Saffet Çalışkan

Tarih: 08.08.2020 18:21

GELİR VE AYLIK BAĞLANMAYACAK HALLER

Facebook Twitter Linked-in

Sevgili okuyucularımız bir kurban bayramını daha geride bıraktık.Gerçi maskeli,sosyal mesafeli bir bayramlaşma oldu ama inşallah gelecek yıl bu salgın da ortadan kalkar da  daha iyi şartlarda bir bayram yaşarız.

BU hafta gelir ve aylık bağlanmayak halleri açıkladıktan sonra sizlerle 4 sorunun cevabını paylaşacağız.

GELİR VE AYLIK BAĞLANMAYACAK HALLER 

Emekli veya çalışan hak sahibinden dolayı Gelir ve aylık bağlanmayacak halleri şunlardır

 (17/4/2008-5754/36 md.) Ölen sigortalının hak sahiplerinden;

       a) Kendisinden aylık bağlanacak sigortalıyı veya gelir ya da aylık bağlanmış olan sigortalıyı kasten öldürdüğü veya öldürmeye teşebbüs ettiği veya bu Kanun gereğince sürekli iş göremez hale veya malûl duruma getirdiği, 

      b) Kendisinden aylık bağlanacak sigortalıya veya gelir ya da aylık bağlanmamış olan sigortalıya veya hak sahibine karşı ağır bir suç işlediği veya bunlara karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemesi nedeniyle ölüme bağlı bir tasarrufla mirasçılıktan çıkarıldıkları, hususunda kesinleşmiş yargı kararı bulunan kişilere gelir veya aylık ödenmez. Ödenmiş bulunan gelir ve aylıklar, 96 ncı madde hükümlerine göre geri alınır.

      Ayrıca, Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir.Bu kişilere ödenmiş bulunan tutarlar 96. madde çerçevesinde  geri tahsil edilir.

     Sevgili okuyucularımız izniniz ile,  iş hayatında işçi ve iş vereni yakından ilgilendiren  4 soruya cevap vermek istiyorum.

1-Alt işverene tebliğ edilmiş ve dolayısıyla tahakkuk etmiş olan idari para cezasının alt işverenden tahsil edilememesi halinde, müşterek ve müteselsil sorumluluk ilkesi uyarınca idari para cezasının asıl işverenden takip ve tahsili yoluna gidilecektir. (2020/8 genelge)

2-Sigortalının, hastalık ve analık sigortası bakımından geçici iş göremezlik ödeneği almasına esas istirahat süresi içinde, sigortalılık hâlinin sona ermesi durumunda, sigortalılığın sona erdiği tarihten sonra en fazla 10. güne kadar geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.(SSİY Md.40)

3-5510 sayılı Kanun uyarınca idari para cezaları 10 yıllık zaman aşımı süresine tabi olduğundan, fiilin işlendiği tarihten itibaren 10 yıl içinde tebliğ edilmemiş idari para cezaları zamanaşımına uğramış sayılmaktadır

4-Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olmayan ortakları, şirkette hizmet akdine tabi olarak çalışmaları halinde 4/a kapsamında sigortalı olarak bildirilirler.

Aksaray da ki özel SGK ofisimizde sosyal güvenlik ile ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşmaya devam ediyoruz irtibat tlf, 0 532 541 02 70Gelecek hafta buluşmak üzere hoşça kalın efendim.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —