11.Kasım Çarşamba’dan devam. 

  Bu günde Aksaray’ımızın hiç hak etmediği, asla ve asla da hak etmeyeceği 1933-89 yılları arasında 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinden kurtulmasının Aksaray Gazeteciler Cemiyetinin 1987 yılının Ramazan Bayramı gazetesinde ilk kıvılcımını tarafımdan hazırlanan Aksaray’ın o zamanki Türkiye’nin 67 olan ilinin 31 inin merkez ilçesinden hem nüfusunun fazla olduğunu ,hem de yüz ölçüm ününde büyük olduğunu kanıtlayan ve 1985 genel nüfus  sayımından sonra güncellediğim belgenin verdiği ilhamla Aksaray Gazeteciler Cemiyetinin  1987 yılının Ramazan Bayramı gazetesinde attığımız manşetle başlayan. 

   İlçelik esaretinden kurtulmamızı sağlayan 3578 sayılı kanunun 15 Haziran 1989 günü TBMM’sinde kabul edilmesine kadarki aralıksız olarak Cemiyet gazeteleri, özel gazeteler ile merhum Çapan Tekeli ile benim bağlı bulunduğumuz gazeteler ve gazeteler yayınlayan gurupların diğer tüm gazetelerinin yayınları da dahil 2 yıl boyunca bu konuda aralıksız olarak azimle yapılan içinde can dostum, kardeşim  ve meslektaşım Gazeteci-Yazar merhum Çapan Tekeli ile birlikte bulunan olarak il olmamıza katkı sağlayanların yanında o dönemde yaşananları da aşağıda tarihe not düşmek için  kamuoyunun bilgisine  sunuyorum; 

ÖZAL’IN MEYDANI BOŞ GÖRDÜĞÜ ADANA MİTİNGİNDE BOZULAN MORALİ FUL DOLU OLAN AKSARAY MEYDANINDA YERİNE GELİNCE İKTİDARA GELDİĞİNDE AKSARAYI İL YAPMA SÖZÜNÜ VERDİ!  

  1983’ün Ekim ayının son haftasında sabah partisinin Adana mitinginde meydanın boş olmasıyla morali bozulan ANAP genel başkanı merhum Turgut Özal’ın öğleden sonraki mitingi Aksaray’daydı. 

  Aksaray’da mitingin yapılacağı gün meydanın doldurulması için Vilayet olmamızın baş mimarlarından merhum Mehmet Altınsoy’un isteğiyle kadim dostlarından ilimizin eski Ziraat Odası Başkanı İsmet Demir, Ekecik Tol köyünden merhum Rıza Yılmaz, Demirci kasabasından Sami Altın’dan  gerekenin yapılmasını rica etmişti. 

  Altınsoy’un bu üç kadim dostunun ortak çabasıyla Adana’nın aksine hınca, hınç dolan meydanı gören Özal’ın moralinin yerine gelmesiyle ve meydandaki o zaman 2 olan tarihi binaları(Jandarma ve Adliye binası ile Valilik binası) görüp bunların ne olduklarını Mehmet Altınsoy’a sorması. 

  Merhumunda bunların Aksaray’ın Vilayet konakları olduğunu belirttiğinde bunu bizzat duymasam da o konuşmanın geçtiği mitingin yapıldığı günümüz Aksaray 15 Temmuz Milli İrade Meydanındaki miting otobüsünün üstünde olarak hem onları hem de meydanı dolduranları görüntülemek için yukarıya çıkmamı ANAP’ın mitinglerini organize eden organizatör Zenger engellemek istedi. 

  Kendisini dinlemeyerek Otobüsün üstüne çıkarak il olma yıl dönümlerinde kullandığım o anı objektifimle donduran fotoğrafı çektim. 

1920’DE İL YAPILDIĞIMIZDA SELÇUKLULAR VE OSMANLI DEVLETİNDE AKSARAY TOPRAĞI OLAN ALTUNHİSAR GİBİ 1989’DAKİ KANUNLADA GÜZELYURT’UN KOPARTILMASINI ALTINSOY ENGELLEDİ 

  15 Haziran 1989 günü öğleden sonra TBMM’sine varıp genel kurula girmek için ana girişin kapısına vardığımızda burada Yaprakhisar köyünün muhtarı merhum Mahmut Bakar ağabey ile Güzelyurt’un o zamanki  Belde Belediye Başkanı Yaşar Özmel’i gördüm. 

  Yaşar Bey’e “Aksaray’ın il olma kanununun kabul edilmesini yerinde görmek için mi geldin?!!!” diye sorduğumda Aksaray’ın il yapılacağı kanununun o gün görüşülüp kabul edileceğinden habersiz olduğunu söylediklerinden anladım. 

  Yaşar Bey Mehmet Altınsoy’un Haydar Özalp’ın oyununu bozduğunu, Haydar Özalp’ın kanun metninden gizlice yaptırdığı düzenlemeyle Aksaray il yapılırken tıpkı 13 Ekim 1920’de il yapıldığımızda Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin idaresinin dönemini yazan tüm tarihi kaynaklar ile haritalarda 1845’e kadar Aksaray toprağı olarak gösterilen. 

  Fakat 13 Ekim 1920’de bir katakulliyle 40 Numaralı kanunla il yapıldığımızda bizden burasının koparıldığı gibi Güzelyurt’unda ilçe yapılarak Niğde’ye bağlanmasını Mehmet Altınsoy’un farkına vararak bu düzenlemeyi metinden çıkartarak ilk metindeki gibi yeniden Aksaray’a bağlı ilçe haline getirdiğini bilmediğini gördüm. 

  Bunu bilmeyen Yaşar Özmel şimdilerde bunu inkar etse de o zaman soruma verdiği cevapta” Aksaray’ın il olması kesin değil! 

 Fakat Güzelyurt ilçe yapılarak Niğde iline bağlanacak” dediğinde Altınsoy’un yaptığı düzeltmeyi bildiğimden kendisine kızarak “Aksaray’ın binlerce yıllık toprağı olan Güzelyurt’u nasıl Niğde yemi vereceksiniz ,bunu nasıl yaparsınız?!!! 

  Aksaray bu gün il olacak Güzelyurt ise Aksaray iline bağlı ilçe olarak kalacak ”dedim.  

  Yaprakhisar muhtarı Mahmut Bakar’ıda görünce ona da ” Muhtar Aksaray’ın il olma kanununun kabul edilmesini yerinde görmek için mi geldin?” diye sordum. 

  Merhum başka bir işi için Mahmut Öztürk’e geldiğini işini bitirdiğinden önemli işleri olduğundan Aksaray’a döneceğini belirtince ona da kızarak” Bu gün Aksaray’ın il olmasından daha önemli iş mi olur?” deyince geri meclise girdi. 

  O gün il olmamızı sağlayan kanunun kabul edilmesini Mecliste merhum Mehmet Altınsoy, benimle birlikte kızım Remziye, Süleyman Balçık, Güzelyurt’un o zamanki Belediye Başkanı Yaşar Özmel, Yaprakhisar Muhtarı Mahmut Bakar,  Mahmut Öztürk’ün merhum annesi Üriz teyze ile babası merhum Mustafa amcanın yanında ismini hatırlayamadığım kızımın yaşındaki bir kız yeğeni ve Raşit beyin Odasından Aksaray’a il olduğumuz müjdesinin telefonla verildiğinde çektiğim fotoğrafta bulunan merhumun eşi Hacer abla ile  emekli öğretmen Leman hanım ile birlikte birkaç Aksaraylı bayan vardı. 

  “AKSARAY İL OLMAZ” DİYENLER KAYBETTİ ”OLACAK “DİYENLER KAZANDI!!! 

  Mevla’mızın izni ile can dostum, kardeşim ve meslektaşım Gazeteci-Yazar merhum Çapan Tekeli ile birlikte 1980 Genel Nüfus sayımı sonucuna göre benim hazırlayıp,1985 Genel Nüfusundan sonrada güncellediğim Aksaray’ın yüz ölçümünün o zamanki Türkiye’nin 67 ilinin 31 inin merkez ilçesinden büyük olduğunu ve nüfusumuz unda aynı şekilde 31 ilin merkez ilçesinden fazla olduğunu kanıtlayan belge ile 1987 yılının Ramazan Bayramı gazetesinde  daha önce bu konuda kaleme aldığım yazılarımda genişçe belirttiğim gibi ilk kıvılcımı çaktığımızda Aksaray’ın 7 sinden 70’ine kadar bu konuda  yek vücut olacağını sandık. 

  Fakat merhum Çapan Tekeli ile birlikte ikimizde maalesef  bu konuda çok yanılmıştık.!!! 

  Hazırladığım belgenin verdiği ilhamla bize yardımcı olarak”54 Yıldır Söyleye, Söyleye Dilimizde Tüy Bitti” üst başlığını, altında ise 54 Yıllık Hakkımız Verilsin Artık” manşetini  atan Son Havadis gazetesi Sayfa sekreterlerinden merhum Gazeteci Cengiz Kalluç ağabeyin attığı bu manşetle il olma kıvılcımını çaktığımız gazetemizin  piyasaya verilmesiyle buna sevinenler olduğu gibi, dönemin Milletvekillerinden o dönemdeki siyasetçilerine, esnaflarına kadar karşı çıkan, hatta bize küfre varan hakaretlerde bulunanlar bile oldu. 

  Fakat merhum Çapan Tekeli ile ben evvel Allah(C.C.)ın izni ve  ilk gazetemizin ardından Ankara Büyük Şehir Belediyesi İmar Dairesi,Fen İşleri Dairesi ve  Kızılay daki  çalışma ofisinde sık, sık görüştüğümüz  Vilayetimizin baş mimarı  dönemin Ankara Büyük Şehir belediye başkanı hemşerimiz  ve büyüğümüz Mehmet Altınsoy ile bu seri yazımda isimleri ve katkılarından bahsettiğim kadim siyaset arkadaşlarından, benim ve merhum Çapan Tekeli’nin siyasetçilerle yaptığımız görüşmelerimizden aldığımız  pozitif sinyallerinde motivasyonuyla manşeti atmamızdan il olmamıza kadar hiçbir zaman şevkimizi kırmadık. 

  Kesin il olacağımız bilinciyle var gücümüzle kanunun Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildiği güne kadar gecemizi gündüzümüze katarak var gücümüzle çalışırken siyasetçisinden esnafına, memurundan sivil vatandaşına kadar bir çok kişi buna inanmazken  “Aksaray İl olmaz!” diyerek bizi azarlayan, aşağılayan hatta küfredenlere inat biz Aksaray’ın il olacağına inanıp dileyenle iddia yada giriyorduk. 

  Bu günde Aksaray’ın 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinden kurtulmasında emeği olanlarla bu kutlu mücadelenin çalışmaları devam ederken yaşananları yazmaya yerimiz yetmedi. 

  Çarşamba günü ise Vali Hamza Aydoğdu’nun Sarıyahşi çalışma ziyaretini işleyeceğimden Mevla’mızın izni ile 20 Kasım Cuma günü il olmamızda emeği olanlar ile o dönemde ilimizle ilgili yaşananları kaldığı yerden yazmaya devam edeceğim 

   Konunun öneminden dolayı başta ilimizin mülki amiri Vali Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Evren Dinçer, Milletvekilleri İlknur İnceöz, Cengiz Aydoğdu, Ayhan Erel Ramazan Kaşlı İGM başkanı Mehmet Tüzün, iktidar ve muhalefet partilerinin il ve ilçe teşkilatlarıyla ilimizin ve ilçelerimizin Meslek Odaları ile STK yetkilileri tarafından gereği için takibi dileğiyle. 

  Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun. 

   Devamı 20 Aralık Cuma’ya. 

 


16.11.2020 06:27:00

Ali Genç

Emeği Geçenler 6

AKSARAY IN 56 YIL SÜREN 2.İLÇELİK ESARETİNDEN KURTULARAK İL OLMASINA EMEĞİ GEÇENLER!:6