Değerli okurlarım,
İlimizde, milletvekili seçiminde seçmenlerin büyük çoğunluğu oylarının rengini adaylara göre belirleyecek izlenimi veriyor. Bunun nedenleri niçinleri tartışılır.
Adaylık söz konusu olunca, partilerde alışıla gelen sen ben bizim oğlan düşüncesi bu kez düşündürecek gibi. Çünkü seçmen partisini belirli şahısların tekelinden kurtararak büyütmek çabasında görünüyor.
Seçmen tarafından fark edilmek, umursanmak, dikkate alınmak, önemsenmek, onların gözünde bir yeri olduğunu, değer gördüğünü, önemsendiğini hissetmek ve sevilmek isteği bir psikolojik gereksinim olarak her adayın içinde bulunduğu bir durumdur. Bu gereksinimlerin karşılanabilmesi için bireyin etkin olması gerekir. Halkın arasına sadece seçim startı verilince çıkan, halkın derdini sevincini kendi derdi sevinci olarak görmeyenler, adaylıkları söz konusu olmasa partilerine bile değer vermeyenler bu çıkışta karşılık görebilir mi bilemiyorum.
Seçmen, adayını belirlemekte etkisiz olmak istemediğinin altını çizerken; partisine, liderine itaat ve saygıyı elden bırakmıyor. Parti içi çalışmaların yetersiz kaldığı, genel merkezler seçmenin durumunu tam olarak göremedikleri düşünülüyor.
Bazı partilerde seçilmiş olmanın etiketini kullanıp, maaş endeksli düşünen, halktan kopanlar adaylık olmasa da kurumların başına atanarak çıkar elde etmeyi planlayanlar da gözden kaçmıyor. Oysa görev esnasında faydalı olamayanlar, halkını görmezden gelenler hem temsil ettiği partisine hem temsil etmeyi düşündüğü kuruma hem de seçmenine zarar vermiş olmazı mı?
Dikkat çekme ve ilgi odağı olma isteği ile maddi bir çıkar elde etmek amacıyla yalan-dolana başvurma ve kandırmak amacıyla rol yapanları seçmen artık birbirinden ayırt edebilme çabasındadır. Geçmişi hatırlayıp anı sorgulayıp gelecekte adına karar verecek adayını arıyor.
Kısacası ilimizde seçmen suskunluğunu korurken, bin düşünüp bir konuşmayı tercih ediyor. Anlaşılan o ki seçmen ince eleyip sık dokuyacak gibi.
"Mevlâ görelim neyler, Neylerse, güzel eyler..."(E.İ.H)
Sağlıcakla kalınız.