“İddia ediyorum İklim Değişikliği Krizi ile mücadele edilmez ise; gelecekte insanlar sırtında oksijen tüpüyle dolaşıp yaşamaya çalışacak””  

Bir bilim insanı olarak endüstri ve tarım faaliyetleri nedeniyle ortaya çıkan gazların daha fazla enerjiyi dünyada tutarak sıcaklıkların yükselmesiyle felaketlere yol açacağını; hep söyledim. Bu durumu bizler bilim adamı olarak; İklim Değişikliği ya da Küresel Isınma olarak tanımlıyoruz.

Günümüzde doğal afetler,  aşırı sıcaklıklar, yağışların düzensizliği ve azlığı gibi birçok sıra dışılıklar; iklim değişikliklerinin alametleridir. Nükleer denemeler, doğaya gelişigüzel atılan zararlı atıklar, karbondioksit yayan filtresiz bacalar, ağaç kıyımı vb. birçok faktör iklim değişiminin ana nedenlerindendir.

Buna sebep de insanoğlunun doğal kaynakları hovardaca ve bilinçsizce kullanmasıdır. Bunun sonucu olarak da dünyaya çok olumsuz maliyetler yüklenecektir. Benim bizzat takip ettiğim; TBMM’de görüşülen İklim Krizi Yasasının gerçekleşmesi halinde ülke ekonomisine korkunç maliyet getireceği bilinmekle birlikte; bunun insan dahil tüm canlılar için değer olduğu bilinmelidir. Bu yasanın uygulanmasında oluşacak maliyeti de halkın sırtına vergilerle yüklemek de zaten zar-zor geçinen halkın karşılaması olanaksızdır. Bunun en çıkar yolu devletin; kamu harcamalarında tasarruf ve israfı önlemesidir. Ayrıca DPT planları kaynakları İklim Krizi Yasasına daha fazla aktarılmalıdır.

İklim Kriziyle; başta sağlık sorunları olmak üzere turizm gelirleri düşecek, tarım alanında verimlilik azalacak ve buna bağlı olarak kıtlıklar yaşanacaktır. İnsan, bitki ve hayvanlar olarak tüm canlılar olumsuz etkilenecek ve en önemlisi ciddi sağlık sorunları yaşanacaktır.

Bu tehlikenin farkına varılarak;16 Şubat 2005 tarihinden itibaren yasal olarak bağlayıcı nitelik kazanan KYOTO PROTOKOLÜ imzalanması, sera gazı salınımının azalmasını hedeflemektedir. En az 55 ülke tarafından imzalanması ve anlaşmaya imza atan ülkelerin daha çok dünya çapındaki salınımların en az yüzde 55'inden sorumlu olan ülkelerin olması, anlaşmanın bağlayıcı olmasını etkilemiştir.

Bugün Çin’de insanlar caddelerde kurulan oksijen odalarında içlerine oksijen çekerek yollarına devam etmektedirler. İleride daha ağır maliyetler getireceğini anladıkları gün umarım önemini kavrayacaklardır. Tabi ki iş işten geçmez ise.

Sevgi ve Saygılarımla


13.04.2025 18:09:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

İKLİM KRİZİ YASASI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİM

İKLİM KRİZİ YASASI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİM