Rasim Gül

Tarih: 07.09.2024 05:50

İBRAHİM ÇAMKERTEN’DEN, ÇAĞRI VE ÖNERİ

Facebook Twitter Linked-in

 İbrahim Çamkerten, Aksaray yöneticileri kültür varlıklarını koruma ve ihya etme için HİBE olarak para almak ister mi diye soruyor. Bunun temin edileceği hakkında da çok iddialı konuşuyor. Söylediklerini de her isteyenle müzakereye hazır olduğunu ifade ediyor. Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Belediye başkanı Dr. Evren Dinçer, iktidar yetkilileri ve Sivil Toplum Örgüt yetkililerinden bu konu için bir ses çıkar mı sessiz kalınarak geçiştirme yolu mu seçilir? Bekleyip göreceğiz.

Büyük oranda tanınıyor ama biz kısaca tanıtalım. İbrahim Çamkerten, 1946 Aksaray doğumlu, eğitimci, diplomat, kültür elçisi, turizmci, şehircilik uzmanı, planlamacı, yönetici ve iş adamı. Fransızca, Hollandaca, Flamanca ve İngilizce biliyor. Hibenin nasıl alınacağını Çamkerten ’den okuyalım.

‘’AB ’nin Aksaray’daki Kültür Varlıklarının Korunması ve BİT ile dijital ortama aktarılması ile ilgili milyon doları aşan Hibe Programı. Kültürel mirasın korunmasında BİT yani Bilgi ve İletişim Teknolojileri ’nin kullanımına yönelik bir AB projesi yani kısaca kültürel mirasın sayısal ortama aktarılması diye özetlenebilir.

Müze ve kütüphanelerde bulunan tarihi eserlerin ve cami, kervansaray, kale gibi eserlerde dahil olmak üzere tüm tarihi anıtların BİT kullanılarak sayısal ortama atılarak korunması, yaşatılması amaçlanmaktadır. Dolaysıyla proje üç ana sütun üzerine oturmaktadır.

Proje oldukça özel bir proje olduğundan yani sanat tarihi, arkeoloji, tarih gibi kültürel miras konularında uzman kişilerin ( il kültür müdürlüğü, belediyedeki kültürel varlıkların korunması, üniversitenin ilgili bölüm hocaları vb.) öncelikle bu projeyi kendi uzmanlık alanı açısından okuyup değerlendirmesi gerekir.

Aynı zamanda bu proje yazılım ağırlıklı olduğundan bilgisayar mühendislerinin de projeyi, yazılım 3D, kurgu ötesi gibi çeşitli uzmanlık alanı açısından okuyup değerlendirmesi gerekir. Her iki uzman grubu kendi alanları açısından okuduktan sonra kendi aralarında bir toplantı yapıp projenin gerçekleştirilmesi açısından bir yol haritasının çıkarılması, projeyi uygulamada karşılaşılabilecek teknik, yasal ve yönetimsel vb. varsa sorunların öncelikle ortaya konulması gerekir.

Örneğin kültür müdürlüğü bazı eserlerin yasa gereği sayısal ortama aktarılmasına onay vermeyebilir. Ya da ilgili bakanlıktan onay alınması gerekebilir. Bu olgular tamamen kültürel mirasın korunması konusundaki yasal düzenlemeler konusunda yetkin ve yetkili kişilerin verebileceği karardır.

Yol hartası belirlendikten sonra yani hangi eserlerin nasıl ve hangi teknolojiyle sayısal ortama aktarılmasına karar verilince ona göre bir ihtiyaç listesi hazırlayıp varsa eksiklerinin giderilmesi gerekir. Daha sonra da proje yazılımına geçilebilir. Proje yazımına geçmeden önce projenin çok boyutlu olarak çok iyi incelenmesi gerekir. Zaten listesi ilgili ağ bağlantısında bulunmaktadır.

Örneğin il kültür müdürlüğü, belediyenin kültür varlıklarını koruma müdürlüğü ve üniversitenin mühendislik ve tarih gibi alanlarında uzman kişilerden oluşan 4-5, 5-6 kişilik proje ekibi bir proje taslağını hazırlaması gerekir.

Taslak proje hazırlanırsa en son aşamada taslak proje, AB düzenlemeleri ve UNSADG açısından düzeltme ve güçlendirme çalışması yapılacak. Kısaca proje öncelikle iki ana uzman grup tarafından hazırlanacak. Kültürel miras ve yazılım mühendisliği uzmanlar grubu. AB uzmanlığı işin en son aşamasında gerekmekte. Ortaya taslak bir proje çıktığında AB düzenlemeleri ve UNSDG açısından projeye destek sağlanacaktır.’’

Aksaray için elinden gelenin fazlasını yapmaya gayret eden hemşerimiz Çamkerten’e teşekkür ediyoruz. 

 HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —