Geçtiğimiz günlerde Aklınızı Keşfedin dergisini karıştırırken, davranışlarla ilgili bölüme takıldım. Burada insanların davranışları konu ediliyor ve güzel örnekler verilmiş. Bende bunu masamın üzerine alıp sakladım. Bu yazıdan bazı bölümleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Tabi aynı konuda bir yazı kaleme almıştım. Bu iki bölüm halindeki paylaşım sonrası yazdığım konuyu da sizlerle paylaşacağım. Yani bir insan başka bir insana nasıl iyi görünür veya sevdirir bu çok önemlidir. Ama maalesef herkese iyi görünmeniz ve hoşuna gitmeniz çok zor. Her ne ise ben önce sizlerle paylaşacağım konuya geçeyim.
      Birçok insan başkalarına iyi davranmak zorunda olmadıkları düşüncesinde kararlıdır. Elbette bir noktada, “Biraz daha iyi olsak ne kaybederdik ki?” sorusunu sormuşsunuzdur. Aslında, en içine kapanık insan bile başkaları tarafından değer görmek ister ve kimseye ya da hiçbir şeye ihtiyacımız yokmuş gibi davranmanın yalnızca olumsuz sonuçları olacaktır.
     Başkalarına karşı nazik olmak, ilişki kurmayı ve gruplara uyum sağlamayı daha kolay hale getirir, stres seviyesini azaltır ve hatta siz de dahil herkes için daha keyifli bir ortam yaratmaya yardımcı olur. İyi davranmak ruh halinizi iyileştirir ve daha iyi hissetmenizi sağlar.
Bir gülümsemeyle ya da nazik bir davranışla neler başarabileceğinize inanamazsınız; söz konusu kişi soğuk, kaba ve antipatik biri olsa bile. Deneyin ve görün.
      Nazik insanların etrafında her zaman başka nazik insanlar olur, aktif bir sosyal yaşam ve aile ilişkilerine sahiptirler, her zaman kutlayacak bir şey ve düzenleyecek ilginç bir aktivite bulabileceklerini bilirler. Sosyal becerileri sağlıklı ilişkiler kurabilmelerini sağlar, böylece ihtiyaç olduğunda başkalarına güvenebileceklerinden her zaman emindirler.
        Profesyonel alanda nazik insanlar, iş arkadaşlarıyla ve müşterilerle daha iyi ilişkiler kurar ve kariyer beklentilerini genişletecek daha büyük fırsatlar elde ederler. Ayrıca, yaptıkları işten en çok keyif alan ve böylelikle de daha az strese sahip ve kendinden daha memnun olan kişiler onlardır.
   Genel olarak daha cana yakın olmak, motivasyonumuzu ve kendimize olan saygımızı artırır; stresi kontrol altına alır ve hem kişisel hem de profesyonel başarı yakalama şansını artırır.
Başkalarına nasıl daha iyi davranabilirim
       Hepimiz her koşulda daha nazik olabiliriz. Davranışlarınıza bazı alışkanlıklar dahil ederek daha cana yakın görünebilir ve insanlarla olan ilişkilerinizi sağlamlaştırabilirsiniz.     
        Ukala davranışlarda bulunmayın her şeyi biliyormuş gibi davranan kişiler genellikle antipatik görünür. Mutlak doğrunun sahibiymiş gibi her şey hakkında çok bildiğini göstermeye çalışan insanlardan kimse hoşlanmaz. Başkaları sizin fikrinizi sorduğunda tabi ki de paylaşmalısınız, ancak bunu bilgeliğinizi kanıtlama amacıyla yapmayın.
      Eğer yardım edebileceğinizi düşünüyorsanız, tedbirli bir şekilde muhabbete katılın ve diğerlerinin size sorular sormasına imkan sağlamak için yerinde önerilerde bulunun.
     Her koşulda, bildiklerinizi ya da ne düşündüğünüzü gerçekten de söylemek istiyorsanız, bunu başkalarını kendileri hakkında iyi hissettirecek şekilde, onları kötü göstermeden ve ihtiyacı olan herkese yardım etmeye gönülden istekli olduğunuzu belli ederek yapın.
        Öfkenizi dışa vurmayın birçok kişi muhabbet sırasında önemsiz tartışmaları ya da durumları gün yüzüne çıkarır; bunlar, akla birden gelen ya da yersiz ve zamansız bir şekilde söylenen şeylerdir. Eğer antipatik görünmek istemiyorsanız kızgınlıklarınızı ortaya atmayın. Sohbet etmek, kimseyi kırmak için bir bahane değildir.
     Nazik insanlar başkalarının takdirini, onları azarlayarak ya da sorunlarının veya olumsuz hislerinin meydana çıkmasına izin vererek kazanmazlar.
     Başkalarını dışa vurumunuzun bir hedefi haline getirmeyin ya da duygusal anlamda sizi etkileyecek kişisel sorunlarınızı konuyla ilgisi olsa bile su yüzüne çıkarmayın, hele ki doğrudan ilgisi yoksa daha özenli olun. Yarın devam edelim.
 


25.02.2020 09:59:00

Erdogan Kaya

İnsanlarla olan ilişkilerimiz (1)