Sevgili okuyucularımız. bu hafta sigortalıların geçici olarak işleri nedeniyle yurt dışında bulunmaları halinde sgortalılık ilişkilerinin nasıl devam edeceği hususunu,

 Yine özel, bu izin döneminde İsviçre de çalışan vatandaşlarımızın,özel SGK ofisimize gelerek paylaştığımız ve çözümler aradığımız ,İsviçre hukukundan kaynaklanan bir mağduriyetlerini burada sizlerl paylaşacağız 

    Öncelikle SSK;BAĞ-KUR VE TC EMEKLİ SANDIĞI kapsamında çalışan sigortalıların görevleri nedeniyle ve geçici sürelerle yurt dışında bulunmaları halinde sigortalılık ilişkileri nasıl devam edeceği hususunu inceleyelim.

   5510 sayılı yasanın 4.üncü maddesi kapsamındaki sigortalıların işleri nedeniyle yurt dışında bulunmaları halinde sigortalılık ilişkilerinin nasıl devam edeceği hususu 10.ncu maddede açıklığa kavuşturulmuştur.

   Buna göre:işverenleri tarafından geçici görevle yurt dışına gönderilen 4/1-a kapsamındaki sigortalılar(SSK),

    Mevzuatlarında belirlenen usule uygun olarak yurt dışına gönderilen 4/1-c kapsamındaki sigortalıla  (MEMURLAR),

     Sigortalılığına esas olan çalışması yani işi nedeniyle yurt dışında bulunan 4/1-b kapsamındaki sigortalılar( BAĞ-KUR)lu iş adamları,

   Bu görevlerini yaptıkları süre ile sınırlı kalmak üzere;hem kendileri,hem de işverenleri bakımından 5510 sayılı kanundan doğan tüm hakları ve yükümlülükleri aynen devam edecektir.

    Ancak,bu sigortalıların görevleri ya da işleri nedeniyle yurt dışında bulundukları sürenin tesbiti için:

    4/1-a(işçiler) ve 4/1-c (memurlar) kapsamındaki sigortalılar için kurumlarınca veya işverenlerince görevlendirildiklerine dair görev belgelerinin,

     4/1-b(bağ-Kur) kapsamındaki iş adamlarının yurt dışında işleri nedeniyle bulunduklarına dair beyan belgeleri ile bunu destekliyecek diğer belgelerin,

       ibrazları istenecektir. Ayrıca SGK tarafından da bu sigortalıların yurt dışında bulunma hallerini belgeleyek bilgi ve belgeler de durumlaına göre kullanılabilir.

      BU hafta inceliyeğimiz bir diğer konu da; İsviçre de çalışan vatandaşlarımız oradan malülen emekli olmaları durumunda veya çalışmamaları durumunda İsviçre sosyal güvenlik mevzuatına göre orada kaldıkları sürece 4 kodu ile yıld yaklaşık 500 euro sigorta primi ödemek zorundalar.Erkeklerde 65, kadınlarda 64 yaşını dolduruncaya kadar bu durum devam etmektedir.

İsviçre deki hizmetlerini 3201 sayılı kanuna göre borçlanan vatandaşlarımız kesin dönüş ve tüm şartları taşımaları halinde de sırf bu 4 kodu ile ödemek zorunda oldukları cüzi bir prim yüzünden ülkemizde emeklilik aylığı bağlanamamakdır.

       Bu konuda, isviçre de bir çok sosyal kuruluşlarda sorumluluk aldığını ve bu konudaki rahatsızlıklarını dile getiren Aksaray lı bir vatandaşımız Özel SGK ofisimize defalarca gelerek, bu hususu kişisel bazda çözmelerini mümkün olmadığını  devletimizin buna el atarak  mağdur olan bir çok vatandaşımızin İsviçre sosyl güvenlik  hukukundan kaynaklanan mağduriyetlerinin çözmesini talep ettiklerini ifade etmiştir.

Yaptığımız araştırmalarda bu mağduriyetin Ülkemizde ilgili mahkamelere taşınmış olmasına rağmen sadece 3 kazanılmış dava bulunduğunu tesbit edebildik.Bunlar da münferit olarak kazanan davalar olduğu için genele şamil olmayıp,ancak dava açılması halinde emsal teşkil edebilecektir.

BU yıl izine gelen vatandaşlarımız gerek pandemi dolayısıyla gerekse de artık, yurt dışı borçlanmalarının Bağ-Kur kapsamında değerlendiriliyor olması nedeniyle talep bir hayli azalmıştır. halbuki ocak 2021 den itibaren borçlamna tutarları yeniden arttırılacaktır.Bu hususunda bilinmesinde fayda vardır.

  Gelecek hafta yeni konu ve sorularla birlikte olacağız inşallah.Hoşça kalın efendim.


23.08.2020 18:30:00

Saffet Çalışkan

Görevleri nedeniyle yurt dışına gidenlerin sigortalılık durumları

Görevleri nedeniyle yurt dışına gidenlerin sigortalılık durumları