalesef günümüzde tam anlaşılamamaktadır. Kısaca Dergâh; ibadet, zikir ve sohbet yapılan yerdir. Aynı zamanda sığınılacak yer, kapı anlamındadır. Şu an eğitim ve hizmet görevini yapmaktadır. Dünya ile Ahiret’e eşik (sınır), ara olmayı hedefler. Bu hedeften başka hiçbir hedefi yoktur, olamazda.

DERGAH’ta olan dervişte, İlahi huzura ermek üzere EŞİKTE olan kişidir. Derviş Dergâh ’ta zikir ve ibadetle meşgul olup eşikten geçmeye ya da onu aşmaya çalışandır. İşte Şıh Osman Efendi’nin DERGAH’ı budur. Sağlığında ve şehadetinden sonra ve de bu güne kadar tek olumsuz söz edilemeyen nadir kişilerden biride Şıh Osman Efendi’dir. Ne mutlu ona, ne mutlu onun ahfadına, ne mutlu onun müritlerine.

Şıh Osman Efendi, Dergâhında manevi atmosfer içinde Allah, Peygamber, Millet ve Devlet aşkıyla yetişen, hayata kaymakamlık, vali yardımcılığı, Genel Müdürlük ve iki dönemdir de Ak Parti Aksaray Milletvekilliği yapan Cengiz Aydoğdu’nun ailenin büyüğü olarak tüm aile fertlerini ve müritlerini gerektiği gibi kollayıp gözeteceğinden hiç kimsenin şüphesi yoktur. 

Kendilerinden bahsedilmesini kesinlikle Şıh Osman Efendi ve Muhammed Efendi istemezlerdi. Çünkü övülmekten utanırlardı. Kabahatin değil ibadetin gizli olmasına inanırlardı. Hayatları hep böyle geçmişti. Şıh Osman Efendinin yedi kızı bir oğlu, bunlardan çok torunları oldu. Bu aile, Cengiz Beyin önderliğinde elbette, dede ve babalarının bin bir emekle meydana getirdiği Dergâh’a göz bebekleri gibi bakıp koruyacaklardır.

Bizim, çocukluğumuz büyük dedemin yaptırdığı ve dedemin açık tuttuğu köy odasında geçtiği için, Köy Odalarının ne kadar önem taşıdığını bilenlerdeniz. Devamlı olmasa da gençliğimizde, yaşlılığımızda da uğrayıp feyz aldığımız Şıh Osman Efendi ve Muhammed Efendi’nin devamlı açık tuttuğu DERGAH’ın ne kadar önem arz ettiğini çok iyi bilmekteyiz.

Dergâh, havasını yani atmosferini tatmayanlara anlatmak elbette kolay değildir. Ama buradaki manevi havayı tadanlarıda buradan ayırmak mümkün değildir. Çünkü toplu zikirlerde, eşikten bu dünyada kendini bilmek, ahiretinde kokusunu almak zor değildir. 

Her hal ve zamanda Türkiye Cumhuriyeti Devletine bağlılığını ve Türk-İslamı hamur etmesini çok iyi bilen vede beceren Dergâh’ ın, Kıyamete kadar devam etmesi insanlarımız, Aksaray ve havalesi için büyük kıymet ifade etmektedir.

Şıh Osman Efendi ile oğlu Muhammed Efendi’yi bilenler elbette bilir ama bizim halkımızın bir alışkanlığı var genellikle kaynağa yani aslına inerek tanıma ve öğrenme huyumuz oldukça zayıftır. En önemli unsur, Şıh Osman Efendi’yi ve onun DERGÂHINI başka kuruluşlarla karıştırmak asla doğru değildir. Çünkü yollar çok farklıdır.

Kısaca anlatmak gerekirse, Şıh Osman Efendi, Muhammed Efendi ve DERGÂH mensupları, Milletine ve özellikle DEVLETİNE bağlı ve sadık şahsiyete ve inanca sahiptirler. Asla Devlet işlerine karışmayı ve Devlet büyükleri aleyhinde konuşmayı yapmazlar vede yapana müsaade etmez ve dinlemezler. Amaç hak ve hakikat yolunda yürümek ve Devleti yönetenlere yardımcı olmaktır. Mensuplarını da bu uğurda yetiştirmektir.

Ailenln en büyük ve ileri gelenlerinden ve Şıh Osman Efendi’nin üzerine titrediği sevgili torunu Milletvekili Cengiz Aydoğdu’nun dayısı Muhammed Efendi’nin vefatından sonra omuzlarına daha ağır yük, binmiştir. Ancak bütün yüklerin altından rahatça kalkacak imana ve güce sahip olan Cengiz Vekilin her şeyin daha güzel düşüneceğinden eminiz.

Cennetmekân, Şıh Osman Efendi ve Muhammed Efendi’ye bol rahmet, aile mensuplarına, müritlerine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Devam edecek.
                                        
HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.


5.12.2021 08:56:00

Rasim Gül

ŞIH OSMAN EFENDİ VE MAHDUMU MUHAMMED EFENDİ (1)

ŞIH OSMAN EFENDİ VE MAHDUMU MUHAMMED EFENDİ (1)