Aksaray ilimizin  Ortaköy ilçesine bağlı olan benim kendi köyüm  Aksaray merkez ilçesi Yanyurt’un komşusu olan Ortaköy ilçesinin Çatin köyü ile komşu olan Kümbet köyü Türkiye’nin bir çok ilindeki köylerin sahip olmadığı özellikleriyle İstanbul’da Roman vatandaşlarımızın bulundukları Sulukule, Ayvansaray ve Karagümrük semtlerinin taşıdığı özelliklerin yanında sahip oldukları Abdal kültürü ününde  hakkıyla değerlendirilmesiyle bu semtlerde oturan Romanlarla aynı kulvarda değerlendirilebilecek özelliklerle ilimizin tanıtım ve turizmine ivme kazandırılarak turizmin çeşitlendirilmesinde de elimizdeki çok önemli bir kıymetimiz olan  yerleşim yeridir.!!!! 

 Burasıyla ilgili olarak 29.08.2016 Pazartesi günü”*KÜLTÜR TURİZMİNDEKİ HAZİNEMİZ “KÜMBET KÖYÜ!!!”” başlığı altında; 

   Bilindiği gibi hiç hak etmediğimiz 1845-1920 ve 1933-89 arasında toplam olarak 131 yıl süren 2. İlçelik esaretini yaşarken bize vurulan bu ilçelik prangasıyla köy gibi ilçelerle aynı kategoriye konduğumuzdan babalarımızın zamanında lisemiz yoktu. 

PARİS AKSARAY’IN YANINDA HALT ETMİŞ!!! 

  Aksaray’da Lise olmadığından Orta mektebi bitirenler Konya, Kayseri, Ankara ve İstanbul’a okumaya gidenler o kadar çok arkadaşlarına Aksaray’ı anlatırlarmış ki  bu kadar çok  övgüden bıkan şehrimizi tanımayanlar ”Ulan oğlum öyle anlatıyorsunuz ki sanki Paris sanılacak” dediklerinde bizim gençler bunu söyleyenlere önce dudak bükerek tepeden bakar. 

   Ardından da “Ulan orası ne ki Paris dediğin yer Aksaray’ın yanında halt etmiş.” diye cevap verirlermiş. 

   Aksaray gerçekten Paris gibi alt ve üst yapılara sahip olmasa da defalarca gidip bizzat gördüğüm bir turist kafilesini gezdirecek kadar tanıdığım  Paris de olup ta bizde olmayan çok artılarımızı da bilenim.!!! 

   Aksaray’ın gerçekten öylesine değer biçilemeyecek yer altı ve üstü hazineleri var ki bunları nice on yıllardır yaza, yaza bitiremiyorum.!!! 

   Aksaray’ın sahip olduğu sayısız yer altı ve üstü zenginliklerinin yanında birkaç gün önce yazdığım  Gurbetçi hazinemizin benzeri bir hazinemiz ise Ortaköy ilçemize bağlı Kümbet köyümüzdür.!!! 

  Tamamına yakını her türlü klasik müzik aletini çalabilen, bu aletleri imal edebilen ve neredeyse tüm düğün sünnet işlerin ve diğer eğlenceleri organize edecek kadar imkanlara sahip bu köyümüz Aksaray’ımızın turizminde bir diğer artısıdır.!!! 

    İlgili ve yetkililer tarafından işinin ehli uzmanlardan da alınacak yardımlarla yapılacak çalışma sonucunda yapılacak iyi bir planlama ile bu köyümüz Kültür turizmi merkezi haline getirilebilir. 

KÜMBET KÖYÜNÜN İLİMİZİN İSTİKBALİ İÇİN DEĞERLENDİRİLMESİDE VALİ AYDOĞDU’YA NASİP OLSUN 

   Akla gelecek diğer tüm sahip olduklarımızla birlikte Kümbet köyümüzün de kültür turizminde ilimize ve bölgemizle ülkemize hizmet edebilir hale getirilmesi dileğiyle.”  şeklinde dile getirdiğim bu köyümüzün de hem kendileri, hem bölgeye ,hem de ilimize katacağı getiri için en iyi şekilde değerlendirilmesi de Vali Aydoğdu’ya nasip olsun. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. 

    

 

 


Tarih: 10.11.2021 09:42

Ali Genç

KÜLTÜR HAZİNEMİZ KÜBBET KÖYÜNDENDE MAKSİMUM FAYDALANMAYIDA AYDOĞDU SAĞLATSIN!

KÜLTÜR HAZİNEMİZ KÜBBET KÖYÜNDENDE MAKSİMUM FAYDALANMAYIDA AYDOĞDU SAĞLATSIN!