AKSARAY IN 56 YIL SÜREN 2.İLÇELİK ESARETİNDEN KURTULARAK İL OLMASINA EMEĞİ GEÇENLER!:7 

16 Kasım Pazartesi’den devam. 

  Önce Hakkın emri olan kul hakkı, ardından ise tarihe not düşülmesiyle ilimizin mutlu istikbalini sağlayacak yeni hizmetlerin teşviki için yayınladığım” AKSARAY IN 56 YIL SÜREN 2.İLÇELİK ESARETİNDEN KURTULARAK İL OLMASINA EMEĞİ GEÇENLER” seri yazımla ilgili notlarıma bu çalışma esnasındaki yaşadıklarımı aşağıdaki ara başlıkta sunuyorum.  

1933’DEN İTİBAREN BULUNAN HER FIRSATTA İL OLMAMIZ İÇİN MÜCADELE VERİLDİĞİNDEN VE O ZAMAN KADAR BAŞARI SAĞLANAMADIĞINDAN BİZİM ÇABAMIZINDA BEYHUDE OLDUĞU SÖYLENDİ!!! 

    Orta başlık üstünde de belirttiğim gibi il olma isteğimizin ilk manşetini attığımız Aksaray Gazeteciler Cemiyetin ve ilimizin ilk veb  ofset gazetesi olan 1987 yılının Ramazan bayramı gazetemizle attığımız manşetle ilik kıvılcımı çaktık. 

  Gazeteyi piyasaya verdiğimiz andan itibaren bunun herkes tarafından sevinçle karşılanacağını ve tüm Aksaraylıların bu konuda yek vücut olacağını umuyorduk. 

  Fakat  azınlıkta olsa bazılarının siyasi taassupları fakat genel olarak ise  dönemin milletvekillerinden tutunda atanmış  ve seçilmişleriyle Aksaray’ın siyasi parti teşkilatları ve gazetecileriyle birlikte yüzlerce kişi bu maksatla 1933’den başlanarak o zamana kadar yıllarca  her yerde aralıksız olarak süren çabaların o zamana kadar başarıyla sonuçlanmaması nedeniyle bizim bu çabamızın da boşa çıkacağından korkuyorlardı. 

    1933’den o zamana kadar aralıksız olarak bulunan her fırsatta verilen mücadele göz önüne alındığında haksızda sayılmazlardı.!!! 

  Bir çok kişi bu çalışmamızda başarılı olunamayacağını medenice belirtirken bazıları ise kaba sözlerle hatta azarlama ve dışlamanın yanında bizi hayalperestliklede suçluyorlardı. 

İLK VALİMİZİN GÖREVE BAŞLADIĞI GÜN KARADENİZ GEZİSİNE GİDEN BİR İŞ ADAMI İSE ANAP’IN BİZİ İL YAPMASININ MÜMKÜN OLMADIĞINI, YAPARSA ANCAK CHP’NİN YAPABİLECEĞİNİ(!) SÖYLÜYORDU!!! 

    Bir çoğu ise aşağılayıcı sözlerle bunun mümkün olmadığını belirtirlerken ilk Valimizin göreve başladığı gün Karadeniz gazisine çıkarak bu törene katılmayan bir merhum işadamı ise Aksaray’ı CHP’ nin ilçe halene getirdiğini ve ancak ve ancak tekrar CHP’nin il yapabileceğini belirterek bizi olmayacak duaya amin demekle suçlayarak bir nevi aklını yitirmiş gibi görüyordu. 

AKSARAYI BENİM KADAR SEVDİĞİNDEN BU SEVGİSİYLE BİRİMİZİN BİN OLMASINI İSTEDİĞİNDEN EMİN OLDUĞUM KÜTÜPHANECİ AYŞE ALTINOK ABLA’DA KAPILAN BU UMUTSUZLUKTAN AKSARAY’IN İL OLACAĞINA İNANMADIĞINDAN GİRDİĞİ İDDİAYI KAYBETTİĞİNDEN BANA BİR TAKIM ELBİSE BORÇLU! 

   Bu umutsuz hemşerilerimizden biriside Ortaokul yıllarından beri tanıdığım be orta başlıkta da belirttiğim gibi benim ve benim gibi Aksaray’ın birinin bin olmasını isteyen Ayşe Altınok ablaydı, 

  Ayşe abla 1933’den itibaren il olmamız için sürdürülen onlarca çabanın boşa çıkması nedeniyle 15 Haziran 1989 günü il olmamızı sağlayan kanun TBMM’sinde kabul edilmesine kadar yapılan bu çabamızın da boşa olduğunu belirtenlerden Aksaray’ın bilinen ailelerinden Alovların geçtiğimiz aylarda vefat eden  Mehmet Altınok’un kızı Aksaray Halk Kütüphanesinin başarılı Şefi Ayşe Altınok ablaydı. 

   O dönemde Ankara’da kütüphanede memurluğunu sürdüren Ayşe ablanın Aksaray’ın il yapılmayacağını belirtmesi üzerine konuyu samimiyetle istikrarlı şekilde takip eden olarak benimle iddiaya girmesini söyledim. 

   Kendisine “ Aksaray 1989 yılının sonuna kadar il olacak. 

   Aksaray il olmaz ise ben sana bir takım elbise alacağım, olur ise sen bana  bir takım elbise alacaksın.” dedim. 

   Bunu kabul eden Ayşe abla 1989’dan bu yana bana bir takım elbise borçlu. 

   İl olacağımıza inanmasa bile  orta başlıktan itibaren belirttiğim gibi memleketimizin birinin bin olmasını isteyen ,bunun için çalışanları da taktir eden kıymetli Ayşe Altınok ablamızın borcunu en kısa zamanda ödemesi, ömrünün bundan sonrasını da sağlık, mutlu ve imanlı bir şekilde memleketimizin hayrına geçirmesi dileğiyle. 

BU SERİ YAZIMDA AKSARAY’IN İL OLMASINA KATKISI OLDUKLARINI BELİRTTİKLERİMDEN BAŞKA   ÇABASI OLDUĞUNU SÖYLEYENLER İŞKEMBEDEN ATMAKTAN BAŞKA ŞEY YAPMIYORLAR!!! 

 Vilayet olma kıvılcımını 1980 Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre hazırladığım Aksaray’ın o zamanki Türkiye’nin 67 ilinin 31 inin merkez ilçesinden hem nüfusunun fazla olduğu, hem de yüz ölçümünün büyük olduğunu kanıtlayan belgemin verdiği ilhamla attığımız ilk manşet yayınlandığında Gazeteci-Yazar Ahmet Erbaş ağabey Cemiyetimizin kurucu başkanı olması nedeniyle bu gazetenin sahibi olması  ve attığımız manşeti desteklemek için dönemin DYP ilçe Başkanı Avukat merhum Sinan Kalyon, SHP ilçe başkanı Avukat merhum İbrahim Kasman ve o zamanki Niğde Valisi merhum İbrahim Kasman dan aldığı demeçleri ve kendisinin bu konuda yazdığı yazısıyla katkıda bulunmasının yanında bu seri yazımda isimlerini ve cürümleri kadar yer yakma çabasıyla katkılarını belirttiklerimin dışında Aksaray’da o zaman yayınlanan mahalli gazetelerin ve o zamanki ulusal gazetelerin   Aksaray temsilcilerinden merhum Çapan Tekeli ve benim dışımda başkaca kişiler ile siyasetçilerin 1987-89 arasındaki ikinci ilçelik esaretinden kurtulmamız için hiç bir katkıları olmadı!!! 

YÜCE MEVLAMIZDAN ŞAHSIM VE HEMŞERİLERİM ADINA VİLAYET OLMAMIZA KATKI SAĞLAYANLARIN VEFAT EDENLERİNE RAHMET, YAŞAYANLARA SAĞLIKLI, İMANLI MUTLU UZUN ÖMÜRLER DİLİYORUM! 

   Mevla’mızdan dileğimiz Vilayet olmamız için cürümlerince yer yakma pahasına katkıda bulunanlardan vefat edenlere rahmet etmesini, kendilerini korktuklarından emin, umduklarına nail eylemesini, kabir azabı çekiyorlar ise bundan rahmetiyle kurtarmasını yaşayanlara ise sağlıklı mutlu imanlı uzun ömürler vermesini niyaz ediyorum. 

   Bu günde yerimiz doldu. 

   Nasip olur ise 1983-89 yılları arasında il olma çalışmalarında  yaşananların olabildiğince bilinebilmesi için seri yazıma Pazartesi günü kaldığım yerden devam edeceğim 

   Konunun öneminin ilimiz Valisi  Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Evren Dinçer, Milletvekilleri İlknur İnceöz, Cengiz Aydoğdu, Ayhan Erel ve  Ramazan Kaşlı, İGM başkanı Tüzün ile birlikte ilimizin tüm siyasileri, Meslek Odaları ve STK’ları tarafından bilinerek tarihin tekerrür etmemesi  için takip edilmesi  ve ettirilmesi dileğiyle. 

  Cuma’mız Mübarek olsun. 

  Rabbim yar ve yardımcımız olsun. 

  Devamı 23 Kasım Pazartesi’ye. 

 


20.11.2020 00:23:00

Ali Genç

EMEĞİ GEÇENLER 7 

AKSARAY IN 56 YIL SÜREN 2.İLÇELİK ESARETİNDEN KURTULARAK İL OLMASINA EMEĞİ GEÇENLER 7