Bel ve / veya siyatik ağrısı olan hastaların  % 6 ‘sında piriformis  sendromu sorumludur. Piriformis sendromu; siyatik sinirinin piriformis kası altında baskıya maruz kalmasıyla ortaya çıkan; bel, kalça ve bacak ağrısı, bacak arkasına ve ayağa yayılan uyuşma, karıncalanma belirtileriyle tanımlanmaktadır.

Piriformis kası disfonksiyonu, siyatik sinir alanı olan gluteal bölge, uyluk ve bacak arka yüzü, ayağın dış kısmında ağrıya yol açabilir. Kayakçılar, uzun yol şoförleri, tenisçiler, uzun mesafe bisiklet kullananlar riskli gruplardır. Piriformis  sendromunda kaba etlerde ağrı olabilir. Hastalar bacak bacak üstüne atınca ağrısının arttığını söyler. Bu ağrı bacağın alt yarısına kadar inerek bel fıtığını taklit edebilir. Yürümekle ve çömelmekle şikâyetler artabilir. Kasık bölgesinde de ağrı olabilir. Kalça adduksiyonu ve iç rotasyonu ile şikayetler artabilir. Oturmak rahatsızlık verebilir. Yataktan kalkarken ağrı olabilir. Tanı koymak zordur. Diğer nedenlerin olmadığının gösterilmesi gerekir. Bel fıtığındaki siyatikten farklı olarak piriformis sendromu nörolojik defisit yapmaz. Disk basısı köklerde intranöral bozulmaya yol açarken piriformis sendromunda epidural irritasyon ön plandadır. Fizik muayenede gluteal bölgede hassasiyet görülür. Piriformis kasının uzadığı kalça fleksiyon,adduksiyon ve iç rotasyonunda ağrı oluşur. Kalçanın zorlu dış rotasyon ve abduksiyonunda güçsüzlük olabilir. Piriformis sendromu teşhisi esasen klinik muayene iledir. Önerilen bazı muayene testleri şunlardır:

Muayenede hasta yüzükoyun yatarken piriformis kasına basıldığı zaman ağrı ve hassasiyet olguların %60’ında tespit edilir. Ayrıca piriformis kası üzerinde sosis şeklinde kitle ele gelebilir, Lasegue belirtisi: Kalça 90 derece fleksiyonda iken dizin ekstansiyona getirilmesi ile büyük siyatik çentik bölgesinde ağrı ve palpasyonla hassasiyet oluşur.

Priformis sendromuna halk arasında kengi deniliyor. Kengi tabiri de tam olarak onu karşılıyor. Kengi için ocaklara gidip ezdirme gibi yöntemlere artık gerek yok. Tıp zaten bunun için yeni yöntem ve tekniklerle güzel sonuçlar ortaya çıkartıyor.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle...

 


12.07.2022 12:31:00

Abdullah Güdendede

Priformis Sendromu Namı Değer Kengi

Priformis Sendromu Namı Değer Kengi