Hasandağı ’na Teleferik, Telesiyej ve Aydınlatma bir hayal midir, hayır değildir. Türkiye’de örnek var mı? Pek çok. Kimseler alınmasın ama ister hayal olsun ister gerçek, bu hizmetler en az 40 yıldır beklenmektedir. Ne yazikki laftan öteye bir türlü geçilemedi. 40 yılın 18 yılında Anavatan Partisi, Demokratik Sol Parti, Milliyetçi Hareket Partisi ve 22 yılında da Ak Parti iktidar olarak ülkeyi yönetiyor.

Aksaray turizmi için, halkın, yerli ve yabancı turistlerin yararlanması için hatırı sayılır adım atılamadı.   

Hasandağı bir hazine. Bu hazine yıllardır keşfedilmeyi bekliyor. Bu hazineyi açığa çıkarmak için, Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Milletvekili Cengiz Aydoğdu, Hüseyin Altınsoy, Ramazan Kaşlı, Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer. Teleferiğin, telesiyejin ve aydınlatmanın projelerine başlanması için bir adım atsalar gerisi gelir. Özel sektörü de harekete geçirmek için Yarı Resmi Sivil Toplum Örgütleriyle, güç birliği yapılması olmazsa olmazlardandır. Yap –İşlet devret Modeliyle üç hizmette kesinlikle yaptırabilir.

Hasandağı’ na, Kargın’dan Karbeyaz Oteline kadar teleferik, zirveye kadar da telesiyej yapılması ne kadar lazımsa, görsellik bakımından da ışıklandırma o kadar lazımdır. Teleferik, Telesiyej ve Aydınlatma Aksaray’ı, Hasandağı ’nı, Türkiye ve Dünyaya kısa zamanda tanıtır. Yeterki konu gündeme alınsın laftan, çıkarılıp gerçekten takip edilsin. Her ay yüzbinler, teleferiğe-telesiyeje binip oksijen almaya, stres atmaya Hasandağı’ na gelecek. Birçok aile hafta sonlarını Hasandağı’nda geçirecek. Yeterki yol ve alt yapı hazırlansın. Fevkalade haraketliliği gören onlarca iş adamı doğrudan veya Yap-İşlet modeliyle yatırım yapmak için harekete geçecektir. 

Kimileri aydınlatmayı hayal veya fantezi olarak düşünebilirler. Hayaller olmasaydı iyi veya kötü gerçekler asla gerçekleşmez, dünya ve insanlık yerinde sayardı. Bu görüşün hayal olmadığını görmek gayet basit. Aksaray’ı sevenler, Şerefli Koçhisar’dan- Niğde İl sınırına, Nevşehir’den- Aksaray’a ve Konya’dan- Aksaray’a gelirken kaç kilometreden Hasandağı’ nı gördüklerini kayıt etsinler. Karayollarına uğrayıp günde kaç araç geçtiğini sorsunlar. Aracın taşıdığı yolcu sayısı ile araç sayısını çarpsınlar. Aydınlatılmış Hasandağı ‘nı görmek, izlemek, fotoğraf çektirmek ve anlatmak için milyonları tespit edeceklerdir.  

Hasandağı’nda, dört mevsimi ayrı ayrı güzellik taşımaktadır. İlkbaharı, yazı, sonbaharı ve kışı, sivil havacılık ve dağ sporlarına, kayak yapılmasına, yamaç paraşütü, kay kay yapılmasına, spor kulüplerinin kamp yapmasına çok müsait dağ olacaktır. Sünnet, nişan ve düğün yapanlar, fotoğraf çektirmeye Hasandağı’ na gelecektir. Çevre İlçe, kasaba ve köylerden binlerce insan dinlenmek, stres atmak için Hasandağı ’na akın edecektir. Görenler bilir Hasandağı, teleferiğini kurmuş, kara yolunu yapmış, Ordunun Boztepe’sine on basar. Boztepe insan kaynıyor, fiyatlar da kazık değil. Teleferiği-telesiyeji olan, ışıklandırılması ve yolu yapılan Hasandağı Erciyes’i geçer.

Hasandağı’nda yapılabilecek, hava ve dağ sporları:  Yamaç Paraşütü, Balon, Mikrolayt, Planör, Model Uçak, Kayak, Kızak, Rafting, Paramotor, Doğa yürüyüşü, Dağ Bisikleti, Dağcılık, Kamp, Kaya tırmanışı, Delta Kanat, Doğa Fotoğrafçılığı, ışıklandırıldığında yapılmaya devam edilecektir. Hasandağı aynı zamanda bir OKSİJEN deposudur. Birçok hastalıklar için şifa kaynağı olan oksijenin Hasandağı’nda bol miktarda bulunduğu pek az insan tarafından bilinmektedir. Yüzde yüz oksijen, solutulmasının bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmıştır. Aksaray İl Sağlık Müdürü Dr. Abdullah Güleç bu konuyu araştırıp, halkı aydınlatırsa ciddi hizmet yapmış olur.                                                     

Hasandağı nı ışıklandırma fikrine hayal, ütopya diyen olur, ekonomi sıkıntıda iken bu ne olçumluk diyen olur. Bilinmezmiki gerçekler hayallerle başlar. Hayaller olmasa, gerçekler olmaz. Medeniyet boyutunda her zaman hayaller gerçeklerden önce gelmiştir. Jules Gabriel Verne Fransız yazar ve gezgin aynı zamanda ‘’Bilim Kurgunun Babası’’ olarak adlandırılır. Denizaltıları hayal ederek yazmasaydı, mühendisler deniz altı yapımına siddin sene başlayamazlardı.

Hasandağı’ nın aydınlatımasına inandığında, Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Milletvekili Cengiz Aydoğdu, Hüseyin Altınsoy, Ramazan Kaşlı ve Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, birlikte çözeceklerdir. Yap işlet modeliyle yapacak yatırımcıyı bulurlar.

Teleferik: Birbirinden uzak iki yer arasında, çelik teller üzerinden kayarak yol alan, yolcu ya da yük tanıyan, elektrikle işleyen asılı taşıt. Telesiyej: Kayak merkezlerinde kurulu olanlar çoğunlukla sandalye şeklinde, kamplar ve yerleşim yerleri arasında çalışanlar ise çoğunlukla kabin şeklinde olan küçük bir teleferik tipi.

   HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


19.09.2024 06:06:00

Rasim Gül

HASANDAĞI’NA TELEFERİK, TELESİYEJ ve IŞIKLANDIRMA

HASANDAĞI’NA TELEFERİK, TELESİYEJ ve IŞIKLANDIRMA