Sevgili okuyucularımız bu hafta köşemizde emeklilikle ilgili Özellikle emekliliği doğrudan ilgilendiren sigorta başlangıç tarihi ile ilgili soruları cevaplamaya çalışacağız.. 

1-Sigortalılık süresi hesap etmede 01/04/1981 tarihi sigortalılık süresi başlangıcında neyi ifade etmektedir?

4 (a) sigortalılarından, sigortalılık süresinin başlangıcı;
- 1/4/1981 tarihinden önce ise bu tarihin,
- 1/4/1981 tarihinden sonra ise 18 yaşın doldurulduğu tarihin,
sigortalılık süresinin başlangıcı olarak dikkate alınması, 18 yaş öncesinde geçen çalışma sürelerinin iptal edilmeyip, prim ödeme gün sayısına ilave edilmesi gerekmektedir.

2- Askerlik borçlanmalarında ödeme süresi ne kadardır?

Askerlik borçlanmasında ödeme süresi tebliğ tarihinden itibaren bir ay olarak belirlenmiştir.

3-  Eşim 6 yıllık Devlet Memuru iken vefat etti. 4/a’ya (SSK)  tabi çalışıyorum.1.10.2008 tarihinden sonra Emekli Sandığından dul aylığı alabilir miyim?

Bu Kanuna göre; eşlerin çalışması, dul aylığı bağlanmasına engel bir durum olmadığından tarafına yapılmış olan toptan ödemeyi ihya edip ihya tutarını ödemesi halinde ödeme tarihini takip eden aybaşından itibaren Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına, dilekçe ile 06437 Sıhhiye/ANKARA Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı adresine müracaat etmeniz halinde tarafınıza aylık bağlanacaktır.

4-  Kısmi askerlik borçlanması yapabilir miyim?

evet,01.10.2008 tarihinden itibaren kısmi askerlik borçlanması hakkı verilmiştir.Dolayısıyla,emekliliğiniz için ne kadar süre gerekiyorsa o kadarını borçlanabilirsiniz.

5-  01.10.2008 tarihinden önce 4/a’dan (SSK)  hizmeti olan sigortalı, 01.10.2008 tarihinden sonra devlet memuru olarak işe başlarsa, statüsü (4/a,4/b.4/c) ne olur?

öncelikle şunu belirtelim.4/a=SSK yı,4/b=BAĞ-KUR u,4/C=TC EMEKLİ SANDIĞI nı ifade etmektedir.Buna göre;2008 yılı Ekim ayı başından sonra ilk defa devlet memuru olarak göreve başlayanlar, 01.10.2008 tarihinden sonra 4/c sigortalısı sayılacak ve haklarında 01.10.2008 tarihinden sonra hükümleri uygulanacaktır.

6- Askerlik borçlanması yapmam halinde, sigortalılık başlangıç tarihinde herhangi bir değişiklik olur mu?

Askerlikte geçen hizmet süreleriniz, sigortalılığınızın başlangıç tarihinden önce ise; sigortalılık başlangıç tarihi, borçlandırılan süre kadar geriye götürülmektedir.

7- Eşimden 4/a’dan (SSK)  dul aylığı alıyorum. Babamdan Emekli Sandığı yetim aylığı alabilir miyim?

 4/a’dan (SSK)  dul aylığı alan kadınlar, Emekli Sandığından babasından dolayı çalışmadıkları ve evli olmadıkları için  yetim aylığı alabilirler.

Sevgil.i okuyucularımız bu hafta da sizlere Ayvalık yakınlarındaki R. Bağımızdan yazdık.Güzel memleketimizin bu güzel yerlerden selam ve saygılarla efendim gelecek hafta yeni bir konu da buluşmak üzere hoşca kalınız..

 


15.03.2020 00:39:00

Saffet Çalışkan

Emeklilik ve sigorta başlangıç tarihi ile ilgili 7 soru ve cavapları