Sağ ve solda olmak üzere omurganın alt ucu ve leğen kemiği arasında bulunan sakroiliak eklem bel ve kalça arasında bir geçiş bölgesi oluşturmaktadır. Sakroiliak eklem,diz ve kalça eklemi kadar hareketli bir eklem değildir, hareket açıklığı en fazla 2-4 derece arasındadır. Bu eklemin esas görevi vücut ağırlığını bacaklara dengeli bir şekilde aktarmak ve yük dağılımını sağlamaktır.

Ayakta durmak veya yürümek gibi hareketler esnasında vücudumuz yerçekimine veya alt gövdeden yukarı omurgaya doğru itilen kuvvetlere maruz kalır. Sakroiliak eklem bu kuvvetlerin yani oluşan basıncın iletimini kontrol ederek omurga için bir amortisör görevi görür. Şok emilimi sağlayarak omurgayı korur. Sakroiliak eklemin diğer görevleri arasında üst gövdenin ağırlığını desteklemek, yürümek ve oturmak gibi hareketlerin yapılmasına yardımcı olmak bulunur. Güçlü bağlar ve kaslar tarafından desteklenen sakroiliak eklem yapısı gereği zorlanmalara açık bir eklemdir. Eklemi çevreleyen bağlarda veya eklem yapısında meydana gelen bir hasar genellikle bel ve kalçada hissedilen ağrılara neden olabilmektedir. Sakroiliak eklem ağrılarının nedenlerinden bazıları; Düşme, yaralanma, kazalar ve kırıklar, bacak boyu eşitsizliği, hamilelik ve doğum, uzun süre oturmak veya ayakta durmak, skolyoz gibi omurga eğrilikleri, eklem üzerinde dengesiz yük dağılımına neden olan yürüyüş ve duruş bozuklukları, temas sporları, ağır kaldırma veya güç gerektiren işler gibi eklem üzerinde stres yaratan aktiviteler, sakroiliak eklemi tutan ankilozan spondilit gibi romatizmal hastalıklar, eklem kıkırdağının aşınması sonucu meydana gelen kireçlenme, hızlı kilo artışı, obezite, daha önce geçirilen kalça veya omurga ameliyatlarıdır.

Kalçanın sakroiliak eklemlerinde oluşan ve ağrıya neden olan bozukluklar genel olarak sakroiliak eklem disfonksiyonu ya da sakroiliak eklem sendromu olarak bilinmektedir. Bu eklemlerde meydana gelen yangılar (iltihaplanma) ise sakroileit olarak adlandırılır. Kaza sonucu alınan darbeler, hamilelik, romatizmal hastalıklar, bacak boyu eşitsizliği gibi birçok nedene bağlı olarak sakroiliak eklem disfonksiyonu gelişebilmektedir. Bu eklemlerde oluşan yapısal bir bozukluk veya eklemin işlevini tam olarak yerine getirememesi sakroiliak eklem ağrılarına neden olur. Sakroiliak eklem disfonksiyonu genç ve orta yaştaki kadınlarda daha sık görülmektedir. Bununla birlikte hamilelerin veya yakın zamanda doğum yapan kadınların bu tip ağrılara karşı daha duyarlı olduğu düşünülmektedir.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

 


19.05.2024 12:54:00

Abdullah Güdendede

Sakroiliak Eklem Disfonksiyonu

Sakroiliak Eklem Disfonksiyonu