İshak Pekgöz

Tarih: 16.10.2024 09:44

FOTOĞRAFI OKUMAK

Facebook Twitter Linked-in

Toplumsal ilişki içinde bulunan insanlar fiziki, kültürel, sosyal, ekonomik ve siyasi özelliklerine göre toplumsal ayrışma yaşarlar. Bundan mı bilmiyorum... Sıkça rastladığımız, bir anlam yükleyemediğimiz fotoğraf karesinde bulunma sevdasının sebebini anlamış değilim. Sosyal medyada aynı kişileri, aynı karede her gün, hatta gün içinde birkaç kez görmek ya da görülmek anlamsız gelmiyor mu?

Oysaki fotoğraf, geçmişteki anları hatırlamanın sihirli bir yolu. Bir kareye sıkıştırılmış, zamanın durduğu bir anı temsil eder. Her baktığımızda, o anın duygularını hissedebiliriz. Fotoğraf sadece bir belge olmanın ötesinde, çıkılan duygusal bir yolculuk aracıdır. Günümüzde cep telefonları ve dijital kameraların yaygınlaşmasıyla birlikte, fotoğraf sadece profesyonellerin elinde değil, her bireyin günlük yaşamının bir parçası haline geldi. Sıkça dile getirdiğimiz yemekli toplantıların fotoğraf yarışı şükür azaldı. Şimdi de aynı yüzlerin aynı karede görünme yarışı arttı. Fotoğrafla verilmek istenen mesaj, o anın anlam ve önemi unutuldu. Aynı kişi ve kişilerin defalarca aynı karelerde yer almak istemesi, fotoğraf karelerini başta Instagram ve Facebook olmak üzere sosyal medyada paylaşma yarışı sağlıklı mı bilmiyorum? Bunu yapabilmek için bunca çaba neden? Ne yaşıyorsunuz? diye sormak gelmiyor mu?

Fotoğraf, görsel tarihimize kaydedilen bir anıdan çok daha fazlasını ifade etmeli; bakıldığı zaman fotoğraf okunmalı, neden? niçin? neyi? kim? kimler? diye sorular sordurmalıdır. Bu kare ne anlam içeriyor, konusu, verilmek istenen mesaj nedir, okunup çözülmelidir. Ne yazık ki, üzülerek ifade ediyorum; yapılan işin, işlenen konunun ehemmiyeti değil, orada paylaşılacak bir kare fotoğraf olması yeterli görünüyor.

Fotoğrafta Ne Var?

Fotoğraftaki görsele bakarak bir fotoğrafı okumaya başlayın. Fotoğrafta hangi insanlar, hangi yerler ve hangi konular ve ayrıntılar var? Yakalanmış herhangi bir etkinlik var mı? Varsa, ilgili kişiler veya etkinlikler kareye alınmış mı? Derler ya, “Sen, ben, bizim oğlan,” başka fotoğraftaki konuların yapılan faaliyetle arasında bir ilişki var mı? Fotoğraf, izleyiciyi düşündürmeye, hissettirmeye ve dünyaya bakışını değiştirmeye davet etmelidir. Bir kare fotoğraf deyip geçmeyin.

Sağlıcakla kalın.


 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —