Omuz anatomik olarak çok geniş hareket açıklığı, zayıf eklem teması, bu zayıf teması desteklemek ve hareket açıklığını sağlamak için yer alan kıkırdak ve tendon destekleriyle vücudun en karmaşık eklemidir. Bu eklem ileri yüklenmelere maruz kalır. 40 yaş üzerinde omuz ağrısı nedenlerinin en önemli nedenlerinden biri rotator cuff yırtıklarıdır. Rotator cuff, humerus (üst kol kemiği) kemiğinin üst ucundaki omuz eklemini yapan baş kısmını çepeçevre saran kas-tendon bir yapıdır. Omuz eklemini yerinde tutar ve omuzun içe-dışa dönüş hareketlerini yaptırır. Rotator manşet yırtığı gençlerde ve sporcularda ani bir harekette oluşan yaralanma ile oluşabileceği gibi, zaman içinde tekrarlayıcı kolun baş seviyesinin üzerindeki hareketlerde zamanla gelişebilir.
Rotator cuff sendromunun oluşmasına neden olan bazı risk faktörleri bulunur. Bu risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir; Baş üzerinde kontrolsüz bir şekilde tekrarlanan hareketler, sert şekilde düşme gibi travmatik yaralanma, vücudun yaralamaya müsait hale geldiği yaşa bağlı dejenerasyon ve rotator cuff yani manşetin bulunduğu aralıktaki darlık. Rotator cuff sendromu omuz bölgesindeki yırtık olarak da tanımlanabilir. Bir anda ortaya çıkabildiği gibi tekrar eden hareketler sonucunda kronik olarak da gelişebilir. Genellikle kaldırma, çekme ya da omuz ve kol üzerine şiddetli düşme gibi travmatik hareketler sonucu oluşur. Bunun yanı sıra omuz üzerine basınç uygulanması veya Rotator cuff sendromunun en belirgin belirtisi, rotator cuff yırtığı olan omuz bölgesinde meydana gelen şiddetli ağrı şikâyetidir. Ağrıyla birlikte omuzda hareket kısıtlılığı ve koldaki güç kaybı da rotator cuff sendromu belirtileri arasında yer alır. Ağrıyla ortaya çıkan rotator cuff sendromu belirtileri şu şekildedir: Ağrının omuzdan bileğe kadar inmesi. Omuzda hareket kısıtlılığı. Kolda hissedilen güç kaybı. Ellerin arkaya ve bel bölgesine ulaşmak istendiği zamanlarda zorlanma. Kollar ile yapılan baş üstü aktivitelerde güçlük. Omuzda acıyla birlikte meydana gelen sesler. Omuz ağrısı sonucu uykusuzluk problemi. Ağrı olan omuz tarafına yan yatamama ve kol çıkması gibi durumlar da bu sendroma zemin hazırlayan risk faktörleri arasında bulunur.
Rotator cuff sendromu çoğunlukla yaşlı kişilerle birlikte tenis, voleybol ve ağır spor dalları ile ilgilenen bireyler ile mesleği boyacılık olan kişilerde görülür. Yüksek yerlere uzanan tezgahtarlar ve ev hanımları da rotator cuff sendromu için risk grubundadır. Sendrom bu kişilerde genellikle ani bir hareket sonucu meydana geleceği gibi kolun baş üzerindeki kontrolsüz hareketlerinin devamı neticesinde de ortaya çıkabilir.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…