Malumunuz geçtiğimiz yıllarda orta okullarda ve liselerde yardımcı ders kitap zorunluluğu okullarda sıkıntılara neden olmuştu. Bu konu günlerce medya da konu olmuştu. Aynı durum şimdi yine devam ediyor ve bazı eğitimcilerimiz öğrencilere ve hatta velilere yardımcı ders kitapları almaları için zorluyorlar ve hatta bazı aileler bu kitapları almış durumdadır. Tabi bazı öğrenci velileri konuyu bizlere şikayet ederek dert yanmışlardır.

Okulların bazı kısımları açılmış öğretime devam ederken, bir kısmı da 2 Kasım da açılacak. Hemen hemen okullarımızın nerede ise tüm sınıfları açılacak. Ancak okulların tamamı açılmadan öğrencilere verdikleri belli derslerin yardımcı kitapları tavsiye ediliyor.

Devletimizin öğrencilerin ders kitaplarını karşıladığını bilmeyen yok. Nedeni ise başka kitaplara gerek yok, devletin verdiği kitaplar yeterli deniyor. Eğer verilen bu kitaplar yeterli değilse neden bu kitaplara devlet bütçe ayırıyor?

Alınmasını istedikleri kitapların en ucuzu 30 liradan başlıyor. Bu kitapları alan olur alamayan olabilir. Hele şu ekonomik kriz döneminde devletin verdiği kitapları bir kenara iterek biz onlardan ders vermiyoruz. Bizim tavsiye edeceğimiz kitapları alacaksınız zorunluluğunu anlamış değilim.

Hemde alınan kitaplar belli kırtasiye ve kitap evlerinden alınması için bunların ismi veriliyor. O zaman insanın kafası karışıyor. Böyle bir durumda iddia etmiyorum ama bu duyumlar insanın kafasını karıştırıyor.

Devletimizin valisi Sayın Hamza Aydoğdu Bakanlıktan gelme bir bürokrat. Milli Eğitim Müdürü Hacı Beyde deneyimli bir idareci. Belki bu durumdan haberleri olmayabilirler ama bu konuyu bir araştırmalılar. Hatta velilere sormalıdırlar.

Orta okul ve liselerde bu durum nedir ne değildir araştırmalılar. Ben söylenen iddiaları araştırdım ve doğru olduğuna kanaat ettim. Hatta gerekirse özel olarak bilgi de verebilirim. En azından orta halli ailelere yazık olmaz.

Efendim elbette biz bir ihbarcı değiliz ki bunu yetkililere aktaralım. Biz gazeteciyiz, bu iddiaları yazarak tedbir alınması konusunda uyarırız. Uyarı yapmazsak konun üzerine gidilmez ve tedbir alınmaz.

Şu ekonomik sıkıntı döneminde velilere bir ek harcama getirip insanlar sıkıntıya sokulmamalı. Devletimizin verdiği kitaplar ne işe yarar diye bizleri düşündürmeyin. Benim bu seviyede okuyan çocuklarım yok ama okurların dertlerine tercüman olmak durumundayız.

Eğer devletimiz bu yardımcı kitapları tavsiye ediyorsa diyecek bir sözümüz yok. Ama bu tamamen eğitimcilerin bir kararı ise buna mani olunmalı. Sınavlarda devletin kitaplarından değilde bu yardımcı kitaplardan mı soru çıkıyor? Bizden duyurmak yetkililerimizden de bu konu ile ilgili araştırma yaparak konuyu aydınlatmaktır.


28.10.2020 09:57:00

Erdogan Kaya

Okullarda yardımcı kitap zorlaması

Okullarda yardımcı kitap zorlaması