Pulsatif Manyetik Alan Tedavisi Dr. Wolfgang Ludwig’e göre uyarım, biyolojik rezonans efektleri adı verilen bir mekanizma yoluyla gerçekleşmelidir. Yaptığı araştırmalar sonucunda biyolojik efektin oluşabilmesi ve cihazın fizyolojik açıdan etkili olabilmesi için, yapay olarak üretilen elektromanyetik sinyallerin (güç, impuls şekli ve frekans), el değmemiş fizyolojik doğadaki aslına uygun olması gerektiği sonucuna varmıştır.

Buna göre cihazın ürettiği manyetik sinyallerin, belirli fizyolojik özelliklere sahip olması gerekir: 1. Pulsatif olmalıdır: Yapay olarak üretilen elektromanyetik sinyalin atım biçimi kelimenin tam anlamıyla fizyolojik doğaya sahip olmalıdır. Yani zaman akışı bakımından hücre membranı ve sinir sisteminin sinyal iletimine yani aksiyon potansiyeline karşılık gelmelidir. Fizyolojik olmayan tedavi sinyalleri, (örn: dikdörtgen sinyaller, testere dişi sinyaller) Dr. Luwdig’in araştırma bulgularına göre uzun vadede organizma için özellikle yaşlılarda olumsuz yük (sürekli stres) oluşturur. 2. Biyolojik pencere (Adey penceresi) içinde bulunmalıdır: Çünkü organizma manyetik alan şiddeti bakımından, sadece bu pencere içindeki enformasyonu (bilgiyi) taşıyan elektromanyetik sinyalleri algılar. Dolayısıyla tedavi edici uyaranlardan, sadece belli frekans ve güce sahip olanlar beklenen etkiyi gösterebilir. 3. Schumann, jeomanyetik ve solar frekans yelpazesini içeriyor olması gerekir: Biyolojik normaller olarak adlandırılan üç doğal frekans yelpazesinin, hücre regülasyonu için belirleyici öneme sahip kontrol sinyalleri olduklarını bildirmiş ve bunların cihazla üretilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Pulsatif manyetik alan, vücut dokularını uygun bir şekilde etkileyerek hücre zarlarının geçirgenliğini artırır. Yapılan çalışmalar tedavide pulsatif yani ritmik dalgalanmalar halinde manyetik alan oluşturan şeklinin kullanılması gerektiğini ortaya çıkarmıştır. Yerkabuğunun statik manyetizmasından daha da etkin olan pulsatif manyetik alan, hücre zar hareketi periodisitesiyle daha uygun bir etkileşim oluşturmaktadır. Organizmada molekül, hücre ve sistemler düzeyinde (sindirim sistemi, sinir sistemi gibi) karmaşık biyofiziksel işlemlerin oluşmasını aktive eder.

Dr. Ludwig’in geliştirdiği sistem, bozulmamış doğaya benzer elektromanyetik bir biyoalan üretir. Hastalığa özgü olarak seçilen tedavi edici frekansın yanı sıra yukarıda sayılan tüm özelliklere sahiptir.  1900’ün erken dönemlerinden beri, değişik dalga formları ve frekanslarda manyetik alan üreten cihazlar, osteoporoz, artrit, kemik kırıklarının iyileşmesi, doku iyileşmesi, ağrı tedavisi, yorgunluğun giderilmesi, konvülziyonlar, migren, nöralji, nörit, enerjinin düzenlenmesi, dermatolojik sorunların giderilmesi gibi birçok alanda tedavi amaçlı kullanılmakta ve çalışmalar yapılmaktadır. 1938’de Hensen tarafından ağrı üzerindeki etkisi rapor edilmiştir. 1965’te Bickford ve Fremming manyetik alan ile insanlarda periferik sinir stimulasyonunu gerçekleştirmişlerdir. 1985’te pulsatif manyetik alan ile korteksin stimule edilmesi ve periferik yanıtların alınması sağlanmıştır. Dr. W. Ludwig ve Prof. W. R. Adey yaptıkları çalışmalarla elektromanyetik alan tedavisinin pek çok alanda etkili olduğunu göstermişlerdir. Literatüre göre manyetik alanın endike olduğu hastalıklar şu şekilde sıralanabilir: 1. Geç ve zor kaynayan kırıklar: Manyetik alan kullanımı ile ilgili en fazla yayın, kaynamamış kırıkların iyileşmesi üzerinedir. Kaynamamış, yanlış kaynamış, psödoartrozlu kırıklarda, avasküler nekrozda, pulse manyetik stimulasyonun etkinliği rapor edilmekle birlikte bazı yayınlarda kuşkuların olduğu bildirilmiştir. 2. Tendinitler ve yumuşak doku yaralanmaları: Rotator kaf tendinitlerinde pulsatif manyetik alanın başarılı sonuçlar verdiğini rapor eden çalışmalar vardır. Rotator kaf tamiri sonrası pulsatif manyetik alan tedavisi uygulanan hastalarda lokal enflamasyon, şişlik, ağrı ve eklem hareket açıklığının daha erken iyileştiği gösterilmiştir. 3. Romatizmal hastalıklar 4. Refleks sempatetik distrofi 5. Lokalize osteoporoz 6. Bronşit, sinüzit 7. Baş ağrıları 8. Alt ekstremitenin iskemik bozuklukları  Yapay olarak üretilen elektromanyetik sinyaller bedenimizin ve doğanın frekansına uygun olmalıdır.

Manyetik alan tedavisinin bilinen bir yan etkisi yoktur. Ancak gebelikte ilk trimesterde, implante kulak işitme cihazı kullananlarda, manyetik alandan etkilenebilecek diğer küçük metalik implantı olanlarda kullanılması sorun yaratabilir. Tedavide oldukça geniş uygulama alanlarının olması, kolay uygulanabilirliği ve yan etkilerinin olmaması, manyetik alan tedavisinin avantajlarıdır.  

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
 


9.06.2024 11:22:00

Abdullah Güdendede

Robotik Magnetoterapi Cihazını Tanıyalım-2

Robotik Magnetoterapi Cihazını Tanıyalım-2