Daha öncede Vilayet olmamız için verilen mücadeleleri yazdığım haberler ve kaleme aldığım köşe yazılarım dada verdiğim bilgilerde de konuyu somut ve doğal haliyle belirtmiştim. 

  Bu yazılarımda da belirttiğim gibi yeryüzünde maddi ve manevi ilimlerin gelişmesini sağlayan onlarca ilkin ve tekin merkezi olmamızın yanında maneviyatımıza  yön veren binlerce büyüğün ve tarihe şan veren birçok kahramanın otağı,  Selçuklunun şanlı Başkenti Aksaray’ımızın önce 1845-1920 arasında 75 yıl süren 1. İlçelik esaretinden kurtulması.  

 Bu ilk esaretinden kurtulurken kadim tarihteki medeniyetlerin yanında Selçuklu ve Osmanlı dönemini yazan tarihçiler tarafından da belirtildiği gibi binlerce yıllık toprağı olan Altunhisar’ın diyet ödenerek küçülerek bu ilk esaretten kurtulması.  

 Yine bu esaretinden kurtulurken tarih boyunca Kızılırmak’tan bu yana toprağı olmayan komşu Kırşehir’e bir kısım topraklarının kanun olmasa da oluşan boşlukla buraların komşu tarafından kendisine fiiliyatta bağlatılması  

 13 yıllık şanlı 1. Vilayetliği esnasında ülkemizin elektrik enerjisini aydınlatma ve sanayisinde kullanan ilk 10 ilinden birisi olmasına ile bağlı ilçelerle il arasında ve çevre iller arasına o zamanın yüksek standartlı yolları arasında sayılan şose yollar yapılmasına, belde ve köyleriyle il merkezi arasına şose yollarla bağlantılar sağlanmasına.  

 Eğitimde devlet tarafından veya devlet ile millet iş birliğiyle yapılan veya milletin kendi imkanlarıyla oluşturduğu okullarda başlanan eğitimle bu konudaki eksiğini hızla tamamlamasına rağmen maalesef 1845 deki gibi akla ziyan bir şekilde alınan kararla 1933 yılının 20 Mart’ında TBMM sinde kabul edilen,27 Mayıs günü resmi gazetede yayınlanan ve 1 Haziran günü ise yürürlüğe sokulan 2191 sayılı kanun 3. maddesiyle bizimle tarih boyunca hiçbir ticari ve kültürel bağı olmayan, gelişmemize müspet manada katacak hiçbir şeyi de olmayan Niğde iline yeniden bağlanmamızla duble şekilde cezalandırıldık.!!!  

 1845-1920 arasında olduğu gibi 56 yıl süren 2. esareti de hiçbir zaman kabul etmeyen Aksaraylı hemşerilerimizin ve temsilcilerinin çabaları aralıksız olarak devam etti.  

 Bu esaretten kurtularak yeniden müstakil il olma çalışmalarından 1983’ün Ekim ayının son haftasında ANAP’ın Aksaray mitingiyle başlayan ve merhum Özal ile Altınsoy tarafından 1987 yılına kadar nakış, nakış örülen vilayete kavuşturulma ve o tarihten itibaren ise  1987 yılının Ramazan ayı gazetesiyle attığımız manşetle ve ardından ise iki yıl boyunca aralıksız olarak sürdürdüğümüz bu yayınlarımızın oluşturduğu kamu oyu desteğini de yanlarına alan Ankara Büyük Şehir Belediyesinin ilk Belediye Başkanı iki dönem Devlet Bakanlığı yapan hemşerimiz merhum Mehmet Altınsoy ve dönemin ANAP Grup başkan vekili Merhum Raşit Daldal ında samimi çabalarıyla Aksaray 15 Haziran 1989 günü bu satırları yazan Mevla’mızın yer yüzündeki en edna kulununda dünya gözüyle TBMM sinde takip ettiği kabul edilen 3578 sayılı kanunla 56 yıllık esaretten kurtularak il olduk.  

 Türkiye Büyük Millet Meclisinde 15 Haziran günü Kabul edilen yasanın dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından imzalanmasıyla 21 Haziran tarihinde Resmi gazetede yayınlanmasıyla kabul edilen kanun yürürlüğe girmesiyle resmen il olduk.  

 Kabul edilen bu kanun emirleri doğrultusunda TBMM sinde kabul edilişinden 2 ay sonra 15 Ağustos 1989 günü dönemin Başbakanı  8. Cumhurbaşkanımız milletimizin Şehit Başbakan Adnan Mendes’ten sonraki 2. adamı merhum Turgut Özal’ın da katılımıyla yapılan törenin ardından Aksaray’ın ilk Valisi merhum Rıdvan Yenişen göreve başladı.  

 Aksaray’ın il olmasından sonra ilk Valimiz Rıdvan Yenişen’e şimdiki makam arabalarıyla kıyaslandığında baya esi model olan bir Mercedes verilip ilimizin 68 kırmızı plakası bu arabaya takılmıştı. 

   Kırmızı“68 0001”nolu plakalı aracını içinde seyir halinde olan  arabada ilimizin ilk Valisi merhum Rıdvan Yenişen’i kardeşim, dostum ve vilayet mücadelemizdeki yol arkadaşım Gazeteci-Yazar merhum Çapan Tekeli ve Rabbim uzun ömürler verisin bu mücadeledeki katkısını bu seri yazımda ile getirdiğim Gazeteci İzzet Düzgün’le birlikte bulunduğumuz araçla vilayet olmamızın ilk haftasında arkadan takip ederken yaşadığım mutluluk tarifi kelimelerle mümkün olamayan ömrümün en sevinçli  çok nedir anlarından birisiydi.!!!  

 Sonsuz Hamd ve Şükrün tek hak edeni Yüceler Yücesi Allah(c.c.)’ımız  Vilayet ligi göstermeyi, vilayet lige vesile kılmayı nasip ettiği gibi vilayet ligimizin 32.yılını ve başta Üniversitemiz olmak üzere bu 32 yıl boyunca  daha önce 1 asırda gerçekleşmeyen hizmetleri almamızı görmemizi de.  

 İki ilçelik esaretimizin ana sebebi olan Demiryoluna kavuşmamız için 2008 yılından itibaren başlattığımız ve şimdiye kadar aralıksız olarak sürdürdüğümüz ihale aşamasına gelen çalışmalara da vesile olmayı nasip etti.  

VALİ HAMZA AYDOĞDU’YU DİNLERKEN İLK VALİMİZ YENİŞEN’İN MAKAM ARABASINI TAKİP EDERKEN ARKADAŞLARIMLA YAŞADIĞIMIZ MUTLULUĞUN AYNISINI BİR KEZ DAHA YAŞADIM!!!  

 Bu konudaki başarısının özetinin özetini 10.01.2021 Pazar günü kaleme aldığım yazımda kamuoyunun bilgilerine sunmuştum.  

Bu yazımda ”DOKUNULAN HER MESELE’YE ÇARE BULAN AYDOĞDU BASININ KÖRERTİLMEMESİNİNDE ÖNÜNÜ AÇTI” başlığıyla yayınlanan yazımda  bize vesile olduğu hizmetler yaşattığı sevinci anlattığım Vali Aydoğdu Salı günü aynı hazzın dozunu arttırarak  bize yeniden yaşattı.  

 Aydoğdu Turizm Meslek Lisesi Uygulama otelinde meslektaşlarımızla 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü münasebetiyle düzenlenen toplantıda sahip olduğu bilgilerin verdiği özgüven ve yapacağı hizmetlerin teminatı olan hizmetlerine ekleşeceği ayakları yere basan sözleriyle ilik Valimiz merhum Rıdvan Yenişen’in  göreve başlamasından sonra kendisini takip ederken yaşadığımız mutluğu yeniden tattırdı.  

 Göreve atanma kararnamesinin yayınlanmasından itibaren ilimizdeki görevine başlamadan önce başlattığı çalışmalarının ve toplantıda meslektaşlarımız tarafından dile getirilenlerinde eklenerek kendisi ve ekibinin görünür görünmez kaza ve belalardan Mevla’mızın koruyarak başarıları sürdürmesi dileğiyle bize yaşattığı haz içinde kendisine ve birlikte  bu çalışmaları yürüten arkadaşlarına canı gönülden teşekkür ederim.  

 Mevla’mızdan Vali Hamza Aydoğdu ve arkadaşlarını en az 5 yıl aynı şevkle hizmet etmelerine imkan vermesini şimdiye kadarki vesile ettiği hizmetlerinin bu süre içinde ivme kazanarak devam etmesini nasip etmesini.  

 Biz en edna kulunu da şimdiye kadar vesile ettiği hizmetlerini kendi rızasına uygun olması kaydıyla ömrümüzün sonuna kadarda yenilerine vesile kılması dileğiyle 1. Ve 2. Vilayetlik mücadelemizle ilimizin birinin bin olmasını sağlayan tüm hizmetlere vesile olanlarının vefat edenlerinin ruhlarının şad mekanlarının Cennet olması ,yaşayanlara ise sağlıklı imanlı ve uzun ömürler ihsan ederek son nefsimizde ise iman ve Kuranla vererek kendisine kavuşmamızı bahşetmesini niyaz ediyorum.  

 Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.  


13.01.2021 07:01:00

Ali Genç

İLK VALİMİZİ TAKİP EDERKEN VE VALİ AYDOĞDU’YU DİNLERKEN YAŞADIĞIMIZ MUTLULUK!

İLK VALİMİZİ TAKİP EDERKEN VE VALİ AYDOĞDU’YU DİNLERKEN YAŞADIĞIMIZ MUTLULUK!