Aksaray Üniversitesi Araştırma Hastanesi adıyla hizmet vermeye çalışan hastane, asla istenilen seviyeye çıkarak halkı, yöneticileri ve personelini memnun edemiyor. Çünkü Devlet Hastanesi ile Araştırma hastanesi öyle iç içe girmiş ki içini yiyen karpuz gibi devamlı birbirini yiyiyor ve birbirini destekleyeceği yerde köstekliyor.

Başta Vali Bey olmak üzere, siyasi iktidar ve hastane yöneticileri ve bütün personel bunu iyi biliyor ve çözüm bekliyor. İl Sağlık Müdürü, Hastane Başhekimi, Hastane Müdürü, Tıp Fakültesi Dekanı, diğer yöneticiler ne yaparsa yapsınlar istenilen başarıyı ve memnuniyeti sağlayamazlar. Çünkü iki kurumun bir arada olması eşyanın tabiatına aykırı.

Çözüm bilinmeyen bir şey değil, hiç vakit geçirmeden Araştırma Hastanesi ile Devlet Hastanesi ayrılmalı ve ayrı çalışmalı. Mevcut hastane binaları, Üniversiteye bırakılıp yeni Devlet Hastanesi yapılıncaya kadar da eski hastane binalarının en uygunu ‘’DEVLET HASTANESİ’’ yapılmalıdır.

Şu anda Hastane iki başlılık içinde olduğundan kimin, kime karşı sorumlu olduğu karmaşası yaşanıyor. Dolaysıyla Türkiye çapında profesörler, sahalarında çok başarılı uzman doktorlar Araştırma hastanesini terk ediyor. Eksik ne, suçlu kim eksik ve suçlu Devlet Hastanesiyle, Araştırma Hastanesinin iç içe olması ve birbiriyle çatışması.

Önemli ikinci konu, sağlık personeline, siyaset penceresinden bakılması, iktidar partisine yakınlığı açıkça bilinen, tarikat, cemaatlerin sağlıkta söz sahibi olması ve idareye atananlarda bunun gözetilmesi gerçekten halkın sağlığını önemsememek olduğu gibi personelin uyumunu ve performansını düşürüyor. Bu durumun siyasete getirisi olur mu? Asla olmaz, deneme ve tecrübeyle bu sabittir. Bu durumları da en iyi Milletvekili Cengiz Aydoğdu bilir.

Bir başka dertte, Diş Hastanesinin, Devlet ve Araştırma Hastanesi ile ulaşımı zor ve ters yönlerde ve uzak mesafede olmasıdır. Diş hastasının, doktorunun isteğiyle Araştırma Hastanesine gidip dişte uygulanacak tedavide sakınca yoktur yazısını alıp gelmesi veya doktordan randevu alması genellikle  bir günde olmuyor dolaysıyla hastanın birkaç defa gidip geleceğinin önlemek ve benzeri sorunların olmaması için Diş hastanesinin, Devlet Hastanesi bünyesinde veya yakınında olmasıdır.

Vali Beyle, Cengiz Bey İki Aydoğdu olarak bu işi ele alırlar, Araştırma Hastanesi ile Devlet Hastanesini ayırırlarsa Aksaray’da sağlık sorunun üzerine Ay değil Güneş doğar. Her ne kadar siyasetçiler doğrusunu bilirlerse de naçizane bizde düşüncemizi söylemek isteriz. 

Araştırma Hastanesinin en güzel yanı yanlış bilmiyorsam 250 bin metre kare yerinin olması. Buraya Devlet Hastanesi, Diş hastanesi ve Tıp Fakültesi binası yapılırsa hizmetler daha kolaylaşır, ayrıca Tıp Fakültesi öğrencileri içinde ciddi kolaylık olur.

 HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.

 

 


13.10.2021 10:32:00

Rasim Gül

Hastane ve sağlık sorunu bu durumda düzelmez

Hastane ve sağlık sorunu bu durumda düzelmez