Sevgili okuyucularımız bu hafta işçi ve işverenleri ilgilendiren ana konularla  borçlanılabilecek hizmetleri  sizlerle paylaşacağız.Prim ödeyerek sigortlı hizmet alınabileceği gibi bir yanlış algı var ve bu husus çok sorulduğu için borçlanılabilecek hizmetleri bir kez daha hatırlatmak istedim.

---Tam süreli iş sözleşmesi imzalanmış çalışanın, puantaj cetvelinde pazar günleri hariç ayın tamamında 2 saatlik çalışması bulunsa bile, prim gün sayısı ayın kaç gün çektiğine bakılmaksızın 30 gün kabul edilir.(2020/20 genelge)

---YENİ KURALA DİKKAT!

İş akdinin askıda olduğu ayda iş akdi feshedilen sigortalıların hak kazandıkları halde kullanmadıkları izin sürelerine ilişkin ücretleri, prime esas kazanç bildirimi yapılan en son ayın kazancına dahil edilir.(2020/20 genelge)

---ALT işveren, üç aylık fesih yasağı içinde işçisinin iş akdini ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller dışındaki bir nedenle feshederse, yalnızca yasağa uymayan alt işveren kısa çalışma ödeneğinden yasaklanır. Asıl işveren ve diğer alt işverenler bu durumdan etkilenmez.

---Sevgili uyucularımız biraz da, değişik hizmet borçlanmaları ile ilgili  6 adet değişik konulardaki sorulara cevap vermeye çalışacağız inşallah. 

1-Doğum borçlanmasının şartları nelerdir?
 Kadın sigortalının doğum borçlanması yapabilmesi için, 5510 sayılı Kanun veya mülga kanunlar kapsamında tescil edilmiş ve adlarına kısa ya da uzun vadeli sigorta kolları yönünden prim ödenmiş olması, çocuğun yaşaması, kısmi süreli çalışanlar hariç, borçlanacağı sürede adına prim ödenmemiş olması gerekmektedir.
 2- Kadın sigortalı ne kadarlık süreyi borçlanabilir?  
 Sigortalı en fazla üç çocuk için toplam 6 yıla kadar borçlanabilir. İki yıllık süre dolmadan çalışmaya başlamış ise çalışmaya başladığı tarihe kadar olan süre borçlandırılır.
3- Askerlik borçlanmasına hangi süreler dâhildir?
Er veya erbaş olarak silahaltında geçen süreleri,
Yedek subay okulunda geçen süreleri,
Türk Silahlı Kuvvetleri hesabına okuyanların, istekleri dışında, disiplinsizlik veya başka bir nedenle ayrılmaları halinde, harp okulu veya yüksekokulda geçen süreleri,
Kendi hesabına okuduktan sonra TSK veya Emniyet mensubu olanların, normal öğrenim süreleri askerlik borçlanması kapsamındadır.

4--Avukatların borçlanabileceği azami süre ne kadardır?
 1136 sayılı Kanunu gereğince avukatlar, sigortalı olmaksızın ilk altı ay mahkemelerde kalan altı ay da avukat yanında olmak üzere toplam 1 yıllık staj sürelerini gösteren onaylı baro belgesi ve borçlanma talep dilekçesi ile Kuruma başvurmaları halinde bu süreleri borçlanabileceklerdir.
5- Borçlanmadan vazgeçilmesi halinde borçlanılan tutar iade alınabilir mi?
Aylık bağlanmamış olması şartıyla borçlanma tutarının tamamı sigortalının talebi halinde herhangi bir sınırlama olmaksızın iade edilir. Yeniden borçlanmak istemesi halinde yeni talep alınarak borç tutarı hesaplanır.

Gelecek hafta  inşallah yeni konu ve sorularla yine  birlikte olmak üzere allahaısmarladık efendim.


Tarih: 27.06.2020 16:41

Saffet Çalışkan

İşçi ve İşverenlerle İlgili Yeni Hususlar İle Borçlanılabilecek Süreler