Aksaray’ın sahip olduklarının öncelikle bilinir hale getirilmesi, ardından ise bilinir hale getirilenlerden bulundukları yer ile ilimiz ve bölgemizle ülkemizin maksimum şekilde faydalanılması için 1976’dan itibaren başlayan çalışmalarımın gereğinin yapılmasının merhum Vali Coş döneminde karşılık bulması. 

 Bu maksatla gereğinin yapılması çalışmasının başlatılması ve bu çalışmalarla ilimizin sahip olduğu yeraltı ve üst kıymetlerimizin bilinmesi için yaptıkları daha çok bilinmezimizin bilinmesi çalışmalarıma ivme kazandırdı. 

   Bu ivme kazanan çalışmalarım çerçevesinde kamuoyumuzun çok iyi bildiği gibi 18 senedir aralıksız olarak sürdürdüğüm çabalarımdan bu günkü yazımızın konusunu en son Vali Aydoğdu’nun göreve başlamasından 1 ay önce 14.05.2020 Perşembe  “AKSARAY’IN NESİ MEŞHUR ,NE YENİLİR’İN?” CEVABI “TULUM KEBABI VE İNCEELEK TATLISI!!!” başlığı altında; 

 Artık her hemşerimiz ilimize yurt içi ve dışından gelen tüm eş dost ve arkadaşlarının “Aksaray’da ne yiyebiliriz?” sorusuna rahatlıkla “Tulum kebabı, üstüne de İnce elek tatlısı yiyebilirsiniz” cevabını verebilirler. 

  Bu uzun araştırmalar ve işinin ehli olan şeflerin uzun yıllar maharetleriyle birlikte ortaya koydukları yiyenlerin parmaklarını da yiyecek kadar lezzetli olan kebabımız ile bize özgü tatlımızın tescil edilmesiyle ilgili yazımı Ocak ayında yazacaktım. 

 Fakat çok samimi, istikrarlı ve fedakar bir ekip çalışmasıyla azimli uzunca bir yolun kat edilmesiyle akla gelen tüm zorluklar aşılarak akıl ve gülerini birleştirerek ilimiz adına tescilin son noktası olan coğrafi işaret alınmasını aktüel gelişmeler nedeniyle ancak bu gün yazabiliyorum. 

ÖNCE BU İKİ ÜRÜNÜMÜZÜN TÜRK PATENT ENSTÜTÜSÜNDEN PATENT VE MARKA TESÇİLİ YAPILDI!!! 

  Her şeyi ile bu topraklara ait olan geçmişi yüzlerce yıla dayanan anadan, babadan evlatlarına nakledilen mutfağımızın bu kebabı ile tatlısı ilimizin hayırlı evlatlarından İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan ve Mustafa bey gibi birimizin bin olması için samimiyetle çalışan müdürlüğün Ar-Ge birim sorumlusu Ömer Ok ve müdürlüğün tüm birimleri ile personelinin samimi çalışması ve empatileriyle bu sonuca ulaşılabilmesi için ilgililer nezdinde uzunca istikrarlı ve samimi mücadeleler verildi.!!! 

    Tescil ile ilgili olarak kendisinden bilgi aldığım Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan” Aksaray'da coğrafi işaret ile ilgili çalışma kapsamında ilimize ait ürün ve değerlerin tespiti için 2012 yılında Türk Patent Enstitüsüne müracaat ettik. 

  Bunun sonucunda 2017 yılında 7 ürün ve değerimizin marka tescil ve patentinin tescili yapıldı. 

 Devam eden çalışmaların neticesinde de 2019 yılında 2 ürünümüze aldığımız bu coğrafi işaret bir ürünün uluslararası tescili için en önemli belgedir.!!!” diye belirttiğim bu yazımda verdiğim ara başlıkta ise; 

SIRA PEZİK TATLISIYLA ATSO’NUN TESTİ KEBABI,BORSANIN KABAK ÇEKİRDEĞİ,YONCA VE EŞMEKAYA YOĞURDU,HELVADERENİN HASANDAĞI PATATESİ AĞAÇÖRENİN CEVİZİ,IHLAR HALISININ TESCİLİNDE! 

  Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bize ait Pezik tatlısının coğrafi işaret belgesi alma çalışması devam ederken Sanayi Odası tarafından Hasandağı Testi Kebabına, Ticaret Borsası tarafından Kabak Çekirdeğimize ve  Aksaray Yoncasıyla Eşmekaya Yoğurdu ve Helvadere Patatesine. 

   Ağaçören Belediyesi tarafından Ağaçören Cevizine, Güzelyurt Kaymakamlığı tarafından da Ihlara Halılarına coğrafi işaret tescil belgesi alınması yönünde yapılan başvurular ise müracaat eden kurumlar tarafından takip ediliyor. 

    İlimizin bu idealistleri tarafından hem tanınmamız, hem turizmimizin çeşitlenerek ülkemiz ve dünya genelinde  ismi söylendiğinde Aksaray’ı akla getiren/getirecek yemeklerimizle tatlılarımızın ve çorbalarımızın sayısının arttırılmasının sürdürülmesi dileğiyle  bu başarının elde edilmesine emek veren herkese şahsım ve hemşerilerimiz adına teşekkür ediyorum.” diye belirtmiştim. 

DİLEĞİMİ AYDOĞDU,SAKLAV,AĞAÇÖREN VE EŞMEKAYA BELEDİYE BAŞKANLARI GERÇEKLEŞTİRDİ!!! 

  Geçtiğimiz günlerde Ağaçören ilçemizin kendine has cevizinin hem yetiştiği toprağa aidiyetinin tescili hem de tanıtılması için Vali Hamza Aydoğdu, İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav,İl Kültür ve Turizm Müdür Mustafa Doğan, ilçe Kaymakamı Mehmet Ali Semiz, Belediye başkanı Yaşar Bekleviç’le birlikte il ve ilçe birim amirleriyle birlikte tüm personellerinin  samimi çabaları ve katkılarıyla gerçekleştirilen  festival ile Ceviz’imizim yetiştiği toprakla ilgili aidiyet sıkıntısı ortadan kaldırıldı.  

ON YILARDIR EŞMEKAYA YOĞURDUNUNDA ÇAMLICA VE SİLİFKE YOĞURDU GİBİ OLMASINI İSTEDİM!!! 

  On yıllardır bu konuda yaptığım “Eşmekaya Yoğurdu da Çamlıca ve Silifke Yoğurdu Gibi Meşhur Olsun” şeklindeki sayısını hatırlayamadığım haber ve köşe yazılarımdan sonuncusunu Aydoğdu’nun Aksaray Valiliği görevine atanmasından 1 ay önce  14.05.2020 Perşembe  yazdım. 

 BENİM DİLEĞİMLE TAYFUR BAŞKANIN ÇALIŞMALARINI AYDOĞDU VE SAKLAV GERÇEKLEŞTİRDİ!!! 

    Bu konuda yıllar önce çalışma başlatan Babası Ahmet Başkan’ın Seksen sonrası başkanlığından itibaren tanıdığım hatta 2014’ün 14 Ekim’inde İstanbul Feshanede yapılan 2. Aksaray Tanıtım günlerinde hem beldesi Eşmekaya’yı hem de  Eskil’i  en iyi şekilde temsil eden Belediye başkanı Tayfur Başkan günlük olarak mayala tıp getirttiği  yoğurdu ziyaretçilere ikram ederek reklamını yaparak  gelinen başarının taşlarının örülmesini başarıyla yerine getirmişti. 

    Tayfur başkanın başlattığı çalışmaların Vali Aydoğdu’nun talimatıyla ve bizzat konuyu takibiyle Tarım ve Orman il müdürü Bülent Saklav yönetiminde yürütülen çalışmanın semeresi Ahiler Kalkınma ajansından alınan 1 Milyon liralık hibenin alınmasının alt yapısı oluşturuldu. 

 Bu hibenin Eşmekaya Belediye başkanı İsmail Hakkı Güneş ve Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bekir Varol tarafından imzalanan anlaşmayla ete kemiğe büründürüldü. 

  Anlaşmayla yoğurt üretiminin yılın 12 ayına yayılabilmesi yani  yıl boyunca elde edilebilmesi için koyun sütünün depolanacağı soğuk hava deposu ile üretim yerinin yapılması çalışmasıyla beldedeki 50 kadınında ekmek sahibi olması sağlandı. 

   On yıllar öncesinden başlayan ve  alt yapısı uzun çalışmalar neticesinde oluşturulan Eşmekay’mızın yoğurdunun ülkemiz genelinde bilinmesinin sağlanmasıyla bir hayalimin daha gerçekleştirilmesini sağlayan Vali Aydoğdu, İl Tarım Ve Orman müdürü Bülent Saklav, İl Kütür ve Turizm Müdür’ü Mustafa Doğan ve Eşmekaya Belediye başkanı İsmail Hakkı Güneş başta olmak üzere emeği geçen herkese canı gönlüden teşekkür ediyorum. 

   Rabbim yar ve yardımcımız olsun. 

 


Tarih: 22.11.2021 07:51

Ali Genç

Samimi Çabayla Ağaçören Cevizi Ve Eşmekaya Yoğurdu Tamam, Darısı Diğerlerinin Başına

Samimi Çabayla Ağaçören Cevizi Ve Eşmekaya Yoğurdu Tamam, Darısı Diğerlerinin Başına