Pazartesi’den devam. 

    Konunun tam olarak anlaşılabilmesi için bu yazıyı okuyanların önce Pazartesi günkü yazımı okumalarını, burada kendilerine sorduğumu hatırlamanın ardından o yazının devam olan aşağıdaki satırları sonuna kadar okuduktan dolayı adil bir şekilde konuya hakem olmalarını diliyorum. 

     Pazartesi günkü yazımda da belirttiğim gibi 1980 Genel Nüfusu sonuçlarına göre hazırladığım önce 1983’de Günaydın Gazetesinde 5 gün yarım sayfa Aksaray’ı tanıtan yazımın 1. günü”31 İlden Büyük İlçe” başlığıyla yayınlanan yazımda kullandığım, ardından ise 1985 Genel Nüfus sayımına göre güncellediğim belgenin ikinci vesile olduğu hizmet Üniversitemizin temeli olan  İlk Meslek Yüksek Okulu için gelen yetkiliyi ikna etmede kullandım. 

   1987’nin başında memleketimizin hayırlı evladı eğitimci, akademisyen Orhan Aydın’ın samimi çabasıyla ikna ettiği dönemin Selçuk Üniversitesi Rektörü Profesör Halil Cin in talimatıyla kurulmasına karar verilen ASÜ’ nün temeli olan Meslek Yüksek Okulunun kurulmasının ardından bu belge 3. İlhamını Vilayet için verdi. 

   Belgenin verdiği ilham ile 1987 yılının Ramazan bayramında Aksaray Gazeteciler Cemiyeti tarafından yayınlanan Bayram gazetesindeki Vilayet olma manşetini attık. 

    Bu manşetimizi attığımız gazete ile başlayan vilayet olma çabamız için kamuoyu oluşturma çalışmaları başta Mehmet Altınsoy ve Raşit Daldal olmak üzere ilgililerle paslaşmayla 2 yıl boyunca aralıksız olarak devam etti. 

AZARLANMA, DIŞLANMA, HOR GÖRÜLME HATTA KÜFREDİLMESİNE RAĞMEN MÜCADELEMİZ SÜRDÜ! 

    Mücadelemizi  can kardeşim ve meslektaşım Çapan Tekeli  ile birlikte yürütürken dönemin siyasetçileri başta olmak üzere kelli felli bir çok kişi ve kurum tarafından  azarlanmamıza, dışlanmamıza ve bizlere dudak bükülmesine, hatta küfredilmesi bile şevkimizi asla kırmadı, aksine daha çok çalışma için bizi biledi. 

  Bu sarsılmaz irademizle mücadeleyi  itibarsızlaştırma çalışmalarına aldırmadan ve vilayet yıl dönümlerinde isimleriyle emeklerini belirttiklerimizin de karınca kararınca cürümleri kadar yer yakarak sağladıkları destekleriyle sürdüğümüz çaba Mevla’mızın izni ile 2 yıl sonra 15 Haziran 1989 günü TBMM’sinde kabul edilen 3578 sayılı kanunun bu samimi çabamızla paslaştığımız Mehmet Altınsoy, Turgut Özal ve Raşit Daldal ile birlikte oluşturduğumuz kamuoyun unda desteğiyle  istikbalimizi ak eden Vilayet meyvesine ulaşmamız sağlandı.!!! 

DİLEK TERZİOĞLU VE MİTHAT GÜRSOY’LA BİRÇOK HEMŞERİMİZ İL OLMAMIZ İÇİN SEFERBER OLDU  

   1987 yılının Ramazan Bayramı gazetesiyle başlanan 2 yıl boyunca onlarca gazete haberi ile  bu konuda yayınladığımız bir çok özel gazetelerle  sürekli kamuoyu oluşturmamızın yanında ilgilileri bilgilendirecek olanlara da meseleyi ilettik. 

   Konuyu ilettiklerimizden Aksaray Yardım Severler Derneği başkanı Eczacı Dilek Terzioğlu bunu üyesi olduğu Papatya derneğinin etkinliklerinde görüştüğü Başbakan Özal’ın eşi ve bu derneğin başkanı Semra Özal ile bu derneğe üye olan bakan ve üst bürokrat eşlerini bilgilendirdi. 

    Vilayet olmamızın elzemliğini ilettiğimiz diğer yetkililerin de ilgililer nezdinde karınca kararınca yaptıkları görüşmelerle konu olgunlaştırıldı. 

  Kamuoyu oluşturabilmek için başta İş adamı Mithat Gürsoy’la il yıl dönümlerinde isimlerini verdiğim Ankara, İstanbul ve Aksaray’da bize maddi ve manevi destek sağlayanların çabasıyla süren çalışmamız 3578 sayılı kanunun Mecliste kabul edilmesine kadar devam etti. 

İL OLMA KANUNUN TBMM’SİNDE KABULÜNÜ DÜNYA GÖZÜYLE YERİNDE GÖREN TEK GAZETECİYİM!!! 

    Bu kanunun görüşmelerine başlanılmasını ve yapılan konuşmalarla bu konuşmalardan sonra kanunun kabul edilmesini dünya gözüyle kızım Remziye ve birkaç hemşerimizle gören ve kanun kabulünden sonra Raşit ağabeyin makamına giderken  koridorda karşılaştığımız Özal ve Altınsoy’un elini öperek kendilerine teşekkür edip Raşit beyin İl olma mücadelemizi Aksaray’a telefonla bildirmesine şahit olup o anı görüntüledim. 

    1987 yılının Ramazan Bayramı gazetesiyle tarafımdan hazırlanan belge ile ilk manşetin atılmasına vesile olan ve bu yayından sonra aralıksız olarak 2 yıl boyunca Çapan tekeli ile birlikte canın dişine takan olarak İl olmamızın yıl dönümlerini her vesile ile hangi kurum veya kişi tarafından olursa olsun  düzenlenecek proğramlarla geçmişte çekilen sıkıntıların zinde tutulmasına katkı sağlayacağından yapılacak etkinlikleri canı gönülden desteklerim.!!! 

İL YIL DÖNÜMÜNÜ GERÇEK MANADA KUTLAYAN TEK İSİM EFSANE SİYASETÇİ ORHAN AYDIN OLDU!!! 

 Aksaray’ın il olmasından sonra 1990-93 arasında konuyu merhum Çapan Tekeli ile birlikte yıldönümlerinde yaptığımız,  1993’ün 24 Aralık günü Çapan Tekeli’nin mimar Ahmet Taneri ile birlikte geçirdikleri trafik kazasında vefat etmelerinden sonra bu işin yükü benim omuzlarımda kaldı. 

  1994’den günümüze kadar her yıl dönümünde yaptığım haberler ve köşe yazılarıyla tarafımdan yürütülen anma çalışma dışında kendi şahsi  etkinliğine payanda yapılması  dışında gerçek manada kutlayan tek kişi Çeyrek asır  yürüttüğü Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Sekreterliğinde şehrimizden giden tüm hemşerilerimizin dertlerine deva olan. 

  ANAP il başkanlığı esnasında ise başta ilimiz çöl bölgesinde tarımın şu anki konuma gelmesini sağlaması olmak üzere dileyen her yere hizmet götürmesi ve Ulu Caminin yeniden yapılırcasına yapılan restorasyonun sağlanmasıyla ilimizin ilk doğal gaza kavuşacak iller arasına alınmasını sağlayacak Vanayı kurdurması olmak üzere sayısız hizmetleri gerçekleştirmesiyle bileğinin hakkıyla iki elin parmaklarını geçmeyen efsane siyasetçilerinden birisi olmayı hak eden akademisyen ve yazar Orhan Aydın ağabey oldu. 

  2000 yılının 15 Ağustos günü hemşerimiz Halk Müziği sanatçısı Gülşen Kutlu’nun da katıldığı töreni düzenleyen Orhan Aydın ağabey emeği olanlara karşı Çapan merhum ile benim dışımda ahde vefayı  fiilen gösteren tek hemşerimiz ve siyasetçimiz oldu. 

COŞ ZAMANINDA DÜZENLENEN ETKİNLİKTE VİLAYET YOKKEN ÇAPAN TEKELİ TEK CÜMLEYLE ANILDI!!! 

   İyi ve güzel ile bu çerçevede memleketimize ,insanlarımıza hayırlı olanı destekleme çabaları içinde ilimize ve hemşerilerimize iğne ucu kadarda katkı sağlayacak çalışmaları desteklememe ve dileyenlere bu konuda elimdeki bilgi ile belge ve fotoğrafları kaynağını belirtmeleri kaydıyla vereceğimi belirtmeme rağmen maalesef  hemşerilerimizin ortak değeri olan il olmamızla, bu konuda emeği olanlar vilayet ismi  ile yıl dönümü  kullanılarak yapılan 3 etkinlikte il olmamız için sürdürülen samimi çaba ve bu çabayı gösterenlerin esemeleri okunmadı.!!! 

   Bu konudaki ilk umursamazlık Vali Coş döneminde düzenlenen etkinlik oldu. 

   Bu ilk etkinlik merhum “Çapan Tekeli’yi Anma” ismi altında yapılmasına rağmen toplantı boyunca merhum Coş ’un 1 defa” Çapan Tekeli vilayetlik için çaba sarf etmiş” demesinin dışında ne vilayetin  nasıl gerçekleştirilmesinden, nede emeği olanların yaptıklarından bahsedilmedi.!!! 

BİR MESLEK ODASI’NIN VİLAYET İSMİ KULLANILARAK YAPILAN ETKİNLİĞİDE LAFTAN ÖTEYE GEÇEMEDİ 

   Bir Meslek Odasının ise yine yıllarca önce Vilayet ve merhum Çapan Tekeli ismi ile düzenlenen etkinliğine davet edilen merhumun aile fertleri yemek verilen mekanda yer bulamadıkları için salonu terk ederlerken burada da Vilayet ile emeği olanlardan bahsedilmedi.!!! 

   Vilayet ismi kullanılarak son yapılan etkinlik ise “32. Yıl dönümü” kelimesi başına getirilen etkinlikti. 

   Bu etkinlikte de ne Vilayetten, nede emeği olanlardan tek bir cümle dahi olsa bahsedilmedi.!!!  

   Verdiğim 3 örnekte de görüleceği gibi Vilayet ismi veya emeği olanların ismi kullanılarak yapılan 4 etkinlikten Orhan Aydın ağabeyin düzenlediğinin dışında geriye kalan üç etkinlik kelimenin tam anlamıyla içinde vilayet mücadelesi ve emeği olanların isimleri ile çabaları ve bu çabayla elde edilen başarılar odan bahsedilmeyen sadece vilayetin isminin kendi etkinliklerine payanda yapılmasıdır.!!! 

    Bu nedenle yapılan şey asla ve asla etik değildir.!!! 

    Vilayetliğin Aksaray’ın ortak değeri olması nedeniyle bu akla ziyan payandalığa ilgili ve yetkililerin bundan sonra geçit vermemeleri dileğiyle. 

     Tarih boyunca özellikle İslam tarihi boyunca ilimizin birinin bin olması için çaba sarf eden tüm emek verenlerle birlikte Aksaray’ımızın 1. ve 2. ilçelik esaretinden kurtulmasını sağlayanlarında ruhlarının şad mekanlarının Cennet olmasını Cenab-ı Allah(c.c.) dan niyaz ederim. 

     Rabbim yar ve yardımcımız olsun. 

 


Tarih: 17.11.2021 06:22

Ali Genç

GERÇEK MANADAKİ TEK YILDÖNÜMÜNÜ ORHAN AYDIN KUTLARKEN 3 ETKİNLİKTE PAYANDA OLDU

GERÇEK MANADAKİ TEK YILDÖNÜMÜNÜ ORHAN AYDIN KUTLARKEN 3 ETKİNLİKTE PAYANDA OLDU