Hasandağı, maalesef yıllardır değerlendirilemedi. Kimse 3265 metre yüksekliğinde ki dağın ne işe yaradığını düşünmedi. 50 -60 yıl evvel Hasandağı köylüleri eşşeklerle, odun ve kar getirip, evlere, fırın, lokanta ve dondurma yapanlara satarlardı. Halen çevre köylüler ilkbaharda hayvanlarıyla yaylaya çıkıyor, kar yağana kadar kalarak, Hasandağı’ nı değerlendiriyorlar.

Hasandağ’ında, dağcılık, kaya tırmanışı, dağ bisikleti, delta kanat, yamaç paraşütü, dağda yürüyüş, kamp kurma, tırmanma sporları ve balonculuk gibi onlarca doğa sporları yapılabiliyor. Kuş gözlemi, botanik gözlem de yapılabiliyor. Hasandağ’ında, 500 (beş yüz) çeşit çiçek, tespit edilmiştir.

Turizmci ve iş adamı, Ankaralı Bülent Kale, Hasandağı’ nı incelemiş otel yapmayı düşündüğünü Turizm İl Müdürü Hamza Zengin’e söylemiş. İş adamı, zamanın iktidarı Anavatan Parti yetkililerinden, sadece yol, su, elektrik ve telefon gibi hizmetlerin yapılmasını istedi.

Siyasi iktidarda söz verdi. Bülent Kale, hemen işe başlayıp Karbeyaz Otelini, o günün zor şartlarında yaptırdı ve işletmeye açıtı. Ancak yol, su, elektrik ve telefon için verilen sözler yerine getirilmedi. Dolaysıyla otel çalışmadı, yatırımcı iflas edip gitti.

Yetkililerin, samimiyetsiz ve beceriksiz olduğu, yatırımcıyı aldattıkları ortaya çıktı. Bu olay yatırım düşünenlere kötü örnek oldu, 40 yıldır kimse dağa yatırımın lafını etmedi. Karbeyaz Otel yıllarca kapalı kaldı, Bülent Kale tarafından, aylığı ödenen bir bekçi, oteli korudu. Hasandağ’ı nın kapısı olan oteli Helvadere’li Tuncer Soyal satın alarak, işletmeye açtı ve devam ediyor. Hasandağı’ nın bekçiliğini yapıyor, darda ve dağda kalanların imdadına koşuyor.

Tuncer Soyal ’ın bu özverisi karşısında, valilik, belediye, Üniversite, bütün STK lar ve partiler birer toplantısını veya kahvaltısını burada yaparak, Hasandağı ‘nı, oteli ve çevreyi tanısalar, bol oksijenli havayı teneffüs etseler, zihinleri açılarak, dağın olağanüstü güzelliklerini görürler.

Aynı dönemde valilik tarafından Hasandağı ’nın güzel bir yerine ‘’DAĞ EVİ’’ yaptırıldı. Amaç etrafına diğer yapıların yapılması, çadır ve kampların kurulmasını sağlamaktı. Ama devamı gelmedi, bina çürümeye terk edildi. Halen bakımsız halde yıkılmayı bekliyor.

Dağ Evi, restore edilip, Aksaray’a gelen tüm devlet, hükümet ve diğer ülke temsilcileri misafir edilebilinir. Nasıl olsa Aksaraylı, dağı görmüyor, görmeyen gözde ne işe yaradığını elbette düşünemiyor. Bari konaklayanlar, dağı görünce, nasıl faydalanılacağını düşünmemizi sağlar.

Ak Parti döneminde, Abdullah Kahraman yamaç paraşütünü icat edene kadar, Hasandağı’ na çivi çakılmadı. Yamaç paraşütü sporu için, milletvekili Cengiz Aydoğdu’nun destekleriyle, amatör pilotların uçması için, Mahmatlı tepesi ile Kızıltepe yolu yapıldı. Kızıltepe malzeme için mütaite verilince, tepe elden gitti. Mahmatlı Tepesi, Cengiz Beyi’n karşı çıkmasıyla ihale edilmeyerek, talan edilmekten kurtuldu. Sorduğum onlarca kişi iki tepeden alınan malzemenin hiçbir işe yaramayacağını anlattılar.  

Ak Parti döneminde, Valimiz Hamza Aydoğdu’nun gayreti ve Cengiz Aydoğdu’nun desteği ile altı kilometrelik beton asfaltın yapılması, Hasandağı ’na canlılık getirdi. Yol sayesinde, Hasandağı’nda Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonaları ve Dünya Kaykay Şampiyonası yapılıyor. Bu değerli hizmetten dolayı Valimize, özellikle Cengiz Aydoğdu ve Hüseyin Altınsoy vekilimizle, Belediye Başkanımız Dr. Evren Dinçer’e teşekkür ediyor, hizmetlerin devamını ve eksiklerin tamamlanmasını bekliyoruz.

Valimizden, Milletvekillerimiz Cengiz Aydoğdu, Hüseyin Altınsoy ve belediye başkanımız Dr. Evren Dinçer’den beklentimiz, onlarca doğa sporlarının yapılmasının yanında bol oksijen kaynağı olan Hasandağı’ nın Master Planıyla, spor ve oksijen tedavi yatırımları yapılmasını sağlayarak, Hasandağı’ nı spor ve şifa dağı haline getirerek, halkımızın ve ülkemiz insanlarının yararlanmasını sağlamalarıdır.

Hasandağdaki oksijen, vücudu canlandırıyor ve bağışıklığı artırıyor. Beyne giden oksijen zihni canlandırıyor, yaşlanmayı yavaşlatıyor, sağlıkta olumlu etkileri oluyor. Sinir sistemini rahatlatıyor.

Oksijen, vücuttaki proteinleri, yağları ve şekeri yakıyor. Oksijen tedvisinde dokulara ulaşan oksijen, dokuların bozulmasını önlüyor.

‘’HASANDAĞI MASTER PLANI’’ yani ANA PLAN yapılırsa onlarca yatırımcının geleceğine biz inanıyoruz. Bunun için sadece 130 kilometre uzağımızda ki Erciyes dağında nasıl ve ne şekilde yatırımlar olmuş, iki günlük incelemede ortaya çıkar. Bu konuda Vali ve Milletvekillerimiz Aydoğdu ve Altınsoy’u tarihi bir görev bekliyor. Hasandağı konusunda da başaracaklarına yürekten inanıyoruz.

Hasandağı Master Planı gereğince yapılacak yatırımlar için; Aksaray Belediyesi, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası başkanları Dr. Evren Dinçer, Ahmet Koçaş, Hamit Özkök ve Emin Koçak’la ve tüm dağcılar ve turizmcilerle çalışma birlikte yürütülmelidir. Dolaysıyla her yetkili, taşın altına elini koyarsa başarı kendiliğinden gelir.  

  HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.

 

 


Ayhan Karapınar
10.08.2023 08:07:40
Selselaminaleyküm Rasim Abim Allah sizden razı olsun inşallah. Aksarayımıza Ufuk açıyorsunuz inşallah Sayın Vekillerimiz vede Belediye Başkanımız durumdan vazife çıkarırlarsa Hasandağı ülkemize hizmet etmeyi Sürdürür.Rasim abim size teşekkür ediyorum. Bir konuyuda ben paylaşayım. Hasandagında çimontonun HamAna maddesi olan kalker kilimdir var olduğunu bize bir yetkili görev vermiştiBİN yıl bitmeyecek hammadde ülke hizmetine sunmak ve Taşpınar Ve organıze sanayi bölgesine fabrika yapımı için gerekli destek sağlanma konusundabir taahhüt var. Nasılbir çalışmayapılıp Türkiye’nin En büyük Çimonto fabrikasının yapımı için çalışmalar gayrı resmî olarak devam ediyor. Allah izin verirse istihdam ve hammaddenin ve diğer katkı maddelerinin temini üzerinde bir çalışma var. Allah izin verirse Devletdeve Aksarayyetkilileride desteklerse. İlimize ciddidi bir yatırım kazandıracağımıza Allah ın İzniyle İnanıyorum. Selam ve dua ediyorum. 9.8.2023/Ayhan Karapınar

10.08.2023 05:11:00

Rasim Gül

HASANDAĞI, NIN DEĞERLENDİRİLMESİ

HASANDAĞI, NIN DEĞERLENDİRİLMESİ